Μαΐστορες: Φώτης Ζαχαρίου (1900-2001), Αντώνης Γκλίνος (1936-1998)
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μαΐστορες: Φώτης Ζαχαρίου (1900-2001), Αντώνης Γκλίνος (1936-1998)

Συλλογικό έργο

Νίκος Ζίας

Δημήτριος Κωνστάντιος

Ο σεβασμός και η ανάδειξη της δουλειάς των πρωτοπόρων προσποιεί τιμή πρώτα και κύρια σ` αυτόν που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία. Κοιτάζοντας πολλές φορές το παρελθόν της Υπηρεσίας και του Μουσείου ιδιαιτέρως, βλέπω κάθε φορά μπροστά μου τα ονόματα των πρωτεργατών, των μεγάλων μαϊστόρων και καλλιτεχνών που υπηρέτησαν την επιστήμη και την τέχνη. Εκείνων που έβαλαν τις βάσεις για τα σημερινά άλματα στους τομείς που σχετίζονται με τη συντήρηση και την προστασία της κληρονομιάς. Αυτή είναι η περίπτωση των συντηρητών-καλλιτεχνών Φώτη Ζαχαρίου και Αντώνη Γκλίνου. Μαΐστορες πραγματικοί, κάτοχοι δηλαδή της γνώσης, της εμπειρίας και της τέχνης. Δεν γνώρισα προσωπικά τον Ζαχαρίου. Όμως ήταν θρύλος στην Υπηρεσία. Συνάντησα τη δουλειά του όταν είδα και αποθήκευσα στα Γιάννινα, όπου υπηρετούσα, τις τοιχογραφίες της Παναγίας Πρεβέντζας. Εκεί γνώρισα και τον Γκλινό. Από τα χείλη του πρωτάκουσα τις λέξεις "προληπτική συντήρηση", καθώς έδινε οδηγίες για την κατασκευή των πάνινων καλυμμάτων των χειρογράφων του Μουσείου Ιωαννίνων.
Με τον Ζαχαρίου και τον Γκλίνο εκπαιδεύτηκε η νεώτερη γενιά των συντηρητών και δίπλα σ` αυτούς οι σημερινοί. Όμως αυτοί οι πολυτάλαντοι άνθρωποι δεν περιορίστηκαν στη συντήρηση. Συνδύασαν επιστήμη και τέχνη. Η ανάγκη για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ξύπνησε την ανάγκη της πρωτότυπης δημιουργίας. Το πινέλο τους δημιούργησε όχι μόνο αντίγραφα αλλά έργα πρωτότυπα. Πρόκειται για έργα αληθινών καλλιτεχνών, μαϊστόρων της ζωγραφικής τέχνης, για προσωπογραφίες και τοπία, σε λάδι ή ακουαρέλα. [...]

Δρ. Δημήτριος Κωνστάντιος
Διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Ζίας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Κωνστάντιος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Κατσανίκα - Στεφάνου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Παυλόπουλος (Συγγραφέας)

O Δημήτρης Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα "Ο γλυπτής Μιχάλης Τόμπρος 1889-1974" (Αθήνα 1996). Εργάστηκε (1991-1997) ως επιμελητής του Μουσείου Βούρου - Ευταξία (Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών) και ως ειδικός συνεργάτης σύνταξης (1993-2000) στο "Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών" (Εκδόσεις "Μέλισσα", Αθήνα 1997-2000). Έχει γράψει επτά βιβλία και πολλά άρθρα για θέματα ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης στον αθηναϊκό Τύπο. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια για τη νεοελληνική γλυπτική, τη χαρακτική, την τέχνη του βιβλίου και την τυπογραφία. Υπήρξε συνεργάτης (1999-2000) του "Allgemeines Kunstlerlexikon" ("K.G. Saur Verlag", Μόναχο-Λειψία 1992 κ.ε.). Μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA Hellas) και της Εταιρίας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης. Από το 2003 είναι μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ από το 2005 είναι λέκτωρ Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Γερογιώργη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Κορκόβελος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Μίνως (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στυλιανός Παπαδόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

David A. Hardy (Μεταφραστής)


Γιασμίνα Μωυσείδου (Επιμέλεια)


Σοφία Γερογιώργη (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
124
Διαστάσεις:
26x19
Βάρος:
0.583 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση