Μεθοδολογία ανάλυσης πηγών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μεθοδολογία ανάλυσης πηγών

Θέματα νεοελληνικής ιστορίας Γ' λυκείου θεωρητικής κατεύθυνσης

Κατερίνα Πάπαρη

Περιέχει:
- Επεξεργασία των πηγών του σχολικού βιβλίου
- Παραδείγματα με επιπλέον ιστορικές πηγές

Στόχος του συγκεκριμένου βιβλίου είναι, βεβαίως, να βοηθήσει τους μαθητές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μαθήματος της Ιστορίας της Γ` λυκείου. Πρωταρχικός, όμως, στόχος του είναι να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη σημασία των ιστορικών πηγών και τη σημασία της μελέτης της Ιστορίας σήμερα, συνειδητοποιώντας μέσα σε αυτή τη διερευνητική διαδικασία ότι και οι ίδιοι είναι κοινωνοί και φορείς της ιστορικής πραγματικότητας. Έχοντας ως στόχο την ικανοποίηση αυτών των επιδιώξεων το βιβλίο εστιάζει σε τρία ζητήματα που αποτελούν και τον βασικό κορμό του:
- Στην κατάρτιση ενός στοιχειώδους και όσο το δυνατόν πληρέστερου θεωρητικού πλαισίου που να απαντά σε ερωτήματα για τη σημασία, την προσέγγιση, την επεξεργασία και την ανάλυση των ιστορικών πηγών.
- Στην εφαρμογή αυτού του πλαισίου ειδικότερα στις ιστορικές πηγές του σχολικού βιβλίου. Η ανάλυση των ιστορικών πηγών γίνεται εκ παραλλήλου με την ιστορική αφήγηση, προκειμένου να καταστεί πιο ευκρινής και σαφής ο συλλογισμός που ακολουθούμε στην ανάλυση των πηγών.
- Στην παράθεση συνδυαστικών ερωτήσεων που καλύπτουν ζητήματα της περιόδου 1830?1930 με στόχο τη διευκόλυνση της εμπέδωσης της ιστορικής αφήγησης.
Σε αυτό το πλαίσιο θεωρήθηκε εξίσου χρήσιμη η σύνταξη ενός Γλωσσαρίου, στο τέλος του βιβλίου, στο οποίο εμπεριέχονται πληροφορίες για σημαντικά ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που αναφέρονται στην ιστορική αφήγηση του σχολικού βιβλίου.

Κατερίνα Πάπαρη

Κατερίνα Πάπαρη (Συγγραφέας)

Η Κατερίνα Πάπαρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό τμήμα του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Ιστορία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας του τμήματος Μ.Ι.Θ.Ε. με κατεύθυνση στη νεότερη και σύγχρονη φιλοσοφία. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα "Ελληνικότητα και αστική διανόηση στον Μεσοπόλεμο [1922-1940]" ως υπότροφος του Ιδρύματος Λεβέντη. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη φιλοσοφία της ιστορίας, στη διανοητική ιστορία και στις "πολιτικές του πολιτισμού" στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, εστιάζοντας στην περίοδο του Μεσοπολέμου. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται συστηματικά ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση και ως επιμελήτρια εκδόσεων, έχει εκδόσει αρκετά βοηθήματα για το μάθημα της Ιστορίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι peer reviewer στο περιοδικό History Research.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
319
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.558 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση