Μανόλης Τζομπανάκης: γλυπτά και σχέδια 1963 - 2008
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μανόλης Τζομπανάκης: γλυπτά και σχέδια 1963 - 2008

Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά

Μελίτα Εμμανουήλ

Η έκθεση αυτή, με γενικό τίτλο "Μανόλης Τζομπανάκης: Γλυπτά και σχέδια 1963 - 2008" που θα διαρκέσει μέχρι 15 Μαΐου 2009, αποτελεί μια ακόμη στήριξη και προβολή, από τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, των σύγχρονων εικαστικών αντιλήψεων στη χώρα μας. Η παρουσίαση των έργων του Μανόλη Τζομπανάκη, συμβάλει στην προβολή της νεοελληνικής γλυπτικής και μας δίνει τη δυνατότητα να έλθουμε σε επαφή με το έργο ενός από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες γλύπτες. Ταυτόχρονα, όμως, προσφέρει αναμφίβολα πολύτιμη βοήθεια τόσο στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και γενικότερα στην ιστορία της εξέλιξης της σύγχρονης Ελληνικής εικαστικής δημιουργίας. Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων τιμώντας τη σημαντική προσφορά του Μανόλη Τζομπανάκη στη νεοελληνική γλυπτική, οργάνωσε αυτή την αναδρομική έκθεση με έργα του άξιου αυτού Κρητικού καλλιτέχνη και σημαντικού εκπροσώπου της ελληνικής τέχνης σε διεθνή κλίμακα. Επί πολλές δεκαετίες ο Μανόλης Τζομπανάκης ζει και εργάζεται στη Ρώμη , μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Στην έκθεση παρουσιάζονται γλυπτά και σχέδια του καλλιτέχνη που καλύπτουν μια περίοδο 45 ετών δημιουργίας. Η έκθεση υποστηρίζεται από μια ακόμη πολυτελή δίγλωσση (ελληνικά - αγγλικά) έκδοση 140 σελίδων της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.
Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά

Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία τέχνης με καθηγητές τους Μ. Ανδρόνικο, Γ. Δεσπίνη, Δ. Παντερμαλή, Ν. Πλάτωνα και Χρ. Χρήστου (πτυχίο το 1976). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης, όπου εκπόνησε το διδακτορικό της με θέμα: "Κλασικές και κλασικιστικές παραστάσεις Νίκης" (Βόννη 1980). Το 1981 εργάστηκε στην Αρχαιολογική Εταιρεία για το Μυθολογικό Λεξικό LIMC. Από το 1982 διδάσκει ιστορία της τέχνης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ως επίκουρη καθηγήτρια. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την μελέτη του έργου του Γιαννούλη Χαλεπά, με το εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής του πατέρα του, του Ιωάννη Χαλεπά και με Τηνιακούς γλύπτες. Από το 1990 έχει την ευθύνη ενός ερευνητικού προγράμματος που αφορά την εκκλησιαστική μαρμαρογλυπτική στις Κυκλάδες. Επίσης ασχολείται από το 1985 με θέματα μουσικής εικονογραφίας στην αρχαιότητα, αλλά και σε άλλες περιόδους. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και μελέτες με θέματα νεοελληνικής γλυπτικής και μουσικής εικονογραφίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μελίτα Εμμανουήλ (Συγγραφέας)

Η Μελίτα Εμμανουήλ είναι καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στη σχολή αρχιτεκτόνων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θοδωρής Καλούμενος (Επιμέλεια)


Μανόλης Τζομπανάκης (Γλύπτης)

Ο Μανόλης Τζομπανάκης γεννήθηκε στον Κεφαλά Χανίων (Κρήτη) στις 27/2/1943. Ζει και δουλεύει μεταξύ Ρώμης και Ελλάδας από το 1963. Το 1961 αρχίζει τις σπουδές του στην Ανώτατη Ακαδημία Καλών Τεχνών Φλωρεντίας στο τμήμα Γλυπτικής με καθηγητή τον Venanzo Crocetti.

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
134
Διαστάσεις:
29χ24
Βάρος:
0.877 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση