Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Η μόνιμη συλλογή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Η μόνιμη συλλογή

Δωρεά Δημήτρη Μεϊμάρογλου

12.17€ -10% 10.95€

[...] Ο Δημήτρης Μεϊμάρογλου είναι ένας φιλοσοφημένος συλλέκτης, ο οποίος με προσοχή αλλά και πολύ μεράκι αναζητά και εντοπίζει έργα που θα συγκροτήσουν ολοκληρωμένα τη συλλογή του. Και όταν τα βρει τα εναγκαλίζεται με πάθος, αλλά και τρυφερότητα, αυθεντικά δικά του αποκτήματα που δύσκολα μπορεί να αποχωριστεί. Και όμως κάποια στιγμή σκέπτεται να μοιραστεί την αγάπη του με το πλατύτερο κοινός ενός μουσείου. Η χρονική στιγμή της ευγενικής προσφοράς είναι βαθιά συγκινητική. Σαράντα οκτώ σύγχρονα δημιουργήματα, ζωγραφικής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας δωρίζει ο Δημήτρης Μεϊμάρογλου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πρόθεσή του η στήριξη του Μουσείου με την προβολή έργων από του διακεκριμένους καλλιτέχνες της συλλογής του και η αποκάλυψη της αντιληπτικής πορείας και των κριτηρίων αξιολόγησης ενός συλλέκτη -πιστού υπηρέτη της τέχνης. Στον φιλότεχνο συλλέκτη Δημήτρη Μεϊμάρογλου, που επί τρεις δεκαετίες συλλέγει εικαστικά έργα τέχνης, απονέμεται σήμερα επάξια και ο τίτλος του δωρητή. Η έκθεση, δωρεάς Μεϊμάρογλου δεν τιμά μόνο τα μέλη του Μουσείου αλλά και όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Ως μέλος αυτής της πόλης και ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου τον ευχαριστούμε θερμά και του αφιερώνουμε την αγάπη μας.

Ξανθίππη Σκαρπιά - Χόιπελ, δρ. Αρχιτέκτων,
Ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ
Πρόεδρος Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Συλλογικό έργο (Καλλιτέχνης)


Άρις Γεωργίου

Άρις Γεωργίου (Καλλιτέχνης)

O Άρις Γεωργίου γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1951 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Montpellier της Γαλλίας όπου πήρε και το μεταπτυχιακό δίπλωμα D.E.A. πολεοδομίας. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το 1978 και αρχικά ασχολήθηκε με μεταφράσεις (Boris Vian, Θα φτύσω στούς τάφους σας, εκδ. Yπό Σκέψη και John Chilton, H Iστορία της Tζαζ, εκδ. Yποδομή). Yπήρξε επί εξαετία συνεργάτης του ραδιοφώνου (1979-1985, EPT Mακεδονίας) με προγράμματα για τη φωτογραφία, τη σύγχρονη τέχνη και τη μουσική. Από το 1977 εκθέτει ζωγραφική και φωτογραφία σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Bορείου Ελλάδος. Το 1984 ήταν ιδρυτικό στέλεχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του PARALLAXIS, Συνδέσμου για την προώθηση της Δημιουργικής Φωτογραφίας που, τον Mάιο του 1985, διοργάνωσε τις πρώτες διεθνείς εκδηλώσεις φωτογραφίας στην Eλλάδα. Tον Mάιο του 1987 υπήρξε συνιδρυτής του Eλληνικού Mουσείου Φωτογραφίας. Tον Φεβρουάριο του 1988 ήταν ο εμπνευστής και έκτοτε επί δεκαπενταετία διοργανωτής της Φωτογραφικής Συγκυρίας, του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη. Tο 1995 υπήρξε μέλος της Oμάδας Eργασίας του Yπουργείου Πολιτισμού για τη διάρθρωση Eθνικής Πολιτικής για την Kαλλιτεχνική Φωτογραφία και (το 1996 το 1998 και το 2004) εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Mακεδονικού Kέντρου Σύγχρονης Tέχνης. Ως συνεργάτης του καλλιτεχνικού και λογοτεχνικού περιοδικού Eντευκτήριο εγκαινίασε το ειδικό ένθετο για τη φωτογραφία με τίτλο Camera Obscura που παρουσίασε μέχρι στιγμής 70 ατομικά πορτφόλιος Eλλήνων και ξένων φωτογράφων. Το 1998 ο Υπουργός Πολιτισμού τον όρισε διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τετραετή θητεία. Το 2002 απεχώρησε από το ΜΘΦ στο οποίο κληροδότησε την Φωτογραφική Συγκυρία. Aντικείμενο της επαγγελματικής του δραστηριότητας αποτελεί η αρχιτεκτονική και, σε σημαντικό βαθμό, οι γραφικές τέχνες συνήθως όταν άπτονται πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Γιώργος Λαζόγκας

Γιώργος Λαζόγκας (Καλλιτέχνης)

Ο Γιώργος Λαζόγκας, ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ, γεννήθηκε το 1945 στην Λάρισα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. (1963-1970) και ζωγραφική στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Έχει λάβει μέρος σε πάνω από τριάντα ομαδικές εκθέσεις από το 1970. Έχει πραγματοποιήσει σειρά ατομικών εκθέσεων, με πρώτη στη γκαλερί Ζήτα-Μι στη Θεσσαλονίκη το 1975. Μέχρι το 1999 υπήρξε καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. και στο διάστημα 2008-2012 στην ΑΣΚΤ Αθήνας. Το 2008 δημιούργησε μια μόνιμη εικαστική εγκατάσταση για το σταθμό "Ελαιώνας" του Μετρό της Αθήνας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. (φωτογραφία: Γιώργος Πούπης)

Γιάννης Μιχαηλίδης (Καλλιτέχνης)


Παύλος Νικολακόπουλος (Καλλιτέχνης)


Νίκος Κουκής (Καλλιτέχνης)


Ξάνθιππος Βύσσιος (Καλλιτέχνης)


Κωνσταντίνος Δομπούλας (Καλλιτέχνης)


Τάκης Ιατρού (Καλλιτέχνης)


Βασίλης Κυπραίος (Καλλιτέχνης)


Πέτρος Μαρίφογλου (Καλλιτέχνης)


Γιώργος Μόκαλης (Καλλιτέχνης)


Πάνος Παπανάκος (Καλλιτέχνης)


Αργύρης Μαλτσίδης (Επιμέλεια)


Ευθύμιος Κανάκης (Επιμέλεια)


Μαρία Μυτιληνάκη (Μεταφραστής)


Ιωάννης Δ. Στεφανίδης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Δ. Στεφανίδης είναι επίκουρος καθηγητής διπλωματικής ιστορίας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτωρ του London School of Economics. Έχει διατελέσει συνεργάτης του Ι.Μ.Χ.Α. και έχει εργαστεί για την Ελληνική Υπηρεσία του Β.Β.C. Έργα του: "Ο τελευταίος ευρωπαϊκός αιώνας: διπλωματία και πολιτική των δυνάμεων 1871-1945" (εκδόσεις "Προσκήνιο", 1997) "Isle of Discord: Nationalism, Imperialism and the Making of the Cyprus Question" (Hurst & New York University Press, 1999).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
4 από 4
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
103
Διαστάσεις:
24x24
Βάρος:
0.497 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση