Μειονότητες μιλούν για την εκπαίδευση των παιδιών τους
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μειονότητες μιλούν για την εκπαίδευση των παιδιών τους

Εκπαίδευση γλωσσικών μειονοτήτων

Συλλογικό έργο

19.08€ -27% 13.93€

Το βιβλίο αυτό αφορά στην εκπαίδευση παιδιών γλωσσικών μειονοτήτων, την εκπαίδευση των παιδιών εκείνων δηλαδή, που η μητρική τους γλώσσα δεν είναι τα ελληνικά.
Το βιβλίο φωτίζει τα πράγματα από τα μέσα, αφού στις σελίδες του καταγράφονται οι απόψεις των ίδιων των κοινωνικά αποκλεισμένων αυτών ομάδων για την εκπαίδευση των παιδιών τους.
Καταγράφονται οι δυσκολίες όχι του εκπαιδευτικού συστήματος ή των εκπαιδευτικών που έχουν στις τάξεις τους παιδιά μειονοτήτων αλλά τα προβλήματα όπως τα ζουν τα ίδια τα παιδιά και όπως τα αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. Μιλούν οι ίδιοι και οι ίδιες χωρίς τη μεσολάβηση ειδικών επιστημόνων, διοικητικών ή πολιτικών εκπροσώπων, αποτυπώνοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες.
Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στην κριτική παιδαγωγική, την παιδαγωγική εκείνη δηλαδή που επιδιώκει να βοηθήσει μαθητές και μαθήτριες να πετύχουν κριτική συνειδητοποίηση αμφισβητώντας και προκαλώντας τις δομές εξουσίας και τις κυρίαρχες αντιλήψεις και πρακτικές στην εκπαίδευση και την κοινωνία γενικότερα.
Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο παιδιά που ανήκουν σε μειονότητες έτσι όπως τα βιώνουν τα ίδια και οι οικογένειές τους.
Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει εμπειρίες εκπαιδευτικών που δοκίμασαν σε τάξεις και σε σχολεία με παιδιά γλωσσικών μειονοτήτων εκπαιδευτικές πρακτικές που υπόσχονται επιτυχία.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στη βιβλιογραφία και που απευθύνεται σε όσους και όσες ασχολούνται με την εκπαίδευση γενικά αλλά και ειδικότερα με την εκπαίδευση μειονοτήτων.


Περιέχονται οι εισηγήσεις:

- Marilyn Frankenstein, "Κριτική παιδαγωγική: Ποσοτικές μορφές επιχειρημάτων"
- Κώστας Αβραμίδης, "Εκπαίδευση παιδιών Ποντίων"
- Nancy Birk, "Χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και στο σχολείο"
- Έβις Κάγια, "Εκπαίδευση παιδιών Αλβανών"
- Φλορέσα Κουμαράκου, "Η εμπειρία μου ως μητέρα μετανάστρια με παιδί στο ελληνικό σχολείο"
- Μπεσμίρα Μουτσάι, "Η εμπειρία μου ως μαθήτρια στο ελληνικό σχολείο"
- Αννούλα Μάγκα, Κατερίνα Μπεμπέ, "Εκπαίδευση παιδιών Ρομ"
- Γεωργία Δούβλη, ""Ιστορία χωρίς λόγια...". Εμπειρίες από μία εναλλακτική πρόταση διδασκαλίας σε τάξεις υποδοχής."
- Στέλλα Πρωτονοταρίου, Πέτρος Χαραβιτσίδης, "132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Προσπάθειες για την εκπαίδευση και ένταξη όλων των παιδιών στο σχολείο.
- Κατερίνα Σταμούλη, "Τάξεις υποδοχής. Μια διδακτική παρέμβαση με εργαλείο τη λογοτεχνία."
- Άγγελος Χατζηνικολάου, "Αναπτύσσοντας σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στο σπίτι και στο σχολείο".
- Marilyn Frankenstein, "Critical pedagogy: Quantitative form in argument"
- Nancy Birk, "Forging partnerships between children with special needs and school"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Χαραβιτσίδης (Εισηγητής)


Marilyn Frankenstein (Εισηγητής)

Η Marilyn Frankenstein είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέτης στη Βοστόνη των Η.Π.Α. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας μαθηματικών (Criticalmathematics Educators Group), μέλος της παγκόσμιας κοινότητας για την ανάπτυξη των εθνομαθηματικών, μέλος της ομάδας εργασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στα μαθήματά της και στα άρθρα της ασχολείται με την ισότητα στη μαθηματική εκπαίδευση, την πολιτική διάσταση της μαθηματικής γνώσης, τη διαμόρφωση αναλυτικών προγραμμάτων κριτικομαθηματικού γραμματισμού, τα εθνομαθηματικά.

Κώστας Αβραμίδης (Εισηγητής)

Ο Κωνσταντίνος Αβραμίδης γεννήθηκε σε Γεωργία. Αποφοίτησε από το Ειδικό Φυσικό-Μαθηματικό Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης. Εισήχθη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τυφλίδας στη Μηχανικο-μαθηματική Σχολή και ήδη από το 5ο έτος των σπουδών του εργαζόταν στο ίδιο Πανεπιστήμιο ως επιστημονικός συνεργάτης και αργότερα ως καθηγητής μέχρι το 1993. Την ίδια χρονιά επαναπατρίσθηκε στην Ελλάδα. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Nancy Birk (Εισηγητής)

Η Nancy Birk είναι συνταξιούχος καθηγήτρια των Επιστημών Βιβλιοθήκης στο Kent State University στο Ohio των Η.Π.Α. και παράλληλα είναι πρόεδρος της οργάνωσης Πάρεσης Βραχιονίου Πλέγματος, ένα εθνικό δίκτυο στήριξης ατόμων με αυτή την αναπηρία.

Έβις Κάγια (Εισηγητής)

Η Έβις Κάγια γεννήθηκε στην Κορυτσά. Το 2001 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Σχολή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου των Τιράνων. Ταυτόχρονα με τις σπουδές της, εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην αλβανική κρατική τηλεόραση. Είναι μέλος της Ένωσης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών της Αλβανίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών. Είναι πρόεδρος της Λέσχης Συγγραφέων Μεταφραστών "ΝΤΡΙΤΑ" και του Δικτύου Γυναικών Μεταναστριών Βορείου Ελλάδος και ανταποκρίτρια της εφημερίδας "Tribuna" που εκδίδεται στην Αθήνα. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα του ΠΜΣ του ΠΤΔΕ, ΑΠΘ και πήρε το πρώτο δημοσιογραφικό βραβείο της Ε.Ε.

Φλορέσα Κουμαράκου (Εισηγητής)


Μπεσμίρα Μουτσάι (Εισηγητής)


Αννούλα Μάγκα (Εισηγητής)

Η Αννούλα Μάγκα είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Δημιουργικού Γυναικείου Συλλόγου Ρομ Δενδροποτάμου. Έχει τελειώσει το δημοτικό σχολείο και είναι πλανόδια μικροπωλήτρια. Προσπαθεί να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στην κοινότητα Ρομ και στην ευρύτερη κοινότητα, δημιουργώντας προσβάσεις σε θεσμούς και υπηρεσίες. Συμμετέχει σε μορφωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κατερίνα Μπεμπέ (Εισηγητής)

Η Κατερίνα Μπεμπέ είναι γραμματέας του Πανελληνίου Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Δημιουργικού Γυναικείου Συλλόγου Ρομ Δενδροποτάμου. Είναι απόφοιτη δημοτικού και έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια μάρκετινγκ, εμψύχωσης μεσολαβητών, γυναικείας επιχειρηματικότητας. Ασχολείται με την οργάνωση εκδηλώσεων και τις δημόσιες σχέσεις του Συλλόγου.

Γεωργία Δούβλη (Εισηγητής)

Η Γεωργία Δούβλη γεννήθηκε στη Λάρισα. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων και της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Από το 1987 υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Συμμετείχε ως εισηγήτρια σε επιμορφωτικά σεμινάρια και συνέδρια με θέμα τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας και την εκπαίδευση γλωσσικών μειονοτήτων. Είναι υποψήφια διδάκτορας του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ.

Στέλλα Πρωτονοταρίου (Εισηγητής)


Κατερίνα Σταμούλη (Εισηγητής)

Η Κατερίνα Σταμούλη είναι δασκάλα. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Αρσακείου Ακαδημίας Αθηνών, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, του Διδασκαλείου "Δημήτρης Γληνός" του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ. Συμμετείχε ως εισηγήτρια σε εκπαιδευτικές συναντήσεις και συνέδρια.

Άγγελος Χατζηνικολάου (Εισηγητής)

Ο Άγγελος Χατζηνικολάου είναι δάσκαλος, διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΑΠΘ. Επί 15 χρόνια διδάσκει παιδιά Ρομ είτε στους καταυλισμούς είτε σε σχολεία σε υποβαθμισμένες γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Επίσης, έχει διδάξει γραφή και ανάγνωση σε φυλακισμένους στις φυλακές Διαβατών.

Ευαγγελία Τρέσσου (Επιμέλεια)

Η Ευαγγελία Τρέσσου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια της Παιδαγωγικής, με έμφαση στην εκπαίδευση ειδικών ομάδων και τη διδασκαλία των Μαθηματικών. Είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Α.Π.Θ., έκανε μεταπτυχιακές σπουδές παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο του Leicester και έχει διδακτορικό δίπλωμα από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει πάρει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και σε διακρατικές επιστημονικές συναντήσεις και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα.

Σούλα Μητακίδου (Επιμέλεια)

Η Σούλα Μητακίδου είναι λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει πτυχίο του Αγγλικού Τμήματος του Α.Π.Θ., πτυχίο Master΄s από το McGill University του Montreal και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Έχει πάρει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα με θέμα την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την εκπαίδευση παιδιών γλωσσικών μειονοτήτων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά γλωσσικών μειονοτήτων, στην αντιρατσιστική εκπαίδευση και στην καλλιέργεια της γλώσσας μέσα από την παιδική λογοτεχνία. Η διδακτική εμπειρία της καλύπτει όλη την κλίμακα ηλικιών από παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες. Επίσης, έχει διδάξει σε πολλά τμήματα μετεκπαίδευσης εκπαιδευτικών.

Θάλεια Μπεκερίδου (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
304
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.522 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση