Megacities
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Megacities

Από την πραγματική στην φανταστική πόλη

Συλλογικό έργο

Marc Auge

Θανάσης Μουτσόπουλος

4.00€
Με το αφιέρωμα "Megacities: από την πραγματική στη φανταστική πόλη", το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το ΤΕΕ και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, επιδιώκει ν΄ ανοίξει ένα διάλογο γύρω από το αστικό τοπίο, τις μεταβολές του και τις κοινωνικές επιπτώσεις του -όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο κινηματογραφικό φαντασιακό- και τους προβληματισμούς της σύγχρονης πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής. Μ΄αυτήν την προοπτική, πέρα από τις ταινίες των Lang, Godard, Antonioni, Greenaway, Wong Kar Wai, Tati, Triers, Miller κ.ά. -που μερικές έχουν να προβληθούν πολλά χρόνια στην χώρα μας- θα διεξαχθεί διήμερο συμπόσιο, όπου γνωστοί αρχιτέκτονες θα συζητήσουν για την εικόνα και το μέλλον της πόλης, θα πραγματοποιηθούν τρεις σημαντικές εκθέσεις, αρχιτεκτονικής ("Στο χρόνο του χώρου"), video art ("Η πόλη κοιτάζει") και εικονογράφησης ("Οι πόλεις του μέλλοντος και το μέλλον των πόλεων" -σε συνεργασία με το περιοδικό "Βαβέλ"), ενώ θα παρουσιαστούν και δυο ντοκιμαντέρ, το "Μεγαλουπόλεις", του Michael Glawogger και η "Γέννηση ενός νοσοκομείου", του ειδικού σε θέματα πόλης, σκηνοθέτη και θεωρητικού τού κινηματογράφου Jean - Louis Comolli, ο οποίος και θα μας εισάγει στα μυστικά των πόλεων, όπως τα διερευνά το βλέμμα του κινηματογραφιστή. (Μιχάλης Δημόπουλος, Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Μουτσόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Μουτσόπουλος σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. και στο Graduate School of Design του Πανεπιστημίου Harvard. Συμμετείχε σε multimedia studio στο Center for Advanced Visual Studies του ΜΙΤ. Έχει γράψει τα βιβλία "Μοιάζει με άνθρωπος(ς); ανθρωπομορφισμός, αφαίρεση και σχηματοποίηση στη μαζική κουλτούρα", "No feelings: το εικαστικό punk", "David Carson: μετά την καταστροφή" και "Τι τρέχει; οι εικόνες του Πάνου Κουτρουμπούση", κ.ά. Έχει επιμεληθεί εικαστικές και αρχιτεκτονικές εκθέσεις και καταλόγους εκθέσεων. Από το 1999 μέχρι το 2004 δίδαξε Ιστορία Τέχνης και Πολιτιστική Γεωγραφία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, από το 2004 μέχρι το 2007 Ιστορία και Θεωρία της τέχνης και της Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, και από το 2008 διδάσκει τα μαθήματα της Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού της Πόλης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά. Αρθρογραφεί για την αρχιτεκτονική και τα εικαστικά σε εφημερίδες και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jean-Louis Comolli (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Μαρτινίδης

Πέτρος Μαρτινίδης (Συγγραφέας)

Ο Πέτρος Μαρτινίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946, με σπουδές αρχιτεκτονικής, ψυχολογίας, θεωρίας κειμένων, ιστορίας και φιλοσοφίας των επιστημών, δίδαξε στην Πολυτεχνική Σχολή για 35 χρόνια και εξακολουθεί να διδάσκει σε μεταπτυχιακά τμήματα άλλων σχολών. Έχει γράψει πολλά άρθρα και βιβλία σχετικά με τα επιστημονικά του πεδία και 10 αστυνομικά μυθιστορήματα τα τελευταία 20 χρόνια. Πρώτο του βιβλίο τα δοκίμια "Συνηγορία της παραλογοτεχνίας" (1982), "Οι λέξεις στην αρχιτεκτονική και την επιστημονική σκέψη" (1990), "Κόμικς, τέχνη και τεχνικές της εικονογράφησης" (1990), "Η υψηλή τέχνη της απελπισίας: γύρω από τον Ισοβίτη του Αρκά" (1992), "Μεσιτείες του ορατού: ζητήματα θεωρίας της κριτικής στην αρχιτεκτονική και την τέχνη" (1997) και "Μεταμορφώσεις του θεατρικού χώρου: τυπικές φάσεις κατά την εξέλιξη των θεάτρων στη Δύση" (1999). Η έντονη παρουσία του στο αστυνομικό μυθιστόρημα ξεκινά με την τετραλογία "Κατά συρροήν" (1998), "Σε περίπτωση πυρκαϊάς" (1999), "Παιχνίδια μνήμης" (2001) και "Δεύτερη φορά νεκρός" (2002). Ακολούθησε η τριλογία "Μοιραίοι αντίκατοπτρισμοί" (2003), "Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία" (2005) και "Ο Θεός φυλάει τους άθεους" (2006). Το 2007 κυκλοφόρησε το κείμενο του "Πώς πάνε στον "παράδεισο" του Αρκά. "Ανατρέχοντας στην ιστορία του γέλιου" και το 2011 το βιβλίο "Κριτική και ευαισθησία". "Η εξέλιξη του κριτικού στοχασμού για την τέχνη". Το 2000 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών θεάτρου για το έργο του "Μεταμορφώσεις του θεατρικού χώρου: τυπικές φάσεις κατά την εξέλιξη των θεάτρων στη Δύση". Έλαβε μέρος, με διηγήματα του, και στους τρεις πρώτους τόμους των Ελληνικών εγκλημάτων (2007, 2008 και 2009). (φωτογραφία: Κώστας Μητρόπουλος)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Σημαιοφορίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λόης Παπαδόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Τζιρτζιλάκης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης είναι αρχιτέκτονας και ανεξάρτητος επιμελητής εκθέσεων. Διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντουανέττα Αγγελίδη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Stefano Boeri (Συγγραφέας)

Ο Stefano Boeri είναι αρχιτέκτων, ιδρυτής του "Multiplicity" και διευθυντής του περιοδικού "Domus".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σάσα Λαδά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Manfredo Tafuri (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Kester Rattenbury (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρέα Βαλντέν (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάνος Δραγώνας (Συγγραφέας)

Ο Πάνος Δραγώνας είναι αρχιτέκτονας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ferruccio Giromini (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
93
Διαστάσεις:
29χ21
Βάρος:
0.371 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση