Λήμνος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λήμνος

Εικόνες ζωής από τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο

Δύο νησιά του Αιγαίου που την ιστορία τους διάλεξε να μας αφηγηθεί με σπάνια ευαισθησία ο Παντελής Πραβλής. Ιστορίες για τη συνύπαρξη του παλιού κόσμου που χάνεται και ενός καινούργιου που έρχεται. Λημνιός και στεριωμένος στο νησί, μας μιλά για τον τόπο του με αγάπη και σεβασμό. Μας οδηγεί με την τέχνη του στα σπίτια, στους χώρους εργασίας και στα τοπία των δύο νησιών, που στέκουν στο πιο ευαίσθητο σημείο του Αιγαίου. Οι φωτογραφίες είναι καρπός της μακρόχρονης ενασχόλησης του Παντελή Πραβλή με την καταγραφή της καθημερινότητας των δύο νησιών, μια περιήγηση στη γενέτειρά του και στο γειτονικό νησί. Ο φωτογραφικός του φακός, με ευαίσθητη και διακριτική ματιά, αποτυπώνει σε ασπρόμαυρο χαρτί τα έθιμα, τις συνήθειες και τα επαγγέλματα που σώζονται ακόμη, αλλά εγκαταλείπονται και χάνονται σταδιακά. Δεν αρκείται όμως στην απλή αποτύπωση προσώπων και τοπίων, αλλά καταγράφει με ευαισθησία τα συναισθήματα, τα ήθη και τις συμπεριφορές των συντοπιτών του. Φωτογραφίζει την πατρίδα του, χωρίς να αποφεύγει τη συναισθηματική του εμπλοκή, και μας μεταδίδει τη συγκίνησή του. Αυτά τα τοπία του Αιγαίου και των ανθρώπων του οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε. Είναι χρέος μας.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Παναγιώτης Κερασίδης

Παναγιώτης Κερασίδης (Επιμέλεια)

Ο Παναγιώτης Κερασίδης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1955. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Δικηγόρησε για ένα διάστημα στην Πάτρα. Ζει στην Αθήνα και ασχολείται επαγγελματικά με την επιμέλεια βιβλίων. Είναι παντρεμένος με την Αγορίτσα Μπακοδήμου. ΄Εχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές.

Matthew Jennett (Μεταφραστής)


Ελισάβετ Ιταλίδου (Μεταφραστής)


Παντελής Πραβλής

Παντελής Πραβλής (Φωτογράφος)

Ο Παντελής Πραβλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λήμνο. Η ενασχόλησή του με τη φωτογραφία ξεκίνησε το 1985. Επαγγελματικά έχει ασχοληθεί με το still life, το πορτρέτο, το ρεπορτάζ. Η προσωπική του δουλειά όμως στρέφεται κυρίως γύρω από τα νησιά Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος, τα οποία και φωτογραφίζει συστηματικά. Εκτός από τη φωτογραφία, άλλη μεγάλη του αγάπη είναι η συλλογή κοχυλιών από το βόρειο Αιγαίο.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
136
Διαστάσεις:
30x25
Βάρος:
1.149 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση