Μεθοδολογία των προγραμμάτων επιστημονικής έρευνας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μεθοδολογία των προγραμμάτων επιστημονικής έρευνας

Imre Lakatos

Αντίθετα από τον Popper ο Imre Lakatos, ως βασικό σημείο αναφοράς της ανάλυσής του δε θεωρεί τις μεμονωμένες θεωρίες -ούτε και τη σύζευξη μιας συγκεκριμένης θεωρίας, κάποιων επικουρικών υποθέσεων και αρχικών συνθηκών. ΄Αξονας του θεωρητικού του οικοδομήματος είναι οι "σειρές θεωριών" ή ερευνητικά προγράμματα. Η μετατόπιση αυτή οφείλεται στο ότι τα κριτήρια "αποδοχής-απόρριψης" του Lakatos δεν αρθρώνονται στη λογική σχέση θεωρίας-εμπειρικής βάσης αλλά σε μια αντίληψη κατ΄ εξοχήν ιστορική, το πλαίσιο της οποίας ο εμπειρικός χαρακτήρας της επιστήμης άρρηκτα συναρτάται με την ικανότητά της να προοδεύει, να αναπτύσσεται. Ο Lakatos, με άλλα λόγια, απελευθερώνεται από τα τελευταία κατάλοιπα της λογιστικής θεώρησης της επιστήμης, απαλλάσσοντας την ποπερανής κατεύθυνσης φιλοσοφία του της επιστήμης από τα στοιχεία που ο νεοθετικισμός κληροδότησε στον Popper. (Διατήρησε παρ΄ όλα αυτά κάποια νεοθετικιστικά κληροδοτήματα και κυρίως το νομο-λογικο-παραγωγικό πρότυπο εξήγησης που επεξεργάστηκε ο Hempel).

Κώστας Γαβρόγλου (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε φυσική και ιστορία των επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Βοστόνης, του Χάρβαρντ, της Πενσυλβάνια, του Κέιμπριτζ και του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία της φυσικής και της χημείας από τις αρχές του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Είναι μέλος συντακτικών επιτροπών διαφόρων ξενόγλωσσων περιοδικών ιστορίας των επιστημών, καθώς και του ελληνικού περιοδικού Νεύσις. Τα κυριότερα βιβλία του είναι το Methodological Aspects in the Development of Low Temperature Physics 1881-1957: Concepts out of Context(s) (σε συνεργασία με τον Γιώργο Γκουνταρούλη, το 1990 από τις εκδόσεις Kluwer Academic Publishers), Fritz London, A Scientific Biography (το 1996 από το Cambridge University Press), Το Παρελθόν των Επιστημών ως Ιστορία (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2004). Είναι Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιώργος Γκουνταρούλης (Υπεύθυνος Σειράς)


Αιμίλιος Μεταξόπουλος

Αιμίλιος Μεταξόπουλος (Μεταφραστής)

Mεταξόπουλος Aιμίλιος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στις 26.10.1955 στην Aθήνα. Σπουδές: πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία, επιστημολογία. Facolta di Scienze Politiche "Cesare Alfieri" (Φλωρεντία) και Universite de Paris I - Pantheon (Σορβόνη). Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας. Διετέλεσε δύο φορές αντιπρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου από το 1995 είναι πρύτανης. Xρημάτισε μέλος του Eθνικού Συμβουλίου Pαδιοτηλεόρασης και είναι επί του παρόντος γενικός γραμματέας του Iδρύματος Eλληνικού Πολιτισμού. Tα δημοσιεύματά του στην ελληνική, γαλλική, αγγλική και ιταλική γλώσσα περιλαμβάνουν πολυάριθμα άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικές μονογραφίες, τα βιβλία "Σύμβαση και αλήθεια", "Πολιτικός σκεπτικισμός", καθώς και συγγραφικές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους στις HΠA και τη Γαλλία. Yπήρξε εκδότης και διευθυντής του περιοδικού "Θεωρία και Kοινωνία" (εκδ. "Γνώση"). Aρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό Tύπο.

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
286
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.361 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση