Λυσίκομος Εκάβη
zoom in

Η "Λυσίκομος Εκάβη" γράφτηκε στην Κύμη το 1949 και παρουσιάστηκε πρώτη φορά ως βιβλίο από τα "Πειραϊκά Χρονικά" το 1951, με τις διακοσμητικές ξυλογραφίες της Βάσως Κατράκη, που κοσμούν και την τωρινή έκδοση μαζί με άλλες που χάρισε στον συγγραφέα και βρέθηκαν στο αρχείο του. Η πρώτη αυτή έκδοση μεταφράστηκε γαλλικά από τη συγγραφέα Claire Sainte - Soline και παρουσιάστηκε με εφτά συνέχειες στα "Lettres Francaises" με τον τίτλο "Hecube Echevellee" χάρη στη φροντίδα του Λουί Αραγκόν. Η ίδια μετάφραση κυκλοφόρησε ως βιβλίο από τις εκδόσεις "Bernard Grasset", του Παρισιού το 1961.
Από τότε το κείμενο αυτό αναπλάστηκε από τον συγγραφέα και με τη νέα του μορφή παρουσιάστηκε από τις εκδόσεις "Διογένης" με επιμέλεια ύφους του Κ. Κουλουφάκου το 1971.
Ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης, τιμώντας τον Κουμιώτη συγγραφέα Βασίλη Λούλη, προχώρησε στην επανέκδοση του έργου αυτού με την οριστική μορφή που έδωσε ο ίδιος στη δεύτερη έκδοση και με ορισμένες μικρές γραμματικές παρεμβάσεις για την ομοιομορφία του κειμένου.
Συνεργάστηκαν με τον Σύλλογο για την έκδοση αυτή ο ζωγράφος-χαράκτης Γιώργης Γιώργης Βαρλάμος, που είχε την αισθητική επιμέλεια της παρουσίασης, και ο συγγραφέας Κώστας Ασημακόπουλος για την κριτική εισαγωγή.

Βασίλης Λούλης

Βασίλης Λούλης (Συγγραφέας)

Βασίλης Λούλης (1901-1971). Ο Βασίλης Λούλης γεννήθηκε στην Κύμη της Εύβοιας. Το 1912 εγκατέλειψε τη γενέτειρά του λόγω οικονομικής ανέχειας και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να δουλέψει. Παράλληλα φοίτησε στο νυχτερινό σχολείο του συλλόγου Παρνασσός και σε ηλικία δεκαεφτά χρόνων τέλειωσε το Σχολαρχείο και έφυγε για να δουλέψει στα καράβια. Λόγω της δραστηριότητάς του στο χώρο του συνδικαλισμού και της Αριστεράς δε μπόρεσε να ανέλθει επαγγελματικά και παρέμεινε ναυτεργάτης για εικοσιένα χρόνια. Συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα το 1941, καθώς είχε προσβληθεί από φυματίωση και επέστρεψε στην Κύμη. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εντάχτηκε στην Αντίσταση - υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΕΑΜ Κύμης και υπεύθυνος της Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού - , διώχτηκε και φυλακίστηκε για τη δράση του. Το 1944 απομακρύνθηκε από το ΕΑΜ. Μετά από ρήξη των δεσμών του με την οικογένειά του τέσσερα χρόνια αργότερα, έζησε ως το θάνατό του απομονωμένος στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε από τα νεανικά του χρόνια με δημοσιεύσεις στίχων σε διάφορα περιοδικά, ενώ συνέχισε να γράφει και την περίοδο που ταξίδευε. Το 1951 δημοσίευσε τη νουβέλα Λυσίκομος Εκάβη στο περιοδικό Πειραϊκά Χρονικά. Το μεγαλύτερο μέρος του εκδεδομένου έργου του ολοκλήρωσε από το 1947 ως το 1950, περίοδο κατά την οποία δημοσίευσε και κείμενα στα περιοδικά Ελεύθερα Γράμματα του Δημήτρη Φωτιάδη και Επιθεώρηση Τέχνης. Το 1952 εξέδωσε το διήγημα Λυσίκομος Εκάβη. Η ενασχόλησή του με το γράψιμο σταμάτησε λόγω προσωπικών του προβλημάτων και ξανάρχισε μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του. Το πεζογραφικό έργο του Βασίλη Λούλη τοποθετείται χρονικά στη μεταπολεμική γενιά της ελληνικής λογοτεχνίας. Βασικό χαρακτηριστικό της γραφής του είναι η συναισθηματική εμπλοκή του στις περιπέτειες των ηρώων του, εμπλοκή η οποία πηγάζει από την επιτακτική ανάγκη εξομολόγησης, η οποία τον ώθησε στη συγγραφή. Για τον ίδιο λόγο υιοθέτησε στο σύνολο του έργου του τον άμεσο, απλό, βιωματικό λόγο, βασισμένος σε πραγματικά γεγονότα μάλλον, παρά στη φαντασία και τηρώντας αποστάσεις από οποιοδήποτε λογοτεχνικό ρεύμα και πρότυπο, αλλά και από τον διδακτισμό που χαρακτηρίζει γενικότερα την ενταγμένη στο χώρο της Αριστεράς λογοτεχνία μας. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Βασίλη Λούλη βλ. Παπαγεωργίου Κώστας Γ., «Βασίλης Λούλης», Η μεταπολεμική πεζογραφία · Από τον πόλεμο του ʼ40 ως τη δικτατορία του ʼ67 Ε΄, σ.92-102. Αθήνα, Σοκόλης, 1988. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
171
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.278 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση