Μάνος Χατζιδάκις και λαϊκή μουσική παράδοση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μάνος Χατζιδάκις και λαϊκή μουσική παράδοση

Από το δημοτικό και το ρεμπέτικο στο "έντεχνο λαϊκό" τραγούδι

Ρενάτα Δαλιανούδη

20.19€ -11% 17.97€

Η μονογραφία αυτή, ως το μέρος μιας τετραλογίας με αντικείμενο το έργο και την προσφορά του Μάνου Χατζιδάκι στον νεοελληνικό πολιτισμό του 20ού αιώνα, πραγματεύεται τη διαλεκτική σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση (δημοτικό, λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι), μέσα από την 50ετή του δημιουργία στον κινηματογράφο, το θέατρο, το μπαλέτο και τους κύκλους τραγουδιών. Μέσα από το `δούναι-λαβείν` της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς αναδεικνύονται αφενός η ελληνικότητα του συνθέτη, αφετέρου οι συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του `40, ένα νέο είδος μουσικής, το οποίο -αν και ως ορισμός δεν περιέχει ποιοτικά κριτήρια- ατέχνως, ονομάστηκε `έντεχνο λαϊκό` τραγούδι.
Παράλληλα, τοποθετώντας τον Μάνο Χατζιδάκι στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι του 20ού αιώνα, συγκρίνονται για 1η φορά οι κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες στην Ελλάδα, οι οποίες οδήγησαν στην αναγνώριση του ρεμπέτικου, με εκείνες του εξωτερικού, οι οποίες οδήγησαν στα αντίστοιχα αστικολαϊκά είδη: flamenco, fado, tango, blues, jazz.
Όλες αυτές οι πληροφορίες δίνονται με μια γλώσσα ελκυστική και ρέουσα, η οποία -αν μη τι άλλο- `μοχθεί` ν` αποδώσει λεκτικά το ενδιαφέρον και τη μαγεία της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ρενάτα Δαλιανούδη

Ρενάτα Δαλιανούδη (Συγγραφέας)

Η Ρενάτα Δαλιανούδη είναι Δρ. Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και αρμόνιο, ακκορντεόν και κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της κέρδισε 31 υποτροφίες από: α) Ι.Κ.Υ., β) κληροδότημα Α. Παπαδάκη-Τμήμα Υποτροφιών και Βραβείων Παν/μίου Αθηνών, γ) Ωδείο Αθηνών, δ) Εθνικό Ωδείο και ε) Ίδρυμα Τεχνολογίας κι Έρευνας/ Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα για την καταγραφή, διάσωση, ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση του ελληνικού μουσικού πολιτισμού. Από το 1998 ως και το 2001 δίδαξε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθήνας, ως βοηθός/ αντικαταστάτρια του αείμνηστου Καθηγητή Εθνομουσικολογίας Γεώργιου Αμαργιανάκη. Από το 2003 ως και το 2006 εργάστηκε ως μoυσικός παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ., με θέμα εκπομπής: «Σπάνιες μουσικές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο και το θέατρο». Από το 2006 διδάσκει στο Τμήμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ελληνικού Ανοιχτού Παν/μίου. Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2009-2010 διδάσκει σε αντιμισθία Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Έχει συγγράψει συνολικά 4 μεταδιδακτορικές μονογραφίες: 1. Μάνος Χατζιδάκις και λαϊκή μουσική παράδοση - Από το δημοτικό και το ρεμπέτικο στο «έντεχνο λαϊκό» τραγούδι, Ελληνικά Πρόσωπα- Εμπειρία Εκδοτική, Αθήνα 2009. 2. Μάνος Χατζιδάκις, Η λαϊκή ενορχήστρωση και η λαϊκή «Ρυθμολογία» στο έργο του, Ελληνικά Πρόσωπα- Εμπειρία Εκδοτική, [υπό έκδοση Αθήνα, 2010]. 3. Το βιολί και το λαγούτο ως παραδοσιακή ζυγιά στη Δυτική Κρήτη. Κουρδίσματα-Ρεπερτόριο-Τεχνικές, Παγκρήτιος Σύλλογος, Ηράκλειο 2004. 4.Το βιολί και η κιθάρα ως παραδοσιακή ζυγιά στην Ανατολική Κρήτη. Κουρδίσματα-Ρεπερτόριο-Τεχνικές, Παγκρήτιος Σύλλογος, Ηράκλειο 2004. Συνέταξε την Πλήρη Εργογραφία του Μάνου Χατζιδάκι, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η Εργογραφία για το ομώνυμο λήμμα στο New Grove Dictionary of Music and Musicians (2001) και το Μusik in Geschichte und Gegenwart (2002). Αρθρα και ανακοινώσεις της έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων (Ελλάδα & εξωτερικό), στα περιοδικά Λαογραφία, ΜΟΥ.Σ.Α., Πολυφωνία και στο περιοδικό της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης IOV- Unesco. Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και μέλος & Μέντορας του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων. Είναι Επιστημονική Σύμβουλος στην IOV- Unesco και στο Αρχείο Ελληνικού Χορού. Μιλά και διδάσκει 5 ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ισπανικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
256
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.446 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση