Μεθομηρικά
zoom in
30.00€ -10% 27.00€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9786182015414

  • Κατηγορίες:

    Ελληνική Ποίηση

  • Έτος κυκλοφορίας

    2023

  • Εκδότης

    24 γράμματα

Το έπος δεν είναι ποίηση. Το έπος δεν είναι ιστορία. Το έπος είναι μια ιδιαίτερη αντίληψη, ένας κόσμος ολόκληρος που διέπεται από τις έννοιες του απόλυτου και του iδανικού. Συγκινεί, ενθουσιάζει, διεγείρει, ίσως και να προκαλεί, αλλά τελικώς απογοητεύει. Απογοητεύει διότι ανήκει πάντα στο παρελθόν και είναι ανεφάρμοστος· το απόλυτο απάδει και το ιδανικό του δεν συμπίπτει με το δικό μας. Πρόκειται για μια ουτοπία που κανένας δεν έχει ποτέ εμπειραθεί· Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως λογική την αρχή «βγαίνω στη μάχη για να σκοτώσω και δεν με νοιάζει αν σκοτωθώ, αρκεί να έχω γενναία πολεμήσει». Η μάχη έχει πάντα έναν στόχο, και σκοτώνεις αυτόν που σ’ εμποδίζει να τον υλοποιήσεις· αν σκοτωθείς χάνεται κι ο στόχος. Πρώτος διδάξας ο Όμηρος, ως κληρονόμος όμως μιας πανάρχαιης και πολυεστιακής παράδοσης με πολλαπλές επιρροές, στην οποία η Ιλιάδα και η Οδύσσεια υπήρξαν τα πιο λαμπρά αλλ’ όχι τα μοναδικά δείγματα. Υπήρξε ένας σπουδαίος «επικός κύκλος», αναφερόμαστε μόνο στα Τρωικά, αλλ’ ίσως η αξία τους, οπωσδήποτε όμως η Αίσα τους, επέλεξε να διασώσει μόνο αυτά. Αργότερα υπήρξαν μιμητές. Ο Λυκόφρων, εντελώς ιδιοσυγκρασιακός, ο Τρι/υφιόδωρος και ο Κόλουθος ανέπτυξαν συγκεκριμένα επεισόδια, και ο Κοΐντος Σμυρναίος «συμπλήρωσε» την αφήγηση από τον θάνατο του Έκτορα, τέλος της Ιλιάδας, μέχρι την Πτώση της Τροίας και τους Νόστους. Μιμήθηκε τον Όμηρο ασφαλώς· έγραψε στην ίδια γλώσσα· σε μερικά σημεία υπολείπεται· κάπου όμως υπερτερεί. Αλλά γράφει πια για ένα κοινό που δεν ακούει ραψωδούς αλλά διαβάζει, ζει σε μια τραγικά μεταβατική, από θρησκευτική άποψη, εποχή και γύρω του αναφαίνονταν νέα λογοτεχνικά ήδη. Τηρουμένων των αναλογιών, επιτέλεσε έναν άθλο· έγραψε ένα αληθινό αριστούργημα.

Κόιντος ο Σμυρναίος (Συγγραφέας)

Ο Κόιντος ο Σμυρναίος ήταν Έλληνας επικός ποιητής και γραμματικός, του οποίου το έργο «Τα μεθ' Όμηρον» (Τα μετά τον ΌμηροδιεθνώςPosthomerica) συνεχίζει τη διήγηση του Τρωικού Πολέμου μετά τα όσα αφηγείται η Ιλιάδα.  Η εποχή που έζησε ο Κόιντος ο Σμυρναίος τοποθετείται παραδοσιακά στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα μ.Χ., με ορισμένους φιλολόγους να υιοθετούν μία προγενέστερη περίοδο, στον 3ο ή και στον 2ο αιώνα, υποστηρίζοντας ότι «Τα μεθ' Όμηρον» έχουν επιδράσεις από τη «δεύτερη σοφιστική» σχολή των Ελλήνων ρητόρων, η οποία άκμασε τον 1ο και τον 2ο αιώνα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος (xii. 310), ο Κόιντος άρχισε να γράφει ποίηση κατά την πρώτη του νεότητα, ενώ φύλαγε πρόβατα κοντά στη Σμύρνη. Το έπος του που είναι γνωστό ως «Τα μεθ' Όμηρον» καλύπτει σε 14 βιβλία με συνολικά 8.800 εξάμετρους στίχους την περίοδο ανάμεσα στο τέλος της «Ιλιάδας» και τη λήξη του Τρωικού Πολέμου. Η σημασία του έγκειται στο ότι είναι το αρχαιότερο σωζόμενο έργο που καλύπτει αυτή την περίοδο, αφού τα αρχαϊκά έργα του Επικού Κύκλου, τα οποία εκείνος γνώριζε και πήρε το υλικό του από αυτά, έχουν χαθεί.

Αυτά τα «κυκλικά έπη», τα οποία χρησιμοποίησε και ο Βιργίλιος στην «Αινειάδα» του, είναι η «Αιθιοπίς» και η «Ιλίου πέρσις» (δηλαδή το «πάρσιμο», η άλωση, ή η καταστροφή της Τροίας) του Αρκτίνου του Μιλησίου, καθώς και η «Ιλιάς Μικρά» του Λέσχου. Το έργο του Σμυρναίου ακολουθεί αρκετά τα ομηρικά πρότυπα, παρότι ο Κόιντος θεωρείται από όλους σχεδόν τους φιλολόγους «κατώτερος» ποιητής και «αδέξιος μιμητής» του ομηρικού ύφους.

Η πρώτη τυπωμένη έκδοση του Σμυρναίου (Editio princeps) πραγματοποιήθηκε στη Βενετία από τον Άλδο Μανούτιο το 1504 υπό τον τίτλο Quinti Calabri derelictorum ab Homero libri XIV. Venetiis: in aedibus Aldi. Ο Μανούτιος τον αποκαλεί Quintus Calaber, επειδή το μόνο γνωστό χειρόγραφο του έπους του ανακαλύφθηκε στο Οτράντο της Καλαβρίας από τον Έλληνα καρδινάλιο Βησσαρίωνα το 1450. Το προσωνύμιο «Κόιντος ο Σμυρναίος» του πρωτοδόθηκε από τον Lorenz Rhodomann στη Λειψία, που το 1577 προσέθεσε και λατινική μετάφραση από τον Michael Neander.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λεώνικος Καλαχώρας

Λεώνικος Καλαχώρας (Μεταφραστής)

Ο Λεώνικος Καλαχώρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Έγραψε «Μέρες του Φίλου μου Πέτρου Π» (μικρά αυτοτελή επεισόδια), «Προμηθέας ο Άνθρωπος», θεατρικό, παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, «Ένα Βιολί στο Φως του Φεγγαριού» μυθιστόρημα, «Διηγήματα της Άλλης Αγάπης» και «Προσωπική Εσωτερική Μυθολογία» (συλλογές διηγημάτων) και πολλή ποίηση. (Πηγή: "24γράμματα", 2022)

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
820
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.693 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση