Μακροσύστημα και ευρωσύστημα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μακροσύστημα και ευρωσύστημα

Με αναφορά στο οικονομικό δίκαιο

Πέτρος Ι. Μηλιαράκης

15.21€ -27% 11.10€

Η "φύση" του χρήματος ως χαρτονομίσματος, η "δημιουργία" και η "επιβολή" του ως αναγκαστικού μέσου πληρωμών είναι ιστορικό, κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο. Πρωτίστως, όμως, είναι και "νομικό" φαινόμενο, καθόσον προϋποθέτει κυρίαρχο Κράτος ή, άλλως, κυρίαρχη υπερεθνική βούληση - δηλαδή ακαταγώνιστη βούληση επιβολής. Η "φύση", λοιπόν, του χρήματος και η "μετεξέλιξή του σε νόμισμα" αποτελούν καίρια αντικείμενα της νομικής και οικονομικής επιστήμης. Περαιτέρω, οι τρόποι με τους οποίους το χρήμα επηρεάζει το "μακροσύστημα" και το "ευρωσύστημα" και οι συνέπειες επ` αυτών αφορούν τις "τεχνικές" και τα "εργαλεία" της σύγχρονης διεθνούς οικονομικής και νομισματικής επιστήμης.

Παραλλήλως, όμως, η όλη αυτή "προβληματική" αφορά και τους νομικούς που ερμηνεύουν τους κανόνες δικαίου, οι οποίοι καταλαμβάνουν και ρυθμίζουν κανονιστικώς το όλο σύστημα.

"Στα πλαίσια της ιστορίας της κυκλοφορίας του χρήματος, παρατηρείται το εξής οξύμωρο σχήμα: Το αρχικό χρήμα -το μεταλλικό- κυκλοφορούσε επειδή "είχε αξία". Αντιθέτως, υπό το σημερινό καθεστώς του νομίσματος, το χρήμα αποκτά αξία "επειδή κυκλοφορεί". "Υπό το σύστημα του Bretton Woods, το συναλλαγματικό κίνδυνο έφερε ο δημόσιος τομέας. Όταν, όμως, το σύστημα αυτό κατέρρευσε, ο κίνδυνος απλώς ιδιωτικοποιήθηκε!"

Πέτρος Ι. Μηλιαράκης

"Στην ίδια τη ζωή, οι διαφορετικές σφαίρες δράσης και τα µέσα αυτών των επιµέρους σφαιρών αλληλοεπηρεάζονται, αλληλοδιαπλέκονται, αλληλοεξαρτώνται. Με αυτή την έννοια, καθήκον της επιστήµης είναι να εντοπίζει την ιδιαιτερότητα του κάθε µέσου, όπως είναι το χρήµα, αλλά και τον τρόπο που αυτό το ιδιαίτερο µέσο επηρεάζει και επηρεάζεται από άλλες σφαίρες δράσης και τα µέσα τους, όπως είναι το δίκαιο. Ο συγγραφέας του παρόντος έθεσε ως στόχο να υπηρετήσει τη διερεύνηση µιας τέτοιας σχέσης.
Εκείνης του χρήµατος µε το δίκαιο, και ειδικότερα µε το Οικονοµικό Δίκαιο".

Πέτρος Ι. Μηλιαράκης

Πέτρος Ι. Μηλιαράκης (Συγγραφέας)

Ο Πέτρος Μηλιαράκης, ως θεωρητικός της νομικής επιστήμης, έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό βιβλίων. Ως νομικός της πράξης, δικηγορεί ενώπιον των Ανωτάτων Ακυρωτικών Δικαστηρίων της Ελλάδας (ΑΕΔ, ΣτΕ και ΕλΣ), με κύριο αντικείμενο τις υποθέσεις Συνταγματικού Δικαίου, Διοικητικού Δικαίου και Δημοσιονομικού Δικαίου, καθώς και ενώπιον των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC-EU) με κύριο αντικείμενο τις υποθέσεις ατομικών δικαιωμάτων και Ενωσιακού Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επίσης, χειρίζεται και προσφυγές ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission). Είναι μέλος της "Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων". Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και μεγάλωσε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
182
Διαστάσεις:
24x15
Βάρος:
0.343 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση