Μάκης Θεοφυλακτόπουλος: Τύχες της ύλης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μάκης Θεοφυλακτόπουλος: Τύχες της ύλης

Ζωγραφική 1960-2010

Συλλογικό έργο

Χάρης Καμπουρίδης

Χρόνης Μπότσογλου

30.14€ -10% 27.13€

Ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος εισέρχεται στην τέχνη της ζωγραφικής με όχημα την κίνηση. Η είσοδος γίνεται το 1964, πρώιμα, με μια σειρά έργων που θα προκαλέσουν αίσθηση και άγουρα διθυραμβικά σχόλια. Δείχνουν μοτοσικλετιστές που φέρουν διακριτικά εξουσίας, αστυνομικούς και τροχονόμους, και διαβάζονται, στο πνεύμα της εποχής, ως αντίδραση απέναντι στην ασφυκτική πολιτική και κοινωνική κατάσταση. Θεματικά είναι πρωτότυπα γιατί συνιστούν μια αλλαγή: δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στην χώρα πίνακες με ανθρώπους σε μηχανή. Στιλιστικά είναι οι σπουδές ενός φοιτητή που αναμειγνύει επιρροές με μια κάποια `αθωότητα`: επιδράσεις στο πνεύμα της ζωγραφικής παιδείας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της δεκαετίας του `60, διακριτικά της τέχνης του Τσαρούχη, τη ζωγραφική ελευθερία του Μπουζιάνη, επιδράσεις από το δάσκαλο Μόραλη, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή η κυρίαρχη φυσιογνωμία της Σχολής. Το ίδιο χρόνο φτιάχνει μια σειρά πορτρέτα. (. . .)


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χάρης Καμπουρίδης (Συγγραφέας)

Ο Χάρης Καμπουρίδης είναι σημειολόγος και ιστορικός της τέχνης, πρόεδρος της Εταιρείας Εικαστικών Μελετών - Αρχείο Νεοελληνικής Τέχνης. Διετέλεσε μέλος των επιτροπών προγραμματισμού της Πινακοθήκης Ρόδου και της Εθνικής Πινακοθήκης, σύμβουλος της Κτηματικής Τράπεζας σε θέματα πολιτισμού και επίκουρος καθηγητής Επικοινωνιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σπουδασε στην Ελλάδα και στο Άαχεν, όπου και ίδρυσε (1977) το διεθνές επιστημονικό περιοδικό Code: An International Journal of Semiotics. Δημοσίευσε μελέτες σε πρακτικά συνεδρίων και ειδικά περιοδικά, οργάνωσε μουσειακές εκθέσεις για το ΥΠ.ΠΟ και από το 1985 είναι τεχνοκριτικός της εφ. ΤΑ ΝΕΑ. Το 1993 εξελέγη μέλος της Academia Europea. Γεννήθηκε στην Κομοτηνή, το 1950.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρόνης Μπότσογλου

Χρόνης Μπότσογλου (Συγγραφέας)

Ο Χρόνης Μπότσογλου γεννήθηκε το 1941 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και την Ecole Superieure des Beaux-Arts στο Παρίσι. Το 1989 εκλέχτηκε καθηγητής ζωγραφικής στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας. Εκτός από τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί με τη χαρακτική και τη γλυπτική. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις των έργων του και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές στις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας. Επίσης, έργα του έχουν εκτεθεί στη Γαλλία, στη Βραζιλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στη Σουηδία, στην Ιρλανδία, στη Γιουγκοσλαβία, στην Κύπρο, στην Ισπανία, στο Ισραήλ. Από το 1964 συμμετέχει σε διάφορες καλλιτεχνικές και πολιτικές ομάδες, ως συμπλήρωμα της καλλιτεχνικής δράσης. Παράλληλα, έχει γράψει κείμενα για την τέχνη σε περιοδικά και εφημερίδες, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε δύο βιβλία: "Ημερολόγια ταξίδια", εκδόσεις Γαβριηλίδη, 1994, και "Ψευτοδοκίμια", εκδόσεις Καστανιώτη, 2000. Επίσης, έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Σπουδή στο μαύρο" εκδόσεις Περίτεχνον, 1998.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τζούλια Τσιακίρη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώτα Κωνσταντάτου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελεάννα Πανάγου (Μεταφραστής)


Τζούλια Τσιακίρη (Επιμέλεια)


Μάκης Θεοφυλακτόπουλος

Μάκης Θεοφυλακτόπουλος (Ζωγράφος)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
295
Διαστάσεις:
29x25
Βάρος:
1.197 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση