Μια εταιρεία γεννιέται: Σέριφος - Σπηλιαζέζα (1880-1904)
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μια εταιρεία γεννιέται: Σέριφος - Σπηλιαζέζα (1880-1904)

Αγγελική Μέρου

1861. Στην Ελλάδα ψηφίζεται ο πρώτος περί μεταλλείων νόμος. Λίγα χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 1867, στη Γαλλία ψηφίζεται ο νόμος που επιτρέπει τη σύσταση ανωνύμων εταιρειών. Ο νέος νόμος θέτει τις βάσεις της απόλυτης ελευθερίας του κεφαλαίου δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναπτυχθεί με τη μορφή ανωνύμων εταιρειών. Πρόκειται για το πρώτο κείμενο νομοθεσίας το οποίο υποχρεώνει τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης και του ετήσιου ισολογισμού της εταιρείας και τον έλεγχό τους από ειδικούς, ξένους προς την εταιρεία.

Την ίδια χρονιά, στην Ελλάδα τροποποιείται ο υπάρχων περί μεταλλείων νόμος, δίνοντας τη δυνατότητα, με Βασιλικό Διάταγμα, της ίδρυσης ανωνύμων μετοχικών μεταλλευτικών εταιρειών με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Με αυτά τα νέα δεδομένα, υποβάλλονται εκατοντάδες αιτήματα και ιδρύονται δεκάδες μεταλλευτικές εταιρείες, μία εκ των οποίων υπήρξε και η Εταιρεία Σέριφος-Σπηλιαζέζα. Πότε ιδρύθηκε και πού; Ποια υπήρξαν τα ιδρυτικά μέλη; Πώς και κάτω από ποιες συνθήκες διαδέχτηκε την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία; Πότε πρωτοεμφανίστηκε ο Αιμίλιος Γρώμαν στην Ελλάδα; Πού εργάστηκε; Πότε ανέλαβε τη διεύθυνση των μεταλλείων στη Σέριφο; Τέλος, ποια η πορεία της εταιρείας κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες από τη σύστασή της;

Η συγγραφέας μέσα από γνωστές και άγνωστες πληροφορίες, βάζει σε τάξη το σκόρπιο υλικό, συνθέτει και ξαναζωντανεύει την πορεία της μεταλλευτικής δραστηριότητας κατά τα μέσα του 19ου αι., τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σέριφο.

Αγγελική Μέρου (Συγγραφέας)

Η Αγγελική Μέρου γεννήθηκε στο Βόλο το 1948. Είναι εκπαιδευτικός, πρώην Σχολική Σύμβουλος Β/θμιας Εκπ/σης, Δρ. Ιστορικός. Έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Υπουργείο Παιδείας και έχει ασχοληθεί με τη διδασκαλία και τη διδακτική της ιστορίας στη Β/θμιας, δημοσιεύσεις εκδόσεων του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και άρθρα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
65
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.163 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση