Μελετώντας το Βυζάντιο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μελετώντας το Βυζάντιο

Ασκήσεις επεξεργασίας ιστορικών πηγών για τη Β γυμνασίου

Έλενα Γκίκα

Δώρα Μηνιώτη

Μαρία Νέζη

Το βιβλίο "Αναζητώντας το Βυζάντιο: Ασκήσεις επεξεργασίας ιστορικών πηγών" προτείνει τρόπους διδακτικής αξιοποίησης ιστορικών πηγών σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις της Διδακτικής της Ιστορίας. Το corpus των κειμένων καλύπτει χρονικά τις πιο σημαντικές περιόδους της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής Ιστορίας, αποτελείται από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές και συνοδεύεται από ασκήσεις. Το παρόν βιβλίο είναι ένα εύχρηστο εργαλείο που συμβάλλει στην εξοικείωση των μαθητών με την άντληση και επεξεργασία πληροφοριών από ιστορικές πηγές.

Έλενα Γκίκα (Συγγραφέας)

Η Έλενα Γκίκα είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Το θέμα της διατριβής της είναι "Η διδασκαλία της Ιστορίας με την υποστήριξη του ηλεκτρονικού υπολογιστή". Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται σε θέματα διδακτικής της Ιστορίας και διδακτικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στο μάθημα της Ιστορίας. Έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα. Από το συγγραφικό της έργο ενδεικτικά αναφέρουμε: "Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (σεναρίων) για το μάθημα της Ιστορίας με τη χρήση εργαλείων των νέων τεχνολογιών: μεθοδολογικές προσεγγίσεις", στο συλλογικό έργο "Νοητικά εργαλεία και πληροφοριακά μέσα" (επιμέλεια Χ. Κυνηγός και Ε. Δημαράκη), εκδόσεις Καστανιώτη 2002. Έχει εργαστεί ως επιμορφώτρια στα έργα: "Ενέργεια Οδυσσέας: Αξιοποίηση των υπολογιστικών και δικτυακών τεχνολογιών στη Β΄θμια Εκπαίδευση", "Ε42: Μεταπτυχιακή εξειδίκευση επιμορφωτών στην παιδαγωγική αξιοποίηση των υπολογιστικών και δικτυακών τεχνολογιών στη Β΄θμια Εκπαίδευση". Συμμετείχε ως σεναριογράφος στην παραγωγή του εκπαιδευτικού λογισμικού "Μυκηναϊκός Πολιτισμός" και ως αξιολογήτρια εκπαιδευτικού λογισμικού στα έργα "Οδυσσέας" και "Σειρήνες". Από το 2000 εργάζεται ως καθηγήτρια φιλόλογος στο Πειραματικό Γυμνάσιο της Βαρβακείου Σχολής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δώρα Μηνιώτη (Συγγραφέας)

Η Δώρα Μηνιώτη είναι κάτοχος M.Sc. του Πανεπιστημίου Αθηνών, του μεταπτυχιακού τμήματος Θεωρία και Πράξη της Διδασκαλίας και της Αξιολόγησης. Το θέμα της διπλωματικής εργασίας της είναι "Αναλυτικό Πρόγραμμα και σχολικά εγχειρίδια στο μάθημα της Ιστορίας". Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται σε θέματα διδακτικής της Ιστορίας και διαθεματικής προσέγγισης των φιλολογικών μαθημάτων. Έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα. Από το 1999 εργάζεται ως καθηγήτρια φιλόλογος στο Πειραματικό Γυμνάσιο της Βαρβακείου Σχολής. Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ως επιμορφώτρια των αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής στο θέμα της διδακτικής. Συνεργάζεται με το Παιδαγωγικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διδακτική άσκηση των φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος "Θεωρία και Πράξη της Διδασκαλίας και της Αξιολόγησης".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Νέζη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Νέζη είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Το θέμα της διατριβής της, που εκπόνησε ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, είναι "Η εφηβική ηλικία στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας". Στάσεις και λειτουργίες των μυθιστορηματικών προσώπων. Ερευνητικά έχει ασχοληθεί με την παιδαγωγική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας, με τη Διαθεματικότητα ως εργαλείο διδακτικής προσέγγισης των γνωστικών αντικειμένων της Λογοτεχνίας και της Ιστορίας, με τις διαφορετικές τεχνικές της Αφήγησης στην Ιστορία, στη Λογοτεχνία, στον Κινηματογράφο. Έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα και έχει συνεργαστεί στη συγγραφή του βιβλίου των Ζωής Κ. Μπέλλα και Ζαχαρία Λιγνού "Αναγνώσεις Λογοτεχνικών Κειμένων, Β΄ Γυμνασίου", τόμος Α΄, Gutenberg 2002. Έχει εργαστεί στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα τελευταία τρία χρόνια (2001-2004) υπηρετεί ως φιλόλογος στο Πειραματικό Γυμνάσιο της Βαρβακείου Σχολής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
161
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.309 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση