Μάριος Καμχής: ζωγραφική
zoom in
Στην όντως "περίπτωση" του Μάριου Καμχή, το γερό θεμελιωμένο και απόλυτα συνυφασμένο με την πολυδιάστατη, χαρισματική του προσωπικότητα, εικαστικό ταλέντο, δηλώνει εξαρχής, και σε μια συνεχή διαπασών, ότι: η ζωγραφική δεν αποτελεί ένα πάρεργο γι΄ αυτόν τον πράγματι εμπνευσμένο και πολυτάλαντο δημιουργό, με την πιο ακραιφνή, ποιητική, έννοια του όρου. Με σπουδές στην αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και την φιλοσοφία, μελετητής σε θέματα χωροταξίας, αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ο Μάριος Καμχής, που έχει επίσης αναπτύξει πολύπλευρη επαγγελματική δραστηριότητα σε υπεύθυνες θέσεις αρμόδιων υπουργείων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι πλασμένος, ή καλύτερα "γεννημένος" ζωγράφος. Θα κυριολεκτούσαμε δε περισσότερο αν, αποκλειστικό με την ιδιότητα της ιστορικού τέχνης και της τεχνοκριτικού, διευκρινίζαμε άμεσα -δίχως να υποβαθμίσουμε τις επιδόσεις του Μάριου Καμχή στους τομείς που ήδη σημειώσαμε -ότι στο πρόσωπό του αναγνωρίζουμε κυρίως, έναν πράγματι αξιόλογο και πρόσθετα -κάτι ακόμη πιο σπάνιο -έναν πολύ ενδιαφέροντα ζωγράφο. [...] Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν

Geoffrey Cox (Μεταφραστής)


Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν (Συγγραφέας)

Η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν είναι διδάκτωρ στην Ιστορία της Τέχνης του Πανεπιστημίου των Παρισίων και απόφοιτος του 5ου Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου. Διδάσκει την Ιστορία της Τέχνης και συγχρόνως ασκεί το επάγγελμα του τεχνοκριτικού. Έχει συγγράψει 30 βιβλία τέχνης, πολλές μονογραφίες καλλιτεχνών σε καταλόγους εκθέσεων και τέσσερις συλλογές διηγημάτων. Έχει συνεργασθεί για θέματα τέχνης με πολλά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και κρατούσε από το 1974 έως το 1990 την στήλη της κριτικής της τέχνης στην εφημερίδα "Καθημερινή". Έχει παρουσιάσει εκπομπές τέχνης στην ελληνική τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και υπήρξε κομισάριος της ελληνικής κυβέρνησης σε εκθέσεις στις Η.Π.Α., τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Κύπρο. Έχει οργανώσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καλλιτεχνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει την Ιστορία της Τέχνης στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου. Από το 1982 μέχρι το 2003 ήταν καλλιτεχνική σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά συνέδρια και σε συμπόσια τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1985 η γαλλική κυβέρνηση της απένειμε τον τίτλο του Chevalier des Arts et Lettres και το 1994 την προήγαγε σε Officier des Arts et Lettres. Είναι μέλος της ελληνικής και της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτών, της Διεθνούς Ομάδας της Unesco "Τέχνη και Περιβάλλον", της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής, κ.α.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Σαρόγλου (Επιμέλεια)


Μάριος Καμχής

Μάριος Καμχής (Ζωγράφος)

Γεννήθηκε στην Αθήνα σης 17 Απριλίου 1946. ΄Εγγαμος με δύο παιδιά. Το 1965 αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών. Την περίοδο 1965-70 σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Δίπλωμα Αρχιτέκτονας Μηχανικού, Θωμαίδειο Βραβείο). Συνέχισε τις σπουδές του στη Χωροταξία και Πολεοδομία στο Λονδίνο (1970-1972) και δίδαξε στο τμήμα Σχεδιασμού της ΑΡχιτεκτονικής ΄Ενωσης (1972-1975) .Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) .Τ ο 1977 του απενεμήθη ο τίτλος του Διδάκτορα της Φιλοσοφίας (PhD) .Τ ο 1978 με υποτροφία Fulbright συνέχισε την έρευνα του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Los ΑngeΙes και το 1979 εκδόθηκε το βιβλίο του- "Θεωρία του Σχεδιασμού και Φιλοσοφία" (Tavistock Pub.. London/New York). Από το 1978 μέχρι και το 1984 εργάστηκε στην Αθήνα ως ελεύθερος επαγγελματίας σε πολεοδομικές περιβαλλοντολογικές και χωροταξικές μελέτες, ως συντονιστής του Εθνικού Προγράμματος Ακτών στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ως σύμβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Από το 1985 μέχρι σήμερα είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. ΄Εχει διατελέσει: Υποδιευθυντής και Διευθυντής του γραφείου του Επιτρόπου Γ. Βάρφη (1985-88), Προϊστάμενος Τμήματος με αρμοδιότητες τη χωροταξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την Αστική πολιτική και τη διασυνοριακή συνεργασία, (1989-1996) Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (1997-2001) και Σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Επικοινωνίας.

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις:
24χ20
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση