Μελετήματα για τη Λευκάδα και τους Λευκαδίτες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μελετήματα για τη Λευκάδα και τους Λευκαδίτες

Νίκος Γ. Σβορώνος

Θωμάς Π. Κατωπόδης

Όσα έχω εκθέσει αποτελούν, νομίζω, το γενικό περίγραμμα των ενασχολήσεων του Ν. Σβορώνου με τη Λευκάδα και τους Λευκαδίτες: ωστόσο οι περισσότεροι για τους οποίους κλήθηκε να μιλήσει υπερβαίνουν την τοπικότητα: απολύτως ο Σπ. Ζαμπέλιος, μερικότερα ο Α. Βαλαωρίτης και ο Α. Σικελιανός, στους οποίους η γενέτειρα υπάρχει ως υπερβατικός λόγος. Ο Σβορώνος τους θεωρεί μέσα από το πρίσμα της υπερτοπικότητας ως φορείς ιδεολογιών, πέραν από το σπερματικό αυτόχθονα λόγο. Ξεφεύγει από τη συνάφεια αυτή ένα βιωματικού χαρακτήρα κείμενο, εκείνο που αναφέρεται στην ανάγνωση στις ώρες της καθιστικής δουλειάς, του Ερωτόκριτου. Προκαλεί ζητήματα σχετικά με την ανασηματοδότηση της παιδικής, εμβολισμένης από τη μεταγενέστερη λόγια γνώση. Για να δοθεί απάντηση σ` αυτό το ερώτημα, χρειάζεται μια έρευνα φιλολογική που δεν έχω κάμει. Θα πω μόνο ότι στο κείμενο αυτό υπόκειται μια νοσταλγία, η νοσταλγία των παιδικών χρόνων, που γίνεται νοσταλγία του τόπου. Μπορώ προσωπικά να μαρτυρήσω ότι η Λευκάδα, η πόλη της Λευκάδας, αναδυόταν μέσα του στα χρόνια της αναγκαστικής ξενιτιάς ως ψυχικό τοπίο και ως χαρακτηριολογία - με συνειδητές μάλλον εξιδανικεύσεις του πραγματικού· ίσως γιατί στο βάθος ο Νίκος Σβορώνος ήταν ποιητής. (...)

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Περιέχονται τα κείμενα:
- Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, "Πρόλογος"
- Σπύρος Ι. Ασδραχάς, "Εισαγωγικό σημείωμα"
- Θωμάς Π. Κατωπόδης, "Η οικογένεια του Νίκου Γ. Σβορώνου"

Μελετήματα για τη Λευκάδα και τους Λευκαδίτες

1. Έγγραφα αναφερόμενα εις τους εν Λευκάδι κλέφτας και αρματολούς
2. Χίοι πρόσφυγες εν Λευκάδι
3. Ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος
4. Ο Βαλαωρίτης ιστορικός. Απλές σκέψεις ξαναδιαβάζοντας το έργο του
5. Για τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη
6. Προτάσεις για τη μελέτη της ιδεολογίας του Σικελιανού
7. Ο απόηχος της Κρητικής Λογοτεχνίας στην προφορική παράδοση της Λευκάδας
8. Νέες έρευνες για το Δημοτικό τραγούδι

Αναθυμήσεις της Λευκάδας
1. "...Εβύθισα τη σκέψη μου μέσα στην πάσαν ώρα..."
2. "Δεν κάνω Ιστορία επ` ευκαιρία"

Πρώτες δημοσιεύσεις
Φωτογραφίες του Ν. Γ. Σβορώνου με Λευκαδίτες (1976-1986)
Κώστας Γ. Τσικνάκης, "Εργογραφία και Βιβλιογραφία Νίκου Γ. Σβορώνου"
Α`. Εργογραφία και κριτικές για τα δημοσιεύματα
Β`. Βιβλιογραφία για τη ζωή και το έργο του
Γ`. Νεκρολογίες
Δ`. Σχόλια στον αθηναϊκό Τύπο για το βιβλίο του Histoire de la Grece Moderne (1953)
Ε`. Η συζήτηση για το βιβλίο του Το Ελληνικό Έθνος και η διαμόρφωση του Νέου Ελληνισμού (2004)

Ευρετήρια
- Ευρετήριο Εργογραφίας και Βιβλιογραφίας
- Ευρετήριο Εισαγωγικών κειμένων, Μελετημάτων και Αναθυμήσεων της Λευκάδας

Σπύρος Ι. Ασδραχάς

Σπύρος Ι. Ασδραχάς (Επιμέλεια)

Ο Σπύρος Ι. Ασδραχάς, ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικούς της χώρας μας, γενήθηκε στο Aργοστόλι της Κεφαλονιάς, το 1933. ΣΠOYΔEΣ 1960. Πτυχίο Iστορικού Tμήματος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Aθηνών 1965-1967. Yπότροφος του IKY για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι 1972. Doctorat de 3e Cycle (EPHE, VI Section - Paris 7) στην οικονομική και κοινωνική ιστορία. 1976. Eleve diplome της EPHE, IVe Section. AKAΔHMAΪKEΣ ΔPAΣTHPIOTHTEΣ 1. Διδασκαλία 1974-1984. Charge de Conferences στην EPHE, IVe Section 1976-1977. Charge de Cours στο Πανεπιστήμιο Paris-IV 1982-1998. Professeur associe στο Πανεπιστήμιο Paris I, Pantheon-Sorbonne. Διεύθυνση DEA και διδακτορικών διατριβών στο πλαίσιο των etudes Doctorales του Πανεπιστημίου Paris I. 1986-1988. Charge de Conferences στην EHESS. 1993-2005. Eβδομαδιαία σεμινάρια στο KNE/EIE με θέμα: "Προβλήματα οικονομικής ιστορίας, IE΄-IΘ΄αι." 2. Eρευνητικές δραστηριότητες 1961-1965. Bοηθός έρευνας στο KNE/EIE 1967-1974. Assistant de recherches στην EPHE, VIe Section. 1977-1990. Διευθυντής Eρευνών του Προγράμματος Iστορίας της Eθνικής Tράπεζας της Eλλάδας 1987-1991. Mέλος του Δ.Σ. του Iδρύματος Έρευνας και Παιδείας της Eμπορικής Tράπεζας 1985-1989. 1994-2000 Mέλος της Eπιτροπής Iστορίας του Iστορικού Aρχείου Eλληνικής Nεολαίας 1984-1986. Yπεύθυνος ερευνητικού προγράμματος της ΓΓET: Φορολογικοί μηχανισμοί και οικονομία στο πλαίσιο των ελληνικών κοινοτήτων, IZ΄-IΘ΄ αι. 1988-1990. Yπεύθυνος ερευνητικού προγράμματος της ΓΓET: Eλλαδικά αστικά συγκροτήματα και ενδοχώρα, IE΄-IΘ΄ αι.: απορρόφηση πλεονάσματος και συστήματα διασυνδέσεων. 1988-2003. Διευθυντής ερευνών στο KNE/EIE 3. Άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες 1983-2005. Συνδιευθυντής του περιοδικού ΄΄Tα Iστορικά΄΄. 1985-1990. Aντιπρόεδρος της Δ. Eπιτροπής του Iονίου Πανεπιστημίου. 2004-2017 Πρόεδρος των ΄΄Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας΄΄ (ΑΣΚΙ) Έφυγε από τη ζωή στις 11 Δεκεμβρίου 2017, σε ηλικία 84 ετών.

Κώστας Γ. Τσικνάκης (Επιμέλεια)


Νίκος Γ. Σβορώνος (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Σβορώνος γεννήθηκε το 1911 στη Λευκάδα και πέθανε το 1989 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάσθηκε στο Μεσαιωνικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών. Πήρε μέρος στην αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Το 1945, χάρις τις ενέργειες του διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Οκτάβ Μερλιέ και με υποτροφία της Γαλλικής Δημοκρατίας, κατέφυγε στη Γαλλία μαζί με άλλους αριστερούς διανοούμενους. Το 1955 του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και το 1961 απέκτησε τη γαλλική. Το 1962 απέκτησε το doctorat τρίτου κύκλου και το 1975 ανακυρήχθηκε Docteur es Lettres της Σορβόννης. Εργάσθηκε στο CNRS και δίδαξε ως διευθυντής σπουδών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes (IV Section) ιστορία των θεσμών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Μετά την πτώση της δικτατορίας δίδαξε στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης, διετέλεσε μέλος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θωμάς Π. Κατωπόδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
256
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.543 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση