Merleau-Ponty:
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Merleau-Ponty: "Πρέπει να λερώσουμε τα χέρια"

Από τη μορφή στον ολισμό: Όψεις του οντολογικού προβλήματος στην φιλοσοφία του Μερλώ-Ποντύ

Χρήστος Γ. Κωνσταντίνου

Στόχος μας είναι η ερμηνεία της οντολογίας του κορυφαίου Γάλλου φαινομενολόγου M.Merleau-Ponty (1908-1961). Με αφετηρία την έννοια της ΄Μορφής΄ (Gestalt) οδεύουμε προς την τελική θέση του Ποντύ περί ΄Ολισμού΄ στο "Le Visible et l΄invisible".

Η ερμηνεία της οντολογικής έννοιας της Μορφής, ως σχέσης φιγούρα-φόντο στοιχειώνει την πρώιμη οντολογία του φιλοσόφου (Structure du comportement.) Το φόντο είναι το βάθος επί του οποίου η φιγούρα αναδύεται. Το ερώτημα για το Είναι διαποτίζει εξ αρχής την φιλοσοφία του Ποντύ. Μέσω περαιτέρω της έννοιας του ΄ιδίου σώματος΄ (Ph?nom?nologie de la Perception) περνάει από την σκέψη του πράγματος στην βιωματική εμπειρία την οποία αποκαλεί ΄προ-κατηγορική΄ σήμανση του κόσμου, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα έργα τέχνης (Le doute de Cezanne.)

Η οντολογία του Ποντύ κορυφώνεται στην επεξεργασία της έννοιας της Σάρκας (Chair). Και αυτή διέπεται από την σχέση φιγούρα-φόντο. Έχουμε έναν Ολισμό που δεν είναι κλειστός αλλά αντίθετα ανοιχτός. Το Είναι, στο πλαίσιο αυτό, δεν δίνεται μονομιάς, απόλυτα, αλλά είναι αυτό που αφήνει τα όντα να είναι. Η Σάρκα είναι ο οντολογικός τόπος του Είναι. Αυτό όμως δεν δίνεται αμέσως αλλά έμμεσα, με αφετηρία τα επί μέρους όντα.

Η εξέλιξη της οντολογίας του Ποντύ συγκεφαλαιώνει πρωτότυπα την Ιστορία της φιλοσοφίας. "Από την Μορφή στον Ολισμό" δεν μπορούμε παρά "να λερώσουμε τα χέρια",- κατά την μεταφορική διατύπωση του ίδιου του Ποντύ- δηλαδή να αλληλοσχετιστούμε, αν θέλουμε να ανοιχτούμε στο Είναι.

Χρήστος Γ. Κωνσταντίνου (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Γ. Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Κω το 1972. Αφού πήρε το απολυτήριο του λυκείου στο νησί έφυγε, σε ηλικία 17 ετών, για σπουδές στο εξωτερικό. Ταξίδεψε για έξι χρόνια στην Ευρώπη και έκανε σπουδές φιλοσοφίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβαίνης στο Βέλγιο, όπου ήρθε σε στενή επαφή με την Γαλλική και Γερμανική Φαινομενολογία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, όπου πήρε διαδοχικά το πτυχίο του εν λόγω τμήματος, το Μεταπτυχιακό με τίτλο "Το πρόβλημα της αλήθειας στην Φιλοσοφία του Μ. Χάιντεγγερ", και τέλος το διδακτορικό με θέμα: "Από την Μορφή στον Ολισμό: Όψεις του Οντολογικού Προβλήματος στην Φιλοσοφία του Μ. Μ-Ποντύ." Ως εικός ειδικεύθηκε στην Οντολογία της νεώτερης και σύγχρονης ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, με έμφαση στην φαινομενολογία, ερμηνευτική και στρουκτουραλισμό. Εκτός του πλαισίου των υποχρεώσεών του στο Πανεπιστήμιο έχει συγγράψει διάφορα φιλοσοφικά κείμενα, μερικά εκ των οποίων εκδόθηκαν σε λόγια περιοδικά. Εργάζεται στην μετα-διδακτορική του διατριβή με θέμα: Πέραν του Ίδιου και του Άλλου: προς μία οντολογία της δικαιοσύνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
315
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.478 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση