Μεσολόγγι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μεσολόγγι

Το έπος της μεγάλης πολιορκίας

Δημήτρης Α. Φωτιάδης

19.08€ -21% 15.07€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602081983

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    1987

  • Εκδότης

    Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.

«Το Μεσολόγγι του Φωτιάδη είναι μια σπουδαία δουλειά. Μια σπουδαία προσφορά στο λαό, όπως κι όλο το Εικοσιένα είναι του λαού. Και νομίζω πως, στα ψόφια τούτα χρόνια που ζούμε, ο Φωτιάδης με το Μεσολόγγι του ήρθε να δώσει ζωή στο λαό και πίστη στον εαυτό του».

Κ. Βάρναλης

«Ο Φωτιάδης κάνει κι αυτή την εργασία κινημένος από την πεποίθηση πως μέσα στη λαϊκή συνείδηση δεν ατρόφησε το αίσθημα της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας και πως ο λαός μπορεί να βγει από τη σημερινή νάρκη του και να τινάξει από πάνω του όλους αυτούς που εμπορεύονται την τύχη του και τη ζωή του.
Το "Μεσολόγγι" φρονηματίζει· η επική και δραματική πνοή που βγαίνει από τις περιγραφές και τις πληροφορίες του βιβλίου ξεσηκώνει την ψυχή κι ενεργεί σαν εθνικό κήρυγμα· είναι ένα διάβασμα αναγκαίο σήμερα».

Μάρκος Αυγέρης

«Είναι ένα πολύτιμο έργο, όχι μόνο για το μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον του θέματος, που έχει και μια σύγχρονη σημασία, αλλά και για τη φωτεινή αφήγηση του και την όμορφη απλότητα του ύφους».

George Thomson,
Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Birmingham

Μάνθος Γεωργαντάς (Επιμέλεια)


Δημήτρης Α. Φωτιάδης (Συγγραφέας)

Δημήτρης Φωτιάδης (1898-1988). Ο Δημήτρης Φωτιάδης, γιος του γαιοκτήμονα και λογοτέχνη Αλέκου Φωτιάδη, γεννήθηκε και πέρασε τα νεανικά του χρόνια στη Σμύρνη. Κατά τη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου υπηρέτησε ως εθελοντής και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή έφυγε στην Αθήνα. Εργάστηκε ως υπάλληλος ναυτιλιακού γραφείου στον Πειραιά, ενώ παράλληλα μπήκε στους λογοτεχνικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εργάστηκε ως ανταποκριτής στην Αίγυπτο, το Λονδίνο και τη Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου διώχτηκε και εξορίστηκε για τα αριστερά πολιτικά του φρονήματα και στη συνέχεια έγινε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής στην ΕΔΑ. Από το 1936 και για πέντε χρόνια διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό Νεοελληνικά Γράμματα και από το 1945 ως το 1948 τα Ελεύθερα Γράμματα. Στο χώρο της λογοτεχνίας ασχολήθηκε κυρίως με το θέατρο, όπου πρωτοεμφανίστηκε επίσημα το 1931 με το βραβευμένο στον Καλοκαιρίνειο δραματικό διαγωνισμό έργο Μάνια Βιτρόβα, που παραστάθηκε τον επόμενο χρόνο από το Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Τον ίδιο χρόνο βραβεύτηκε στο διαγωνισμό της καλλιτεχνικής λέσχης Ατελιέ για το μονόπρακτο θεατρικό του έργο Το μαγεμένο βιολί. Έργα του ανέβηκαν επίσης από τους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη και των Ενωμένων Καλλιτεχνών, ενώ ασχολήθηκε επίσης με τη θεατρική μετάφραση, την ιστοριογραφία και το δοκίμιο. Τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Εταιρείας Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (1939) και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορηματικής Βιογραφίας (1982 για το έργο του Ενθυμήματα). Πέθανε στην Αθήνα. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Δημήτρη Φωτιάδη βλ. Άγρας Τέλλος, «Φωτιάδης Δημήτρης», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια 24. Αθήνα, Πυρσός, 1934 και χ.σ. «Φωτιάδης Δημήτρης», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 9β. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
741
Διαστάσεις:
18x12
Βάρος:
0.484 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση