Man Ray: Tα πρόσωπα της γυναίκας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Man Ray: Tα πρόσωπα της γυναίκας

Κατάλογος της έκθεσης «Man Ray, Τα Πρόσωπα της Γυναίκας», που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο, από 28 Ιουνίου έως 27 Σεπτεμβρίου 2015. Φιλοδοξία της έκθεσης αυτής ήταν να επιτρέψει, με την επιλογή εκατό πενήντα έργων του Man Ray, μια πρώτη ματιά στην τόσο παράδοξη αλλά και συνάμα τόσο γόνιμη σχέση του με την Γυναίκα. Η Γυναίκα, ανώνυμη ή επώνυμη, καταξιωμένη ή αγνοημένη, μούσα ή ερωμένη, δημιούργημα ακόμα της φαντασίας του καλλιτέχνη απαθανατίζεται και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη φιγούρα με κάθε μέσο και τρόπο σε ολόκληρη την πορεία της δημιουργίας του. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν 150 έργα όλων των ειδών: φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, σχέδια, γλυπτά και ready-mades. Σε αυτόν τον εμπεριστατωμένο τρίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) περιλαμβάνονται όλα τα έργα που εκτέθηκαν, συνοδευόμενα από κείμενα τεκμηρίωσης της επιμελήτριας της έκθεσης Μαρίας Κουτσομάλλη-Moreau.
Μαρία Σκαμάγκα

Μαρία Σκαμάγκα (Μεταφραστής)

Η Μαρία Σκαμάγκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έχει γράψει διηγήματα και έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τη λογοτεχνική μετάφραση και τη μετάφραση δοκιμίων για την τέχνη και την αρχιτεκτονική.


Κλειώ Πανουργιά (Μεταφραστής)


Μαρία Γυπαράκη (Μεταφραστής)


Man Ray

Man Ray (Καλλιτέχνης)

Αμερικανός φωτογράφος (Φιλαδέλφεια, 1890 - Παρίσι, 1976), που έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στο Παρίσι. Συμμετείχε στα κινήματα του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού, στα οποία άσκησε σημαντική επίδραση με τις αβάν-γκαρντ φωτογραφίες του των δεκαετιών του ΄20 και του ΄30. Μαζί με τους Jean Arp, Max Ernst, Andre Masson, Joan Miro και Pablo Picasso, έλαβε μέρος στην πρώτη έκθεση των σουρεαλιστών, στη Galerie Pierre, το 1925. Την ίδια εποχή με τη φωτογράφιση αντικειμένων-ready made, όπως ο μετρονόμος με το ένα μάτι ("Indestructible Object"), σκηνοθέτησε μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους "καθαρού κινηματογράφου": "Le Retour a la Raison" (2 λεπτά, 1923), "Emak-Bakia" (16 λεπτά, 1926), "L΄Etoile de Mer" (15 λεπτά, 1928), "Les Mysteres du Chateau de De" (27 λεπτά, 1929). Επίσης, βοήθησε ως διευθυντής φωτογραφίας τον Marcel Duchamp, στην ταινία του "Anemic Cinema" (1926), και χειρίστηκε ο ίδιος την κινηματογραφική μηχανή στην ταινία του Fernand Leger, "Μηχανικά μπαλέτα" (1924). Μεταξύ 1940-1951 έζησε στο Λος Άντζελες, εξαιτίας του πολέμου και της γερμανικής κατοχής, όπου παντρεύτηκε τη χορεύτρια Juliet Browner. Επέστρεψε όμως στο Παρίσι και το αγαπημένο του Μονπαρνάς, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 18 Νοεμβρίου 1976, σε ηλικία 86 ετών.

Μαρία Κουτσομάλλη - Moreau (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
352
Διαστάσεις:
32x24
Βάρος:
1.998 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση