Μίκης Θεοδωράκης
zoom in
35.16€ -10% 31.64€

Για πολύ λίγους, σπάνιους ανθρώπους η αποτίμηση της συνεισφοράς ζωής που προσέφεραν στην ανθρωπότητα, το λαό τους, τον πολιτισμό και την πολιτική, υπερβαίνει τα συνήθη όρια της εθνικής ιστορίας και γίνεται σημείο αναφοράς για την εποχή τους. Δεν μπορεί να γίνει εντός των συνήθων ορίων της ιστορίας. Γι` αυτούς, πέραν από την ιστορική αποτίμηση, αναλαμβάνει κυρίως ο θρύλος να διηγηθεί και να διαιωνίσει τη συμβολή τους στον ανθρώπινο πολιτισμό. Μια τέτοια μορφή είναι ο Μίκης Θεοδωράκης. Ένας μεγάλος άνθρωπος που έγινε θρύλος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ελληνικός θρύλος παγκοσμίων διαστάσεων και αναγνώρισης. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, κατάγεται όμως από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Ρaris V. Από το 1980 διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου το 1992 εξελέγη καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Τακτικός συνεργάτης του "Βήματος" από το 1986 έως το 2000 και σήμερα των Νέων. Δικηγορεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Έχει γράψει μεταξύ άλλων: "Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση. Όψεις της ελληνικής εμπειρίας, 1922-1974" (Θεμέλιο, 1983, γ΄ έκδ. 1996), "Ο αβέβαιος εκσυγχρονισμός και η θολή συνταγματική αναθεώρηση" (Πόλις, 2001), "Η βασιλική περιουσία στο Στρασβούργο" (Α. Σάκκουλας, 2003) και "Πέρα από το 16: Τα πριν και τα μετά" (Αθήνα: Μεταίχμιο, 2007).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Συγγραφέας)

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Νικολακόπουλος

Ηλίας Νικολακόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε μαθηματικά στην Αθήνα, στη Λοζάννη και στο Παρίσι και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην εκλογική κοινωνιολογία. Εργάστηκε επί πολλά χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Kοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται τακτικά με την εφημερίδα "Τα Νέα" και τον τηλεοπτικό σταθμό "Mega Channel" για την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων και των πολιτικών δημοσκοπήσεων. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία: - "Άτλας των βουλευτικών εκλογών της 18ης Oκτωβρίου 1981", Αθήνα 1984. - "Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Η εκλογική γεωγραφία των πολιτικών δυνάμεων", Αθήνα 1985. - "Εκλογές και κόμματα στη δεκαετία του ʼ80" (συν-επιμέλεια με τον Χ. Λυριντζή), Αθήνα 1990. - "Ο ελληνισμός της Αλβανίας" (συν-επιμέλεια με τους Θ. Βερέμη και Θ. Κουλουμπή), Αθήνα 1995. - "Κοινωνία και πολιτική. Όψεις της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, 1974-1994" (συν-επιμέλεια με τους Χ. Λυριντζή και Δ. Σωτηρόπουλο), Αθήνα 1996. -"H καχεκτική δημοκρατία: Κόμματα και εκλογές, 1946-1967", Αθήνα 2001
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Π. Μαλούχος

Γεώργιος Π. Μαλούχος (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Π. Μαλούχος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Νέδα Αθ. Κανελλοπούλου και έχουν δύο κόρες. Σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδικεύτηκε στην Κοινωνική Πολιτική στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ανώτατων Σπουδών Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Λοζάνης. Έχει εργαστεί ως κειμενογράφος στην εταιρεία Bold. Από το 1993 μέχρι το 1996 έγραφε στο περιοδικό Οικονομικός Ταχυδρόμος. Για δεκαπέντε μήνες διετέλεσε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Επιλογή. Έγραφε στο περιοδικό Σαμιζντάτ καθ΄ όλη τη διάρκεια έκδοσής του. Έγραφε ακόμη στην εφημερίδα Το Βήμα και στις κυπριακές εφημερίδες Αλήθεια και Φιλελεύθερος. Από το 1999 γράφει στην εφημερίδα Καθημερινή και από το 2002 συνεργάζεται με το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστόφορος Δ. Αργυρόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Β. Μονεμβασίτης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Β. Μονεμβασίτης γεννήθηκε το 1947 στο Γύθειο όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από την αποφοίτησή του, το 1970, ασχολείται με την εκπόνηση στατικών μελετών οικοδομικών και συγκοινωνιακών έργων, συνεργαζόμενος με διακεκριμένους αρχιτέκτονες. Από το 1978 ασχολείται αδιαλείπτως ως κριτικός και σχολιαστής των μουσικών δρωμένων, ως κειμενογράφος προγραμμάτων μουσικών εκδηλώσεων και παραγωγός-παρουσιαστής μουσικών ραδιοακροαμάτων - κυρίως από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ (1983-2000). Από το 1989 διδάσκει σε δημοσιογραφικές σχολές Ιστορία της Μουσικής, Τέχνη και Τεχνική του Ραδιοφώνου, καθώς και Μουσική Επικοινωνία. Υπήρξε εντεταλμένος κριτικός μουσικής της εφημερίδας Ελευθεροτυπία (1984-1996). Επανενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2013, με την επανέκδοση της εφημερίδας. Έχει διατελέσει μέλος του γνωμοδοτικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών (1987-1992), αναπληρωτής πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (1993-1998) του ΥΠΠΟ, μέλος του ΕΤΟΣ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (1993-2006), διευθυντής του Β΄ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1996-1999) και σύμβουλος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (2001-2004). Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) από το 1970, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών από το 1992 (μέλος του Δ.Σ. από το 2003), μέλος του Θεατρικού Μουσείου από το 1996 (μέλος του Δ.Σ. από το 2013), μέλος του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ και μέλος, σήμερα, του Δ.Σ. (ταμίας) της Καμεράτας, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής. Είναι τακτικός συνεργάτης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Ορχήστρας των Χρωμάτων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Παπαθανασίου (Συγγραφέας)

Η Ιωάννα Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1958. Το 1980 πήρε το πτυχίο του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου και συνέχισε σπουδές πολιτικής κοινωνιολογίας και ιστορίας στο Παρίσι στα Πανεπιστήμια Paris I-Pantheon-Sorbonne και Paris X-Nanterre όπου και υποστήριξε το 1988 τη διδακτορική της διατριβή στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου. Συνεργάτης του Centre d΄ Histoire et de Sociologie du Communisme στα χρόνια 1988-1994, στο πλαίσιο μεταδιδακτορικών σπουδών μελέτησε, στην περίοδο του ανοίγματός τους, τα "σοβιετικά αρχεία" για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), στέλεχος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) από το 1994 έως το 2014, και διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Δ. Παναγιώτου

Γιώργος Δ. Παναγιώτου (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Δ. Παναγιώτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ανώτατο στέλεχος μεγάλων εταιρειών πληροφορικής. Ήδη από τα χρόνια των σπουδών του, το ενδιαφέρον του και την αγάπη του κέρδισαν τόσο τα αρχαία ελληνικά κλασικά κείμενα, ιδιαίτερα τα έργα των τραγικών ποιητών, όσο και η σύγχρονη ελληνική και αμερικανική λογοτεχνία.

 

Έχει μεταφράσει στα αγγλικά, για τις μουσικές εκδόσεις Romanos-Schott, τα ποιήματα του Σολωμού, του Καβάφη, του Ρίτσου και τους βυζαντινούς ύμνους που έχει χρησιμοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης στα κλασικά του έργα, καθώς και την «Ακολουθία εις Κεκοιμημένους» (Requiem). Έχει επίσης επιμεληθεί τις μεταφράσεις στα αγγλικά των κειμένων των τριών λυρικών τραγωδιών του Θεοδωράκη ΜήδειαΗλέκτρα και Αντιγόνη, καθώς και των μελοποιημένων χορικών από τις τραγωδίες του Αισχύλου, του Ευριπίδη και τους Ιππείς του Αριστοφάνη.

Το 1994 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Δεν είμαστε κι εμείς Ρωμιοί; (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου) και το 2009 δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων η μελέτη του Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για το αρχαίο δράμα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιουλία Λαζαρίδου - Ελμαλόγλου (Συγγραφέας)

Η Ιουλία Λαζαρίδου - Ελμαλόγλου είναι διδάκτορας μουσικολογίας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Καραπάνου (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
228
Διαστάσεις:
21x24
Βάρος:
0.909 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση