Μελέτες για την ελληνική γλώσσα: Γλώσσα και κοινωνία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μελέτες για την ελληνική γλώσσα: Γλώσσα και κοινωνία

Πρακτικά της ετήσιας συνάντησης του τομέα γλωσσολογίας του τμήματος φιλολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: 21-22 Μαΐου 2007

Συλλογικό έργο

26.64€ -11% 23.71€

Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει κείμενα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της 28ης Ετήσιας Συνάντησης του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ (21-21 Απριλίου 2007) με θέμα "Γλώσσα & κοινωνία". Οι ανακοινώσεις εντάσσονται σε μία ευρεία γκάμα φωνών στο χώρο της κοινωνιογλωσσολογίας, χωρίς όμως να διαχέονται ή να συγκαλύπτονται οι επιστημολογικές και μεθοδολογικές τους διαφοροποιήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κεντρικές ομιλίες της συνάντησης αντιπροσωπεύουν τρεις εξέχουσες σχολές στο χώρο της κοινωνιογλωσσολογίας: τη Νεότερη Ποικιλική Γλωσσολογία, την Κριτική Ανάλυση του Λόγου και την Ανάλυση Συνομιλίας.


Περιέχονται οι εισηγήσεις:
- Penelope Eckert, "Style Matters"
- Emanuel A. Schegloff, "A Different "uh(m)": The Reason-for-the-Call as a Locus of Order".
- Ruth Wodak, ""Communicating Europe": Analyzing, Interpreting, and Understanding Multilingualism and the Discursive Construction of Transnational Identities".
- Αγγελική Αλβανούδη, "Η σχέση γλώσσα και φύλου στις φεμινιστικές θεωρίες της αποδόμησης: Η περίπτωση του γραμματικού γένους".
- Αργύρης Αρχάκης, Δημήτρης Παπαζαχαρίου, "Προσωδιακοί ενδείκτες συνομιλιακών και καταστασιακών ταυτοτήτων σε ευθύ λόγο νέων γυναικών"
- Maria Christodoulidou, "Prefaced Siga in Cypriot Greek Conversations"
- Μαριάνθη Γεωργαλίδου, Χασάν Καϊλή, Aytac Celtek, "Δομές εναλλαγής κωδίκων στη δίγλωσση στα ελληνικά και τουρκικά κοινότητα των μουσουλμάνων της Ρόδου"
- Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου, "Η "κοινωνική διγλωσσία" στην Ελλάδα και την Ιταλία και η σύγχρονη κοινωνιογλωσσική έρευνα"
- Πέτρος Διατσέντος, "Η γλωσσική μεταρρύθμιση ανάμεσα στις εγγράμματες ελίτ και το ελληνικό κράτος κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα"
- Κώστας Κανάκης, "Γλώσσα, αρσενικότητα και σεξουαλικότητα στο διαδίκτυο"
- Ελένη Καραφώτη, "Η απάντηση στη φιλοφρόνηση: Στρατηγική προστασίας του προσώπου του ομιλούντος ατόμου".
- Δήμητρα Κάρουλλα - Βρίκκη, "Γλωσσική πολιτική για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης: Ζήτημα γλώσσας και ταυτότητας".
- Marilena Karyolemou, "Promoting Bi/Multilingualism in Europe: Language Use and Language Teaching in Higher Education".
- Ευγενία Κλείδωνα, Αντώνης Κουντούρης , Ειρήνη Κρίκη, Ελένη Παπαδάμου, "Η αλλομορφία του α΄ και β΄ πληθ. του μεσοπαθητικού παρατατικού σε αστικές ποικιλίες της νέας ελληνικής"
- Konstantia Kosetzi, "Women`s Position in Greek Society: Examining Competing Gendered Discourses in "σχεδόν ποτέ" "Almost Never"".
- Sofia Lampropoulou, "Aspects of Variation of Direct Speech in Greek Adolescent`s Storytelling"
- Νίκος Λιόσης, "Θνησιφωνία: Τα εμπειρικά δεδομένα από την τσακωνική".
- Μαριάνθη Μακρή - Τσιλιπάκου, "Η διάσταση του ύφους στην κοινωνιογλωσσολογία"
- Σπυριδούλα Μπέλλα, "Διατύπωση προκλήσεων: Ηλιακές διαφορές".
- Ελένη Μπουτουλούση, "Μεταφορά και επιχειρηματολογία στον λόγο της πολυπολιτισμικότητας"
- Myrto Nerantzi, "Constructing Sociolinguistic Identities in a Misro-Social Context"
- Παναγιώτης Α. Παππάς, ""Άντε μωρή βλαχάρα!": Η ερμηνεία των [li] και [ni] στην ΚΝΕ".
- Παύλος Παύλου, "Η γλωσσομάθεια των καταναλωτών ως παράγοντας διαμόρφωσης του γλωσσικού κειμένου μιας διαφήμισης"
- Περικλής Πολίτης, "Η λεξικοποίηση της πρόβλεψης σε οικονομικές ειδήσεις εφημερίδων: Συγκριτική μελέτη με τη βοήθεια σωμάτων κειμένων".
- Elpiniki Sakareli, "Woman Politicians and Narratives: A Balancing Act".
- Σωτηρία Σαμαρά, Τριανταφυλλιά Κωστούλη, "Διαδικασίες συνοικοδόμησης κειμενικών ειδών και επικοινωνιακών πλαισίων σε μια σχολική τάξη: Μια κοινωνιολογική προσέγγιση".
- Μιχάλης Σετάτος, "Πολυλειτουργικότητα και αρνητική λειτουργικότητα"
- Ελένη Σιδέρη, "Εξιστορώντας την πατρίδα: Η διπλή άρθρωση της ελληνικής γλώσσας με το έθνος και τη διασπορά".
- Βίλλυ Τσάκωνα, "Κοινοβουλευτικός λόγος: Μια πρώτη προσέγγιση".
- Ρούλα Τσοκαλίδου, "Η επαφή των γλωσσών στην εκπαίδευση: Ένα κοινωνιολογικό πολιτικό ζήτημα".

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αργύρης Αρχάκης (Εισηγητής)

Ο Αργύρης Αρχάκης είναι λέκτορας του Τμήματος Φιλολογίας (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στους χώρους της ανάλυσης του λόγου, της κοινωνιογλωσσολογίας και της πραγματολογίας.

Κώστας Κανάκης (Εισηγητής)

Ο Κώστας Κανάκης είναι Λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το University of Chicago και στη συνέχεια δίδαξε στο Princeton Univeristy και τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κοινωνιογλωσσολογία, την πραγματολογία και τη γνωστική γλωσσολογία.

Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου (Εισηγητής)

Η Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1988) και διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1999). Έχει διδάξει μαθήματα Γλωσσολογίας στα Πανεπιστήμια Πατρών και Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2008 διδάσκει στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια. Οι έρευνές της επικεντρώνονται σε ζητήματα σύγκρισης της ελληνικής και της ιταλικής γλώσσας. Μέρος αυτών των ερευνών έχει διεξαχθεί στα ιταλικά Πανεπιστήμια του Σαλέρνο, της Παβίας, του Λέτσε. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, επίσης, ανήκει η ιστορική μελέτη των γλωσσικών ζητημάτων αλλά και των γλωσσολογικών θεωριών. Οι εργασίες της κινούνται εντός των λειτουργιστικών γλωσσολογικών προσεγγίσεων και πιο συγκεκριμένα εντός της "θεωρίας της γραμματικοποίησης" και της "αναδυόμενης γραμματικής".

Μαριάνθη Γεωργαλίδου (Εισηγητής)


Ruth Wodak (Εισηγητής)


Αγγελική Αλβανούδη (Εισηγητής)


Δημήτρης Παπαζαχαρίου (Εισηγητής)


Πέτρος Διατσέντος (Εισηγητής)


Penelope Eckert (Εισηγητής)


Emanuel A. Schegloff (Εισηγητής)


Maria Christodoulidou (Εισηγητής)


Χασάν Καϊλή (Εισηγητής)


Aytac Celtek (Εισηγητής)


Ελένη Καραφώτη (Εισηγητής)


Δήμητρα Κάρουλλα - Βρίκκη (Εισηγητής)


Marilena Karyolemou (Εισηγητής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
413
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.878 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση