Λόγος περί πολιτικής οικονομίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λόγος περί πολιτικής οικονομίας

Jean - Jacques Rousseau

15.70€ -12% 13.82€

O `Λόγος περί Πολιτικής Οικονομίας` αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του Jean-Jacques Rousseau, συμπυκνώνει και προϊδεάζει επχειρήματά του που θα παρατεθούν στο `Κοινωνικό Συμβόλαιο` και αποτελεί τόπο κομβικής διασταύρωσης της νεωτερικής πολιτικής θεωρίας αφενός και της πολιτικής οικονομίας αφετέρου. Στο κείμενο γίνεται σαφής η ενότητα του έργου του Rousseau. Εντοπίζεται επίσης η μεταβολή της πολιτικής θεωρίας και η προϊούσα μεταμόρφωσή της σε πολιτική οικονομία. Πάντα με κριτική στάση στο Παλαιό Καθεστώς, ο Rousseau παραθέτει με σαφήνεια τις κανονιστικές προκείμενες και τους εμπράγματους μηχανισμούς αναπαραγωγής της κοινωνίας της εποχής του και σκιαγραφεί το πάντα επίκαιρο ζήτημα του συνδυασμού γενικών αξιών και επιμέρους συμφερόντων.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Μιχάλης Σπουρδαλάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης γεννήθηκε το 1954 και σπούδασε δημόσιο δίκαιο και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στον Καναδά όπου και δίδαξε σε πανεπιστήμια του Οντάριο και του Κεμπέκ. Από το 1991 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από ζητήματα της θεωρίας των πολιτικών κομμάτων, ελληνικής πολιτικής, θεωριών του κράτους, ευρωπαϊκής αριστεράς καθώς και μιας σειράς ζητημάτων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των μετασχηματισμών που σημειώνονται στο πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης και μέλος της συντακτικής ομάδας του Socialist Register (London, Merlin Press).

Κατερίνα Γεωργοπούλου (Μεταφραστής)


Jean - Jacques Rousseau

Jean - Jacques Rousseau (Συγγραφέας)

Jean - Jacques Rousseau (1712-1778). Εξ αιτίας της άτυχης παιδικής ζωής του εγκατέλειψε 16 ετών το καλβινιστικό σπίτι του στη Γενεύη και προσεχώρησε στον Καθολικισμό. Δεν είχε ποτέ συγκροτημένη εκπαίδευση, οι γνώσεις του όμως υπερεπαρκούσαν ώστε το 1742 να δουλέψει στο Παρίσι ως ιδιωτικός δάσκαλος σε σπίτια ευγενών. Ο Ρουσώ γνωρίστηκε με τον Diderot, για του οποίου την "Εγκυκλοπαίδεια" έγραψε άρθρα μουσικής θεωρίας. Ζούσε ανύπαντρος με την Therese Levasseur, με την οποία είχε 5 παιδιά που μεγάλωναν σε ορφανοτροφείο. Επειδή καταδικάστηκαν τα γραπτά του από τον επίσκοπο του Παρισιού και κινδύνευε να φυλακιστεί, εγκατέλειψε ο Ρουσώ το Παρίσι και εγκαταστάθηκε για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, από το 1762 στην Ελβετία και κατά τα έτη 1767-1770 στην Αγγλία. Στην πολιτική φιλοσοφία του ζητούσε ο Ρουσώ ίδια δικαιώματα για όλους τους πολίτες, με δημοκρατική διακυβέρνηση και κοινωνικό έλεγχο. "Οι άνθρωποι γεννιώνται καλοί από τη φύση τους και διαφθείρονται από την κρατούσα εκκλησία, την κακή παιδεία και τις κρατούσες οικονομικές συνθήκες. Ο μόνος δρόμος για να βελτιωθούν είναι να αφεθούν ελεύθεροι". Το έργο του "Du contrat social" (1762), το οποίο ανήκει στα θεμελιώδη έργα υπέρ της σύγχρονης δημοκρατίας, περιέχει τις αρχές της κοινωνικής θεωρίας του Ρουσώ, στην οποία είναι απαραίτητος ο πολιτικά υπεύθυνος πολίτης. Σε ανάλογο βαθμό επηρέασε τις μετέπειτα εξελίξεις και η εκπαιδευτική θεωρία του. Ο Ρουσώ συνέθεσε έργα συμφωνικής μουσικής και έγραψε μυθιστορήματα, τα οποία επηρέασαν τη λογοτεχνία της εποχής του. Θεωρείται ότι προετοίμασε με το φιλοσοφικό του έργο το δρόμο για τη γαλλική επανάσταση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Διονύσης Ν. Γράβαρης (Επιμέλεια)

Ο Διονύσης Γράβαρης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, μέλος της Εταιρείας Κοινωνικής Πολιτικής και του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα.

Θανάσης Γκιούρας (Επιμέλεια)

Ο Θανάσης Γκιούρας είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη "Φορολογία και πολιτική", Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2000, καθώς και άρθρα γύρω από θέματα κλασικής κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας. Από το έργο του Max Weber έχει μεταφράσει: "Εθνοτικές σχέσεις και πολιτικές κοινότητες", Κένταυρος, 1997, "Κοινωνιολογία της οικονομίας", Κένταυρος, 2000, "Οι τύποι της εξουσίας", Κένταυρος, 2001, "Θεωρία της θρησκευτικής αρνησικοσμίας", Σαββάλας 2002 και "Η πόλη", Κένταυρος, 2003.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
145
Διαστάσεις:
25x17
Βάρος:
0.425 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση