Λογοτεχνικές εκδόσεις, μαρτυρίες και αφηγήσεις στην Πιερία (1918-2010)
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λογοτεχνικές εκδόσεις, μαρτυρίες και αφηγήσεις στην Πιερία (1918-2010)

Καταγραφή, παρουσίαση, ανθολόγηση

κ.ά.

Συλλογικό έργο

Θεοχάρης Ε. Μπικηρόπουλος

Η θαυμάσια εργασία του Ντίνου Χριστιανόπουλου "Λογοτεχνικές εκδόσεις μακεδονικών πόλεων πλην Θεσσαλονίκης 1879-1950", μαζί με εκείνες του ιδίου συγγραφέα για τις "Λογοτεχνικές εκδόσεις Θεσσαλονίκης (1850-1950)" και τους "Μακεδόνες λογοτέχνες 1969-1912", συνθέτουν το βιβλιογραφικό τοπίο του λογοτεχνικού 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

Αισθητή ωστόσο, φαίνεται να είναι η μη ανθολογημένη αποτίμηση των λογοτεχνών που εγκαταβιώνουν στον (εκτός Θεσσαλονίκης) μακεδονικό χώρο. Η παρούσα εργασία αποτελεί καταγραφή και μια πρώτη αποτίμηση των 216 τίτλων που εμφανίστηκαν από την απελευθέρωση της Μακεδονίας μέχρι τις μέρες μας από 96 συγγραφείς της Πιερίας (λογοτεχνικές εκδόσεις, μαρτυρίες, αφηγήσεις, ημερολόγια και απομνημονεύματα) ανεξάρτητα από το αν αυτές τυπώθηκαν ή εκδόθηκαν σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Κριτήριο της καταγραφής υπήρξε κυρίως η μόνιμη εγκατάσταση των λογοτεχνών στην Πιερία κατά το έτος έκδοσης, η βιωμένη δηλαδή σχέση με την καθημερινή πιερική πραγματικότητα και όχι η σχέση καταγωγής. Την περιδιάβαση στο λογοτεχνικό και αφηγηματικό σύμπαν της πιερικής γης συμπληρώνει και μια πλούσια ανθολόγηση.

Το έργο περιλαμβάνει τις ενότητες:

Κείμενα του επιμελητή
- Εισαγωγικά
- Η πνευματική δημιουργία στην Πιερία
- Η ποίηση ατην Πιερία
- Η πεζογραφική παράδοση
- Το θέατρο
- Απομνημονεύματα, ημερολόγια, μαρτυρίες και προσωπικές αφηγήσεις
- Συμπεράσματα της πρωτογενούς έρευνας

Στατιστικοί πίνακες

Βιβλιογραφική καταγραφή
- Ποίηση
- Μυθιστόρημα και διήγημα
- Μικτές λογοτεχνικές εκδόσεις
- Θέατρο
- Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, παιδικό θέατρο και παραμύθια
- Απομνημονεύματα, ημερολόγια, μαρτυρίες και προσωπικές αφηγήσεις

Ανθολόγια
- Ποίηση
- Μυθιστόρημα και διήγημα
- Θέατρο
- Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, παιδικό θέατρο και παραμύθια
- Απομνημονεύματα, ημερολόγια, μαρτυρίες και προσωπικές αφηγήσεις

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοχάρης Ε. Μπικηρόπουλος

Θεοχάρης Ε. Μπικηρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος γεννήθηκε το 1965 στο Villigen της Γερμανίας. Μεγάλωσε και εργάσθηκε στην Κατερίνη. Ξεκίνησε να αρθρογραφεί από 16 χρονών στον τοπικό τύπο με σημαντικές δημοσιογραφικές επιτυχίες και παρεμβάσεις στην κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της Πιερίας. Ενεργό μέλος πολλών Συλλόγων με πολυποίκιλη δράση. Διετέλσε διευθυντής ειδήσεων σε τοπικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ιδρυτής και εκδότης των περιοδικών "Week" και "Must-4 Εποχές", εργάσθηκε επίσης σε εφημερίδες, ως κειμενογράφος διαφημιστικών κειμένων, ως τηλεπαρουσιαστής ειδήσεων και εκπομπών και ως ανταποκριτής Αθηναϊκών ΜΜΕ. Διατηρεί τη μακροβιότερη παραπολιτική στήλη "Το ΤυποΓραφείο και οι Παρατυπίες του" από το 1992, στον τύπο του νομού Πιερίας. Εργάσθηκε ως υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, σε Νομαρχίες και Πολιτικά Γραφεία. Υπήρξε υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνιακής υποστήριξης σε υποψήφιους που εκλέχθηκαν, συμμετείχε και συμμετέχει σε ομάδες επικοινωνίας και πολιτικού σχεδιασμού, ενώ παρακολουθεί ανελλιπώς σχετικά σεμινάρια και ημερίδες. Ζει στην Αθήνα κι εργάζεται ως Ειδικός Συνεργάτης - Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας, του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Κάλφας

Αντώνης Κάλφας (Συγγραφέας)

Ο Αντώνης Κάλφας γεννήθηκε το 1956 στην Κατερίνη, όπου και ζει. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα, μεσαιωνική και νεότερη ελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και εργάζεται από το 1990 ως φιλόλογος στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Έχει γράψει τα ποιητικά βιβλία: - "Έκταση της αισθηματικής ηλικίας" (1980) - "Πρωταθλητές μικρών αποστάσεων" (1985) - "Σημειώσεις για την αθωότητα" (1992) - "Ωδή στην ευρύχωρη απώλεια" (1995) - "Πληγώματα και φαρμακείες" (2002) - "Χρόνια της ομίχλης" (2006) και τις μελέτες: "Ο μαθητής ως αναγνώστης" (1993, 1998), "Η εκδοτική δραστηριότητα στην Πιερία" (1918-1999), "Συμβολή στην καταγραφή της μακεδονικής βιβλιογραφίας. Βιβλία - φυλλάδια (2000), "Ο Συνοικισμός Ευαγγελικών της Κατερίνης" (1923-2000), "Τοπική ιστορία και κίνηση των θρησκευτικών ιδεών" (2001) (σε συνεργασία με τον Πάρη Παπαγεωργίου). Από το 1996 διευθύνει τις εκδόσεις "Τα Τραμάκια".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ριζόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιάκωβος Παπαδόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Βραχνός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάγδα Παπαδημητρίου

Μάγδα Παπαδημητρίου (Συγγραφέας)

Η Μάγδα Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και μεγάλωσε στην Κατερίνη όπου τελείωσε τις λυκειακές της σπουδές. Εργάστηκε στον ΟΤΕ για 29 χρόνια. Ξεκίνησε να πειραματίζεται με τη συγγραφή από πολύ νωρίς. Μια επιστολή του δασκάλου της ποιητή και πρεσβευτή της Ουνέσκο, Γιάννη Κουτσοχέρα, από το Παρίσι, της έδωσε τη δύναμη να προχωρήσει. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Πολιτιστική Έκφραση" του Πολιτιστικού κέντρου ΟΤΕ Αττικής. Συνεργάστηκε με πολιτιστικά έντυπα της Αθήνας. Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Σαμοθράκη από τη Τήνο και έχει δυο παιδιά την Ειρήνη και το Ζαχαρία. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ποιητών και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας. Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Χωρίς ταυτότητα" (ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 1983), "Ιριδίσματα" (εκδ. Γκοβόστη, 1990), "Ηώ" (εκδ. Γκοβόστη, 1992), "Το ταξίδι του έρωτα από τον Όλυμπο στου Αιγαίου τα κύματα" (εκδ. Όλυμπος, Κατερίνη 2008), κ.α. Έχουν δημοσιευτεί άρθρα της σε πολλές έντυπες εφημερίδες του νομού Πιερίας με πολιτιστικά θέματα. Σήμερα αρθρογραφεί στην ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα e-pieria και είναι ανταποκρίτρια Πιερίας του κοινωνικού δικτύου για βιβλία Bookia. www.magdapapadimitriou.gr
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Παταρίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ξανθίππη Α. Καραβίδα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μίνα Παπανικολάου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ειρήνη Γκόλτσιου

Ειρήνη Γκόλτσιου (Συγγραφέας)

Η Ειρήνη Γκόλτσιου γεννήθηκε το 1984 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο ΑΠΘ. Ζει και εργάζεται στην Κατερίνη. Πρωτοεμφανίστηκε με ποιήματά της στο περιοδικό "Εντευκτήριο" το 2007.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Ζαραμητροπούλου (Συγγραφέας)

Η Ελένη Ζαραμητροπούλου γεννήθηκε το 1969 στην Κατερίνη. Το 2003 εκδόθηκε η ποιητική της συλλογή "Θησαυροί καρδιάς" (ιδιωτική έκδοση, Κατερίνη).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μπαλιάκας (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Μπαλιάκας γεννήθηκε το 1966 στην Κατερίνη. Έχει εκδώσει τα ποιητκά βιβλία "Ερωτικός αυτισμός" (Κατερίνη, 2002), "Θραυσμάτων παλινδρόμηση" (Κατερίνη, 2006) και "Τοξοβόλων βεστιάριο" (Κατερίνη, 2006), ως ιδιωτικές εκδόσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευγένιος Ολύμπιος (Συγγραφέας)

Ο Ευγένιος Ολύμπιος (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ευγένιου Ι. Παπαδόπουλου) γεννήθηκε στο Νέο Κεραμίδι Πιερίας το 1957. Έχει εκδώσει τις ποιητκές συλλογές "Το πρώτο ταξίδι", 1978, "Εικόνες και βιώματα", 1979 και "Τα τραγούδια της φυλακής", 1980, όλες στις εκδόσεις Κύτταρο στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Τοπαλίδης (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Τοπαλίδης γεννήθηκε στο Σοχούμ του Καυκάσου το 1925 και πέθανε στην Κατερίνη το 2008. Το 1940 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Εργάστηκε επί 31 χρόνια ως γραμματέας της Κοινότητας Εξοχής. Έγραφε ποίηση από τα μαθητικά του χρόνια, με το ψευδώνυμο "Απόδημος Έλλην", επηρεασμένος από τον Πούσκιν, τον Λέρμοντοφ, τον Παλαμά και τον Ρίτσο. Το 2007 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Μάτι στην Κατερίνη, το ποιητικό βιβλίο του "Παρόμοια άπειρα διαμάντια", μ΄ αυτό το ψευδώνυμο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιάκωβος Παπαδόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Ιάκωβος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Καλλιθέα Ολύμπου, όπου πέρασε σε καιρούς δίσεκτους τα παιδικά του χρόνια. Αργότερα η οικογένεια του μετοίκησε στην πόλη της Κατερίνης και το 1965 κάτω από φάσμα της ανεργίας και την πίεση της οικονομικής δυσπραγίας μετανάστευσε στη Γερμανία. Μετά από μικρό διάστημα στη Tubingen (Τυβίγκη), το Hamburg (Αμβούργο) έγινε η δεύτερη πατρίδα του. Εδώ διέπρεψε στην εργασία και στα γράμματα. Αφού αρχικά εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις, κατάφερε λίγο αργότερα να σπουδάσει Χονδρικό και Εξωτερικό Εμπόριο, και αποσπώντας υποτροφία για ιδιαίτερα ταλαντούχους φοιτητές, σπούδασε Μικροοικονομια στη Ανωτάτη Σχολή Οικονομίας και Πολιτικής και Μακροοικονομία στο πανεπιστήμιο. Σε συνέχεια διετέλεσε καθηγητής σε Εμπορική Σχολή της πόλης, ενώ παράλληλα άσκησε τα καθήκοντα του Διερμηνέα και Μεταφραστή, του Ορκωτού Διερμηνέα Δικαστηρίων, του Εξεταστή στο Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο και καθηγητή Ελληνικών.Ο Ιάκωβος Παπαδόπουλος αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο της ζωής του τόσο στα κοινά της ελληνικής παροικίας, όσο και στον αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Διετέλεσε Κοινωνικός Λειτουργός στην Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων, Πρόεδρος της Αντιδικτατορικής Επιτροπής και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αμβούργου και περιχώρων. Την ιδιαίτερη έφεση που είχε στη λογοτεχνία την έδειξε από μικρός, δημοσιεύοντας ποιήματα και νουβέλες σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Μετά τις σπουδές του κυκλοφόρησε σειρά λογοτεχνικών βιβλίων, αποσπώντας πολλαπλά βραβεία και διακρίσεις στη Γερμανία και τη χώρα του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αριστείδης Οικονομίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Κατερίνη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
301
Διαστάσεις:
23x16
Βάρος:
0.513 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση