Μεθοδολογικά ζητήματα στις Κλασικές Σπουδές
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μεθοδολογικά ζητήματα στις Κλασικές Σπουδές

Παλαιά προβλήματα και νέες προκλήσεις

κ.ά.

Συλλογικό έργο

Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος

20.00€ -27% 14.60€

Η συζήτηση για τη μεθοδολογια των Κλασικών Σπουδών ανάγεται στη γέννηση της κλασικής φιλολογίας στην ελληνιστική Αλεξάνδρεια: λόγιοι, ποιητές, και γραμματικοί επιδόθηκαν τότε για πρώτη φορά σε συστηματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση και την ερμηνεία των αρχαίων κειμένων. Καθοριστική υπήρξε στη συνέχεια η συμβολή των λογίων της βυζαντινής εποχής, οι οποίοι διέσωσαν μέσω της αντιγραφής χειρογράφων μεγάλο μέρος της αρχαίας λογοτεχνίας. Έκτοτε η επιστήμη της Κλασικής Φιλολογίας έχει εξελιχθεί, συνεχίζει ωστόσο να βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ παλαιού και νέου. Ορισμένα από τα ερωτήματα που απασχολούν σήμερα τους φιλολόγους είναι ίδια ή παρόμοια με εκείνα που μελέτησαν οι αλεξανδρινοί λόγιοι: για παράδειγμα, ποιες μεθόδους μπορούμε να αξιοποιήσουμε, ώστε να αποκαταστήσουμε ένα αρχαίο κείμενο; Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να καταλήξουμε σε ένα κείμενο αξιόπιστο, που θα αντικατοπτρίζει όσο το δυνατόν πιστότερα το πρωτότυπο; Πώς προσεγγίζουμε τα αρχαία κείμενα που σώζονται σε αποσπάσματα; Ποιες μεθόδους χρησιμοποιούμε ώστε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με τα έργα στα οποία ανήκουν; Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, το πεδίο των Κλασικών Σπουδών έχει διευρυνθεί σημαντικά· υπογραμμίζεται όλο και περισσότερο η ανάγκη της διεπιστημονικότητας και της στενής συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών κλάδων (της φιλολογίας, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της επιγραφικής κλπ.). Τίθεται επίσης πλήθος ερμηνευτικών ζητημάτων σχετικά με την επικαιρότητα των αρχαίων κειμένων και τη σημασία της μελέτης των αρχαίου πολιτισμού εν γένει: μπορούν τα αρχαία κείμενα να έχουν απήχηση στη σύγχρονη εποχή; Ποιες θεωρητικές προσεγγίσεις καλούμαστε να αξιοποιήσουμε ώστε να αναδειχθεί η επικαιρότητα της αρχαίας λογοτεχνίας;

Ο τόμος επιχειρεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, προσφέροντας μια επισκόπηση ορισμένων σύγχρονων μεθοδολογικών προβληματισμών στο πεδίο των Κλασικών Σπουδών. Συγκεντρώνει δεκαοκτώ μελέτες οι οποίες αφορούν στους εξής τομείς: στις κριτικές εκδόσεις, στα αρχαία κείμενα που σώζονται σε αποσπάσματα, στις αφηγηματολογικές προσεγγίσεις, στις διεπιστημονικές θεωρήσεις για τη μελέτη του αρχαίου πολιτισμού και της αρχαιολογίας, και στην πρόσληψη της κλασικής γραμματείας. Οι συγγραφείς του τόμου εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους παλαιά ερωτήματα μπορούν να επανεξεταστούν με νέα μεθοδολογικά εργαλεία ή θέτουν καινούργια ερωτήματα τα οποία απαντούν με τη βοήθεια σύγχρονων μεθοδολογικών προσεγγίσεων. Η παρούσα έκδοση αντικατοπτρίζει έτσι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις Κλασικές Σπουδές μέσα από τον συνεχή και ανανεωμένο προβληματισμό για μεθοδολογικά ζητήματα.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος

Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1979 και μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Αθηνών (2000) και Δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης (2007). Η διδακτορική του διατριβή δημοσιεύτηκε το 2008 με τίτλο Theodoros G. Giannopoulos, "Die letzte Elite der mykenischen Welt. Achaia in mykenischer Zeit und das Phanomen der Kriegerbestattungen im 12.-11. Jahrhundert v. Chr." (Η τελευταία ελίτ του μυκηναϊκού κόσμου. Η Αχαΐα στην Μυκηναϊκή εποχή και το φαινόμενο των ταφών πολεμιστών κατά τον 12ο-11ο αιώνα π.Χ.), Universitatsforschungen zur prahistorischen Archaologie, Band 152 (Dr. Rudolf Habelt, Βόννη 2008). Εργάζεται ως μέλος ΣΕΠ στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ ασχολείται και με μεταφράσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δήμος Γ. Σπαθάρας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχαήλ Πασχάλης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λουκία Αθανασάκη (Συγγραφέας)

Η Λουκία Αθανασάκη είναι Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (2014-2018). Έχει συγγράψει πληθώρα μελετών, καθώς και το βιβλίο "είδετο παν τέμενος: οι χορικές παραστάσεις και το κοινό τους στην αρχαϊκή και πρώιμη κλασική περίοδο" (Ηράκλειο 2009). Επίσης, έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "Apolline Politics and Poetics" (με τον Richard P. Martin και τον John F. Miller, Αθήνα 2009), "Archaic and Classical Choral Song" (με τον Ewen Bowie, Βερολίνο 2011) και "Ιδιωτικός βίος και δημόσιος λόγος στην ελληνική αρχαιότητα και τoν διαφωτισμό" (με τον Τάσο Νικολαΐδη και τον Δήμο Σπαθάρα, Ηράκλειο 2014).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Ε. Αποστολάκης (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Ε. Αποστολάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στην Ελεύθερνα Ρεθύμνης το 1960 και είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Με υποτροφία του ΙΚΥ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου και στο Πανεπιστήμιο του Groningen. Το 1999 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει υπηρετήσει στη Μέση Εκπαίδευση (Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου) και έχει διδάξει στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (στην ενότητα Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Φιλολογία). Από το 2003 διδάσκει αρχαία ελληνικά και λατινικά στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την αρχαία ρητορική, τον Λυσία, τον Αντιφώντα, τον Δημοσθένη, τον Θουκυδίδη, τον Όμηρο, τον Πλάτωνα και τη δεύτερη σοφιστική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθηνά Μπάζου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Σπανουδάκης (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Σπανουδάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αναπληρωτής Πρύτανη Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας στο ίδιο Πανεπιστήμιο (2016-2020). Ειδικεύεται στην ελληνιστική ποίηση και τη λογοτεχνία της ύστερης αρχαιότητας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικολέττα Καναβού (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Βλασόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Βλασόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Unthinking the Greek Polis: Ancient Greek History Beyond Eurocentrism" (Καίμπριτζ 2007), "Politics: Antiquity and its Legacy" (Οξφόρδη 2010), και "Greeks and Barbarians"(Καίμπριτζ 2013). Επίσης, έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "Communities and Networks in the Ancient Greek World" (με την Claire Taylor, Οξφόρδη 2015) και "Violence and Community: Law, Space and Identity in the Ancient Eastern Mediterranean World" (με τον Ιωάννη Ξυδόπουλο και την Ελένη Τούντα, Λονδίνο 2017).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Angela Cinalli (Συγγραφέας)

Η Angela Cinalli είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης (La Sapienza) και έχει επίσης ειδικευθεί στην παλαιογραφία στη Σχολή του Βατικανού. Υπήρξε μεταδιδακτορική υπότροφος στο Κέντρο Παλαιογραφικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Οχάιο και στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Έχει συγγράψει το βιβλίο "Τα ξένια. La cerimonia di ospitalita cittadina" (Ρώμη 2015). Διδάσκει στο Κλασικό Λύκειο και είναι επίσης συνεργάτης αρχαιολογικών αποστολών του Πανεπιστημίου του Κέτι.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Luca Guiliani (Συγγραφέας)

Ο Luca Guiliani είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών (Wissenschaftskolleg) του Βερολίνου. Έχει διδάξει αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ, του Μονάχου και του Βερολίνου. Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται τα βιβλία "Image and Myth. A History of Pictorial Narration in Greek Art" (Σικάγο 2013) και "Das Wunder vor der Schlacht" (Βασιλεία 2015), το οποίο εξετάζει τις πρώιμες απεικονίσεις της μάχης του Μαραθώνα στην αττική αγγειογραφία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Ζουγανέλη (Συγγραφέας)

Η Άννα Ζουγανέλη είναι Διδάκτωρ Αρχαίων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (2017). Η διατριβή της (Les fragments des poetes tragiques grecs du quatrieme siecle avant notre ere: edition, traduction et commentaire) προσφέρει μια κριτική έκδοση των αποσπασματικών τραγωδιών του 4ου αιώνα π.Χ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μελίνα Ταμιωλάκη (Επιμέλεια)

Η Μελίνα Ταμιωλάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύεται στην αρχαία ελληνική ιστοριογραφία. Έχει συγγράψει τη μονογραφία "Liberte et esclavage chez les historiens grecs classiques" (Παρίσι 2010), η οποία τιμήθηκε με το "βραβείο Ζάππα" της Association des etudes grecques en France (2011) και έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "Thucydides Between History and Literature" (με τον Αντώνη Τσακμάκη, Βερολίνο 2013) και "Κωμικός Στέφανος. Νέες τάσεις στην έρευνα της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας", (Ρέθυμνο 2014).

Τόπος Έκδοσης:
Ηράκλειο Κρήτης
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
370
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.775 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση