Λεξικό λογοτεχνικών όρων
zoom in
12.70€ -20% 10.16€

Το Λεξικό περιλαμβάνει όρους που χρησιμοποιούν οι λογοτέχνες, οι θεωρητικοί και οι κριτικοί της Λογοτεχνίας ή οι ερμηνευτές λογοτεχνικών κειμένων. Οι όροι αυτοί διευκολύνουν την καλύτερη κατανόηση ή ερμηνεία των λογοτεχνικών έργων.
Φιλοξενούνται επίσης και εξωλογοτεχνικοί όροι (π.χ. φιλοσοφικοί, ψυχολογικοί κ.ά.) και αναλύονται στα πλαίσια της σχέσης της θεωρίας της Λογοτεχνίας με άλλους τομείς της γνώσης.
Το Λεξικό ξεκινά από την προβληματική και τα δεδομένα της θεωρίας της Λογοτεχνίας. Ο τελικός σκοπός του όμως είναι πρακτικός. Θέλει να χρησιμεύσει ως εργαλείο ανάλυσης των λογοτεχνικών κειμένων. Δίπλα στη λογοτεχνική δημιουργία εμφανίστηκε -καλώς ή κακώς- και η «εκλογίκευσή» της από την εποχή των Σοφιστών, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Είναι γεγονός ότι αν είναι φτωχά τα μέσα με τα οποία προσεγγίζουμε τη λογοτεχνία, φτωχά επίσης θα είναι και τα αποτελέσματα κάθε λογοτεχνικής ανάλυσης. Δείγματα αυτής της φτωχής προσέγγισης υπάρχουν άφθονα. Τα βλέπουμε τόσο σε δημοσιευμένες αναλύσεις κειμένων όσο και στη ζωντανή διδακτική πράξη.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Σωκράτης Γκίκας (Συγγραφέας)

Ο Σωκράτης Γκίκας γεννήθηκε στο Κορωπί Αττικής το 1935. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βόννη. Το συγγραφικό του έργο (φιλοσοφικό, κοινωνιολογικό, αρχαιογνωστικό) ξεκινάει απ΄ το 1963 και έκτοτε συνεχίζεται διατηρώντας υψηλή ποιοτική στάθμη. Χαρακτηρίζεται από έντονο κριτικό προβληματισμό, θεματική ευρύτητα, νοηματική σαφήνεια και ακριβή διατύπωση λόγου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Δρακόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Δρακόπουλος γεννήθηκε στη Ζαχάρω Ολυμπίας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση επί σειρά ετών. Συμμετείχε σε ομάδες συγγραφής διδακτικών βιβλίων και σε επιτροπές σύνταξης Προγραμμάτων Σπουδών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, μελέτες και άρθρα ποικίλου περιεχομένου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρίστος Γ. Ρώμας (Συγγραφέας)

Ο Χρίστος Ρώμας γεννήθηκε στην Κερατέα Αττικής. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης. Αποσπάστηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, όπου πήρε μέρος στη σύνταξη Προγραμμάτων Σπουδών και στη συγγραφή διδακτικών βιβλίων. Υπήρξε μέλος πολλών επιτροπών, όπως του ΑΣΕΠ, και δίδαξε στα ΠΕΚ Αθηνών, Πειραιώς και εξωτερικού. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, άρθρων και μελετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
350
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.529 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση