Μικρά νεοελληνικά ανάλεκτα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μικρά νεοελληνικά ανάλεκτα

Κάρολος Μητσάκης

12.17€ -22% 9.49€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789602865620

 • Κατηγορίες:

  Πεζογραφία , Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2001

 • Εκδότης

  Έλλην

Όπως το δηλώνει και ο τίτλος του, ο τόμος αυτός περιέχει δώδεκα ποικίλα μελετήματα επάνω σε θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας του ΙΘ΄ και του Κ΄ αιώνα και που αναφέρονται τόσο στη νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία, όσο και στο θέατρο. Στην ποίηση αναφέρονται τα υπ. αρ. 1, 2, 3, 8, 9 και 11 μελετήματα και αναφέρονται κυρίως στο έργο του Διονυσίου Σολωμού και του Οδυσσέα Ελύτη.

Στην πεζογραφία αναφέρονται τα υπ. αρ. 1, 6 και 7 μελετήματα, από τα οποία το τελευταίο εξετάζει το σύγχρονο ιστορικό μυθιστόρημα (1974-2000). Στο θέατρο αναφέρονται τα υπ``. αρ. 1 και 3 μελετήματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο αυτό μελέτημα που αναφέρεται σε ένα θεατρικό έργο του Ι. Ρίζου - Νερουλού, "Τα Κορακίστικα": είναι η πρώτη στο είδος της νεοελληνική κωμωδία που στηρίζεται στις κωμικές καταστάσεις και τις παρεξηγήσεις που δημιουργούν τα διαλεκτικά στοιχεία της γλώσσας. Επίσης υπάρχει ένα μελέτημα το υπ`` αρ. 12, που αναφέρεται στην άκριτη και ανεξέλεγκτη υιοθέτηση από τους Νεοέλληνες ξένων λεξιλογικών στοιχείων με αποτέλεσμα η σύγχρονη ελληνική γλώσσα να θυμίζει το γλωσσικό εκείνο υβρίδιο που συχνά αποκαλούμε Greeklish!

Κάρολος Μητσάκης (Συγγραφέας)

Ο Καριοφίλης (Κάρολος) Μητσάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Οξφόρδης και Μονάχου. Δίδαξε ως έκτακτος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ (1966-1968) και στη συνέχεια, βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1968-1972). Το 1972 μετακλήθηκε ως τακτικός καθηγητής στην έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ και το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής της ίδιας έδρας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου αποτελεί σήμερα ομότιμο καθηγητή. Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη βυζαντινή υμνογραφία, την πρωτονεοελληνική και υστερομεσαιωνική γραμματεία και τη νεοελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Μεταξύ 1972-1980 χρημάτισε διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, όπου εφάρμοσε προγράμματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού για ξένους επιστήμονες και φοιτητές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
198
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.306 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση