Λυκαβηττός και Δεξαμενή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λυκαβηττός και Δεξαμενή

Ανθρώπινες ροές

Μαργαρίτα Δρίτσα

25.36€ -11% 22.57€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789607952288

 • Κατηγορίες:

  Δοκίμια , Φωτογραφία

 • Έτος κυκλοφορίας

  2004

 • Εκδότης

  Φερενίκη

Τα τελευταία χρόνια έχουν εκπονηθεί πολυάριθμες μελέτες τοπικής ιστορίας και παρουσιάζονται εντυπωσιακά φωτογραφικά λευκώματα, ή νοσταλγικά κείμενα αναμνήσεων για τις περιοχές στις οποίες αναφέρονται. Τα δεύτερα, ειδικά, ξαναθυμίζουν παλιές εικόνες και συμβάλλουν στην αναπόληση του κόσμου που ήταν κάποτε και δεν είναι πια! Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα πονήματα αυτά συνήθως δεν παρουσιάζουν μια δυναμική εικόνα του παρελθόντος ή του παρόντος, ενώ η φωτογραφία χρησιμοποιείται ως στατική μάλλον τέχνη που αποτυπώνει συγκεκριμένες στιγμές.
Το βιβλίο "Δεξαμενή - Λυκαβηττός, ανθρώπινες ροές" δύσκολα θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποια από τις δύο αυτές κατηγορίες, καθώς επιχειρεί να τεκμηριώσει μέσα από κείμενα αλλά και με αντίστιξη φωτογραφικού υλικού, μεταβολές που επήλθαν στη γειτονιά της Δεξαμενής τα τελευταία εκατό χρόνια. Κάποτε γνωστή μόνο σε λιγοστούς Αθηναίους, απλούς καθημερινούς ανθρώπους και διανοούμενους, σήμερα έχει μετατραπεί σε νευραλγική περιοχή του κέντρου της Αθήνας, με πολυτελείς κατοικίες, με ένα από τα καλύτερα αθηναϊκά ξενοδοχεία, με κομψά καταστήματα και αίθουσες τέχνης, με ακριβά εστιατόρια. Μέσα από τις σελίδες της μελέτης επιχειρείται για πρώτη φορά, να αποτυπωθεί η δυναμική τροχιά των αλλαγών με τις κορυφώσεις και τα βυθίσματα, με χρώμα και φως απ` τη μια, και με συννεφιές από την άλλη, στον ουρανό ενός χώρου φορτισμένου με μύθους, παλιούς και σύγχρονους, όχι μόνο για το φυσικό του περιβάλλον μα και για τους ανθρώπους του και, σε μεγάλο βαθμό, άγνωστο ή και παρεξηγημένο ακόμη από πολλούς Αθηναίους και τους υπόλοιπους Έλληνες. Το βιβλίο αυτό βασίστηκε όχι μόνο σε προσωπικές αναμνήσεις αλλά και σε τεκμήρια. [...]

Μαργαρίτα Δρίτσα

Μαργαρίτα Δρίτσα (Συγγραφέας)

Η Μαργαρίτα Δρίτσα γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Σπούδασε στην Αγγλία, στη Γαλλία και στην Αμερική. Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Οικονομικής Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Paris Ι (Sorbonne-Pantheon) και είναι Fellow του Robinson College του Πανεπιστημίου του Cambridge. Είναι Καθηγήτρια της Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας της Ευρώπης, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνος του Προγράμματος Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει διδάξει ελληνική και ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Εργάστηκε επίσης ως ερευνήτρια στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και διηύθυνε, εκπόνησε ή συνεργάστηκε με ερευνητικές ομάδες για θέματα Οικονομικής Ιστορίας και Ιστορίας των Τραπεζών και των Επιχειρήσεων καθώς και Ιστορίας του Τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει συγγράψει κείμενα για το Μουσείο Τουρισμού και μετέχει συστηματικά σε διεθνή συνέδρια. Κυριότερα έργα της: "Βιομηχανία και Τράπεζες στην Ελλάδα τον Μεσοπολέμου", ΜΙΕΤ, Αθήνα, 1990. L΄ Enterprise en Europe et en Grece XIX-XXee siecles, (επιμ. με τους Alice Teichova & Hakan Lindgren), Sophis, 1991. " Το χρώμα της επιτυχίας, η ελληνική βιομηχανία χρωμάτων 1830-1990", εκδ. Τροχαλία, Αθήνα, 1996. European Enterprise, Strategies of Adaptation and Renewal in the Twentiech Century, (επιμ. με τον Terry Gourvish), εκδ. Τροχαλία, Αθήνα, 1996. "Το Αρχείο Κωνσταντίνου Αντ. Βοβολίνη", τόμ. Ι, Αθήνα 1997. "Ελληνικές επιχειρήσεις στον 20ό αιώνα: Πρόσωπα και δραστηριότητες", (επιμ.), εκδ. Κέρκυρα, Αθήνα, 1999). "Δεζαμίνή - Λυκαβηττός: Ανθρώπινες Ροές", εκδ. Φερενίκη, Αθήνα, 2004. Είναι επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων στον Τουρισμό και ιδρυτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών για την Οικονομική Ιστορία και την Ιστορία των Επιχειρήσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
154
Διαστάσεις:
29x21
Βάρος:
0.79 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση