Μεταπολίτευση και εκπαιδευτική πολιτική
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μεταπολίτευση και εκπαιδευτική πολιτική

Παρελθόν, παρόν, μέλλον

(. . .) Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει ένα έμπρακτο δείγμα του εθνικού διαλόγου που διεξάγεται στις μέρες μας. Σημείο αναφοράς του είναι η μεταπολιτευτική εκπαιδευτική πολιτική, η οποία, παρά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει, έχει ελάχιστα - έως καθόλου - ερευνηθεί. Βασισμένο σε εισηγήσεις που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο ενός ιδιαίτερα σημαντικού συνεδρίου, το βιβλίο εξετάζει τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και την εκπαιδευτική πολιτική από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Οι συγγραφείς του, όλοι καταξιωμένοι επιστήμονες και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, επιχειρούν να αποτιμήσουν το εκπαιδευτικό έργο που συντελέστηκε κατά τη ζωτική μεταπολιτευτική περίοδο και παράλληλα καταθέτουν προτάσεις για τα καίρια ζητήματα και τα αδιέξοδα που απασχολούν την ελληνική εκπαίδευση και το μέλλον της.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης (Εισηγητής)

Ο Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης είναι ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και από το 1975 καθηγητής της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνονται στους τομείς Σχολική Παιδαγωγική, Διδακτική Έρευνα, Εκπαίδευση-Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.

κ.ά. (Εισηγητής)


Αθανάσιος Ε. Γκότοβος (Εισηγητής)

Ο Αθανάσιος Ε. Γκότοβος γεννήθηκε το 1951. Τελείωσε το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Δίδαξε Παιδαγωγικά στο Κεντρικό Ινστιτούτο Επιστήμης της Διδασκαλίας και Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (1980-1981). Από το 1981 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σήμερα είναι Καθηγητής στον Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδίου πανεπιστημίου. Στο πεδίο ειδίκευσής του ανήκουν οι Θεωρίες του Σχολείου, η Διδακτική της Γλώσσας, οι Θεωρίες Κοινωνικοποίησης και η Διαπολιτισμική Παιδαγωγική.

Δημήτρης Κ. Βεργίδης

Δημήτρης Κ. Βεργίδης (Εισηγητής)

Ο Δημήτρης Βεργίδης γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Σπούδασε μαθηματικά και επιστήμες της εκπαίδευσης και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης και δίδαξε στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τις αρχές του 1991 δίδαξε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (πρόεδρος του τμήματος Μελετών και Τεκμηρίωσης) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.) του ΥΠΕΠΘ. Ιδρυτικό μέλος του International Institute for Research, Policy and Practice in the Education of Adults. Το συγγραφικό του έργο επικεντρώνεται σε εκπαιδευτικά θέματα. Δημοσίευσε επιστημονικές εργασίες του για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού και την εκπαίδευση ενηλίκων σε συλλογικά βιβλία και σε περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ωστόσο στα περιθώρια της συγγραφικής του δραστηριότητας αποτυπώθηκαν προσωπικές στιγμές, συναισθήματα και βιώματα διαδοχικών ματαιώσεων, καθώς ξεθώριαζε ο ενθουσιασμός και η λάμψη της μεταπολίτευσης.

Μιχάλης Ι. Κασσωτάκης

Μιχάλης Ι. Κασσωτάκης (Εισηγητής)

Ο Μιχάλης Κασσωτάκης σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, από το οποίο έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Διετέλεσε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Προεδρεύων του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και πρώτος εκλεγμένος Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1990, εκλέχτηκε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Το 2013, αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χρημάτισε, ακόμη, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, μέλος των Επιτροπών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ο.Ο.Σ.Α., Πρόεδρος και μέλος διαφόρων ομάδων εργασίας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Έρευνας της Γαλλίας. Πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, της οποίας ήταν μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος. Είναι εταίρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Έχει επανειλημμένα τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το επιστημονικό του έργο και ιδιαίτερα γι’ αυτό που αφορά την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση και την Επαγγελματική Συμβουλευτική. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του, το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε το όνομά του στο Εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής. Ο Μιχάλης Κασσωτάκης έχει δημοσιεύσει μόνος του ή μαζί με άλλους 30 βιβλία (περιλαμβάνονται και οι επιμέλειες επιστημονικών συγγραμμάτων) και περισσότερα από 150 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε συλλογικά έργα, τα οποία αναφέρονται σε θέματα Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, Επαγγελματικής Συμβουλευτικής, μόρφωσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, μάθησης και διδασκαλίας, καθώς και σε διάφορες πτυχές του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Έχει, ακόμη, συγγράψει διάφορα βιβλία και πολλές μελέτες γλωσσολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου που αφορούν τη γενέτειρά του, το Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης.

Διονύσης Ν. Γράβαρης (Εισηγητής)

Ο Διονύσης Γράβαρης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, μέλος της Εταιρείας Κοινωνικής Πολιτικής και του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα.

Σήφης Μπουζάκης

Σήφης Μπουζάκης (Εισηγητής)

Ο Σήφης (Ιωσήφ) Μπουζάκης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ασχολείται με θέματα Ιστορίας Εκπαίδευσης και Συγκριτικής Παιδαγωγικής. Σ΄ αυτές τις γνωστικές περιοχές έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και διευθυντής δύο επιστημονικών σειρών στις εκδόσεις Gutenberg με τίτλο "Μελέτες Τεκμήρια Ιστορίας Εκπαίδευσης" και "Συγκριτική Παιδαγωγική". Διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του ΠΕΚ Πατρών και Πρόεδρος του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της κυπριακής εκπαίδευσης. Σήμερα είναι Επόπτης των Πειραματικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κυριάκος Θ. Μπονίδης (Εισηγητής)

O Κυριάκος Θ. Μπονίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Σχολικής Παιδαγωγικής και Παιδαγωγικής της Ειρήνης στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι κυριότερες δημοσιευμένες μελέτες και οι ερευνητικές εργασίες του αφορούν την έρευνα των σχολικών βιβλίων και των μέσων διδασκαλίας, τον σχολικό πολιτισμό ειρήνης, την εκπαιδευτική έρευνα και την ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης.

Δημήτρης Ματθαίου (Εισηγητής)


Μιχάλης Δαμανάκης (Εισηγητής)

Ο Μιχάλης Δαμανάκης είναι καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ). Σπούδασε Παιδαγωγική, Κοινωνιολογία, Ιστορία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κολωνίας, στη Γερμανία, και απέκτησε τους τίτλους Magister Artium και Doktor Phil. Εργάστηκε επί εξίμισι έτη σε Γερμανικά Πανεπιστήμια και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1985-1994), όπου και χρημάτισε επί πέντε έτη Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος. Από το ακαδημαϊκό έτος 1995/96 εργάζεται στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, του οποίου και χρημάτισε Πρόεδρος για δύο έτη, ενώ από το Σεπτέμβριο του 1999 μέχρι τον Αύγουστο του 2004 ήταν Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε θέματα Μετανάστευσης, Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής, Δίγλωσσης Εκπαίδευσης, Θεωριών Κοινωνικοποίησης και Διδασκαλίας της Ελληνικής ως Δεύτερης Γλώσσας. Έχει συγγράψει ή και επιμεληθεί είκοσι βιβλία και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, σχετικά με τα παραπάνω επιστημονικά πεδία.

Μιχάλης Χ. Κελπανίδης (Εισηγητής)

Ο Μιχάλης Κελπανίδης είναι καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και της Μεθοδολογίας των Κοινωνικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία και Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης από το 1968 ως το 1973. Στην περίοδο από το 1974 ως το 1985 δίδαξε πρώτα στο ίδιο Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ύστερα ως ερευνητής στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για Διεθνή Παιδαγωγική Έρευνα της Φρανκφούρτης. Το ερευνητικό-συγγραφικό έργο του συμπεριλαμβάνει κυρίως τους τομείς: - Κοινωνιολογική Θεωρία - Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης - Κράτος Πρόνοιας και Εκπαίδευση - Μεθοδολογία της Έρευνας.

Κώστας Δημουλάς (Εισηγητής)


Γεράσιμος Αρσένης

Γεράσιμος Αρσένης (Εισηγητής)

Ο Γεράσιμος Δ. Αρσένης (1931-2016) γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα οικονομικά στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) των ΗΠΑ. Διατέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του ΟΟΣΑ (1964-1966), στέλεχος και αργότερα Διευθυντής του Οργανισμού του ΟΗΕ για νομισματικά θέματα και χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου (UNCTAD) (1967-1980). Ως διευθυντικό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για μια "Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη" (New International Economic Order, NIEO), η οποία δεν ευοδώθηκε. Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (3 Νοεμβρίου 1981 - 20 Φεβρουαρίου 1984). Τον Ιούλιο του 1982 εισήλθε στην κυβέρνηση ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας (5 Ιουλίου 1982 - 26 Ιουλίου 1985, διατηρώντας τη θέση του διοικητή της ΤτΕ), Οικονομικών (27 Μαρτίου 1984 - 26 Ιουλίου 1985) και Εμπορικής Ναυτιλίας (5 Ιουνίου 1985 - 26 Ιουλίου 1985). Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός, διαφωνώντας σε θέματα οικονομικής πολιτικής, και στη θέση του ΥΠΕΘΟ τοποθετήθηκε ο Κώστας Σημίτης. Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) το οποίο απέτυχε εκλογικά. Επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ το 1989. Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας (13 Οκτωβρίου 1993 - 25 Σεπτεμβρίου 1996). Τον Ιανουάριο του 1996 διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη. Στη συνέχεια, διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (25 Σεπτεμβρίου 1996 - 13 Απριλίου 2000) στην πρώτη κυβέρνηση Σημίτη, για να αντικατασταθεί από τον Πέτρο Ευθυμίου. Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Α’ Αθηνών το 1985 και επανεξελέγη τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών, μετά την παραίτηση του τελευταίου. Ήταν παντρεμένος με τη Λούκα Κατσέλη, καθηγήτρια του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην διευθύντρια του ΚΕΠΕ (1982-1986), υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2009), και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (2010-2011) και μετέπειτα πρόεδρο του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας (Μάρτιος 2015- ), με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 19 Απριλίου 2016, ένα μήνα πριν από τη συμπλήρωση των 85 ετών του.

Σταύρος Μούτσιος (Εισηγητής)


Γιώργος Μαυρογιώργος (Εισηγητής)


Απόστολος Κακλαμάνης (Εισηγητής)


Ιωάννης Ε. Πυργιωτάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γιάννης Πυργιωτάκης είναι καθηγητής κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης και πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Δίδαξε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και είχε την ευκαιρία να βιώσει την ανελαστικότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στα πλαίσια μιας μετασχηματιζόμενης αγροτικής κοινωνίας, γεγονός που επηρέασε το έργο του. Οι σπουδές του στην Ελλάδα και στη Γερμανία, σε συνδυασμό με τη μεγάλη εκπαιδευτική του εμπειρία, συνέβαλαν στην εκπόνση στέρεου ερευνητικού - συγγραφικού έργου σε τρεις κυρίως τομείς: - Εκπαιδευτική ανισότητα - Ιστορία - κοινωνιολογία της εκπαίδευσης - εκπαιδευτική πολιτική - Κοινωνιολογία του εκπαιδευτικού επαγγέλματος.

Δημήτρης Φ. Χαραλάμπους (Επιμέλεια)

Ο Δημήτρης Φ. Χαραλάμπους είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και ιστορίας της νεοελληνικής εκπαίδευσης.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
437
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.729 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση