Με τα φτερά της μνήμης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Με τα φτερά της μνήμης

Ορόσημα μιας πολυκύμαντης ζωής

Στέφανος Ευαγγελίου

7.61€ -11% 6.77€

Το έργο του Στέφανου Ευαγγελίου «Με τα φτερά της μνήμης - Ορόσημα μιας πολυκύμαντης ζωής», είναι ένα σπονδυλωτό έργο με τα εξής βασικά θέματα:
1. Η αυτοκτονία του Άρη Βελουχιώτη, που μέχρι σήμερα συγκλονίζει το πανελλήνιο. Ένας επιτελής του Άρη, ο μόνος επιζών από την ομάδα που συντρόφευσε τον αρχηγό στην τελευταία ημέρα της ζωής του, καταθέτει τις μαρτυρίες του. Ο συγγραφέας προσθέτει στην έρευνά του και άλλες καίριες μαρτυρίες και καταγράφει, λεπτό προς λεπτό, το τέλος του πρωτοκαπετάνιου.
2. Ποιος είναι ο υπαίτιος για τον αφοπλισμό του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ από τους Άγγλους κατά τα Δεκεμβριανά; Πώς χρησιμοποιήθηκαν οι ταγματασφαλίτες την εποχή εκείνη και πώς εξελίχθηκαν οι υπάνθρωποι αυτοί στη νέα κατάσταση;
3. Οι μάχες στο Βίτσι-Γράμμο, το 1949, δεν έχουν ακόμα επαρκώς καταγραφεί. Με μαρτυρίες ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, επιχειρείται η σφαιρική και ολοκληρωμένη προσέγγιση των μαχών αυτών.
4. Καταγράφονται άγνωστες πτυχές -μέχρι σήμερα- από τη ζωή των κρατούμενων στο στρατόπεδο του Τρίκερι.
5. Παρουσιάζονται τα δραματικά γεγονότα του 1955 ανάμεσα στους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες στην Τασκένδη. Ο αναγνώστης θα ενημερωθεί με ακρίβεια από τον συγγραφέα που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων.
6. Ο Ι. Στάλιν, αμέσως μετά το θάνατό του, αμφισβητήθηκε πρώτα και κύρια από τους ίδιους τους συμπατριώτες του. Συκοφαντήθηκε άγρια ως αιμοσταγής δολοφόνος. Έτσι είχαν άραγε τα πράγματα; Στο βιβλίο παρουσιάζονται νέα στοιχεία, άγνωστα μέχρι σήμερα στο πλατύ κοινό.
7. Μέσα στην απέραντη κι άνυδρη στέπα (Πεινασμένη Γη) της Κεντρικής Ασίας, ο συγγραφέας συναντά Έλληνες από τον Καύκασο, την Ουκρανία και τη Ρωσία, που του εξιστορούν δραματικά γεγονότα της ζωής τους.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Στέφανος Ευαγγελίου

Στέφανος Ευαγγελίου (Συγγραφέας)

Ο Στέφανος Ευαγγελίου γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Δαφνοσπηλιά. Το 1945 τελείωσε το γυμνάσιο, στην έδρα του Νομού - την Καρδίτσα. Πήρε ενεργό μέρος στην κατοχή, μέσα από τις γραμμές του εφεδρικού ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, καθώς και στη δεύτερη αντίσταση - στο ΔΣΕ. ΄Εζησε για 27 συναπτά έτη, ως πολιτικός πρόσφυγας στο Ουζμπεκιστάν. Εκεί τελείωσε την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Τασκένδης και μετά από μεταπτυχιακές σπουδές ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Επιστημών στη Γεωργική Χημεία. Στη Σοβιετική ΄Ενωση, μέχρι το 1970, καθώς και μετά τον επαναπατρισμό του, στα 1977-1992, εργάστηκε στο Ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας, ως εδαφολόγος-ερευνητής. Μαζί με την επιστημονική, ανέπτυξε παράλληλα και λογοτεχνική δραστηριότητα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα των πολιτικών προσφύγων της Τασκένδης "Νέος Δρόμος", καθώς επίσης και στο Ραδιοφωνικό Σταθμό "Η φωνή της Αλήθειας". ΄Ελαβε μέρος στη μετάφραση της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας. Από το 1995 είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. ΄Εγραψε συνολικά πέντε βιβλία και έχει κάνει μεταφράσεις από τα ρωσικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
167
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.264 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση