Μικρομέγας
zoom in
8.80€ -27% 6.42€

Νομίζετε πως τα ταξίδια στο διάστημα είναι εφεύρεση της εποχής μας; Λάθος! Βρισκόμαστε στα μέσα του 18ου αιώνα και να που δυο υψηλές -υπερβολικά υψηλές μάλιστα- προσωπικότητες, ο κύριος Μικρομέγας από τον πλανήτη του Σείριου συνοδευόμενος από έναν πολίτη του Κρόνου, μας κάνουν την τιμή να διασχίσουν τον ουράνιο θόλο και να πραγματοποιήσουν μία σύντομη επίσκεψη στη σφαίρα μας. Φτάνοντας, τι βρίσκουν; Στην αρχή τίποτα. Έπειτα μια φάλαινα. Και, τέλος, παρατηρώντας πολύ προσεκτικά με το μικροσκόπιο, ανακαλύπτουν μιαν ανεπαίσθητη κίνηση ενώ συγχρόνως ακούνε τον ψίθυρο μιας μεγάλης ανοησίας. Να πρόκειται άραγε για το ανθρώπινο είδος εν δράσει; Σ΄ αυτή την περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ο αναγνώστης ελίσσεται ανάμεσα στα προβλήματα της φιλοσοφίας, με την ίδια ευκολία με την οποία οι δυο μας εξωγήινοι κάνουν μια δρασκελιά πάνω από τις αποικίες αυτών των μικροσκοπικών σαν μικρόβια όντων που αποτελούν τον πληθυσμό της Γης. Με το ασύγκριτο χιούμορ, και την ειρωνεία του, ο Βολταίρος μας χαρίζει στιγμές απολαυστικές και ταυτόχρονα μας αποδεικνύει ότι η πραγματικότητα δεν έχει παρά τη σπουδαιότητα που της δίνουν οι διαστάσεις της.

Voltaire

Voltaire (Συγγραφέας)

Francois Marie Voltaire (1694-1778). Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Arouet, αλλά έγινε γνωστός με το όνομα Βολταίρος επειδή δημοσίευσε το 1719 με αυτό το το ψευδώνυμο τον "Οιδίποδα", την πρώτη από τις συνολικά 27 τραγωδίες του. Αυτό ακριβώς το ψευδώνυμο έγινε σύμβολο του διαφωτισμού, της λογικής, της ανεκτικότητας και της ελευθερίας της σκέψης. Η ζωή του Βολταίρου είχε απρόβλεπτες μεταπτώσεις. Λόγω μιας σάτιρας που δημοσίευσε, βρέθηκε το 1717 για 11 μήνες φυλακισμένος στη Βαστίλη. Το 1719 έγινε αυλικός λογοτέχνης, αλλά το 1726 αναγκάστηκε να δραπετεύσει στην Αγγλία. Μετά την επιστροφή του απειλήθηκε πάλι με φυλάκιση, οπότε κατέφυγε το 1734 στην επαρχία της Λωραίνης (Lothringen). Από το 1750 ήταν εγκαταστημένος στην Αυλή του αυτοκράτορα Φρειδερίκου της Πρωσίας στο Πότσνταμ. Μετά από διαφωνίες με τον βασιλιά, έζησε από το 1755 στη Γενεύη και επέστρεψε στο Παρίσι μόλις το έτος που πέθανε. Αν και ήταν επιδέξιος συγγραφέας θεατρικών έργων, ιστορικών μελετών και έγραψε επίσης αξιόλογα ποιήματα καθώς και πνευματώδεις κριτικές, η φήμη του στηρίζεται κυρίως στις φιλοσοφικές εργασίες που δημοσίευσε. Ταυτόχρονα ήταν δε και φιλόσοφος με την παραδοσιακή έννοια, γιατί διατύπωσε ένα αυτόνομο φιλοσοφικό σύστημα. Οι στόχοι για τους οποίους αγωνιζόταν ο Βολταίρος, ήταν αυτοί των φιλελεύθερων αστών, οι οποίοι υπερασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και την ισότητα των ανθρώπων ενώπιον του νόμου, ενάντια στην αυθαιρεσία του φεουδαρχικού απολυταρχισμού. Δεν ήταν άθεος, όπως συχνά υποστηρίζεται, αφού ο ίδιος έγραφε ότι "τίποτα δεν δημιουργείται από το τίποτα" και ότι "υπάρχει ένας θεός και αυτός πρέπει να είναι δίκαιος". Ταυτόχρονα υποστήριζε όμως ότι "είναι αδύνατο ο πάνσοφος θεός να έχει κάνει νόμους για να τους παραβιάζει", καταφερόμενος έτσι κατά της θαυματολογίας του Χριστιανισμού, κατά της δεισιδαιμονίας και της θρησκοληψίας, πράγμα που τον έφερνε σε αντιπαλότητα με το ιερατείο που αξιοποιεί για ιδιοτελείς σκοπούς μέχρι των ημερών μας αυτές ακριβώς τις παρεκκλίσεις. Ο Βολταίρος διέβλεψε πολύ πριν από τον Μαρξ ότι η θρησκεία αξιοποιείται για τη δημιουργία "αντεστραμμένης συνείδησης" του κόσμου, με αποτέλεσμα να θεωρεί τον αγώνα και την κριτική κατά του ιερατείου και της θρησκευτικής πρακτικής σαν προϋπόθεση κάθε κοινωνικής κριτικής. Ο Βολταίρος πίστευε, αντίθετα με τον Μακιαβέλι και τον Λοκ, ότι "η ανθρώπινη φύση είναι καλή" και ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται καλοί, αλλά τους διαστρέφουν οι ανάγκες της ζωής. Ο μεγάλος φιλόσοφος θεωρείται από τους πνευματικούς πατέρες της γαλλικής επαναστάσεως.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλεξάνδρα Μουρίκη (Μεταφραστής)

Η Αλεξάνδρα Μουρίκη σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris I-Pantheon-Sorbonne, με αντικείμενο μελέτης και έρευνας την αισθητική και τη φιλοσοφία της τέχνης. Το 1989 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τη σχέση τέχνης και φύσης στη φαινομενολογική αισθητική και κυρίως στο έργο των Μ. Μερλώ-Ποντύ και Μ. Ντυφρέν. Διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Η επιστημονική και ερευνητική της δραστηριότητα στρέφεται στις περιοχές της φιλοσοφικής αισθητικής, της θεωρίας της τέχνης και της θεωρίας της αισθητικής αγωγής. Έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα και κείμενα σε περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις. Έχει μεταφράσει: "Η αμφιβολία του Σεζάν. Το μάτι και το πνεύμα", Μ. Μερλώ-Ποντύ, Νεφέλη (1991) και "Δοκίμια ερμηνευτικής", Πωλ Ρικέρ, Μορφωτικό Ίδρυμα Αγροτικής Τράπεζας (1990).

Philippe Dumas (Εικονογράφος)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
82
Διαστάσεις:
18χ14
Βάρος:
0.129 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση