Λαύρειο το μαύρο φως
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λαύρειο το μαύρο φως

Η μεταλλευτική και μεταλλουργική βιομηχανία στο Λαύρειο 1860-1917: Ελληνική και ευρωπαϊκή διάσταση

Γιώργος Ν. Δερμάτης

Πρόκειται για εργασία συγκέντρωσης και οργάνωσης έντυπου υλικού, μεγάλου όγκου, από ποικιλία πηγών, διασκορπισμένου σε αρχεία εταιριών, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, ιδιωτικές συλλογές, καθώς επίσης και των μεταλλευτικών-μεταλλουργικών καταλοίπων του Λαυρίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι προφορικές μαρτυρίες. Πρόκειται, επίσης, για εργασία βάσης από την οποία μπορεί να προκύψουν άλλες εργασίες:
1) εμβάθυνσης και ερμηνείας που αφορούν στην ιστορία της χώρας τη συγκεκριμένη περίοδο,
2) συσχέτισης, σύγκρισης και σύνδεσης του μεταλλευτικού τομέα με την ιστορία της χώρας και την πορεία ανάπτυξής της,
3) αποτίμησης της σημασίας του ορυκτού πλούτου στις εξελίξεις, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές, που διαμόρφωσαν τη σημερινή Ελλάδα.

Πολλές παράγραφοι της διδακτορικής διατριβής είναι δυνατόν να θεωρηθούν εισαγωγές για μελέτες, όπως οι παραπάνω. Ενδεικτικά αναφέρω τη μελέτη που αφορά σε ερωτήματα όπως: πώς αντιμετωπίζεται η ίδρυση μιας βιομηχανίας, ή οι τεχνολογικές αλλαγές και οι βελτιώσεις στις υπάρχουσες μονάδες από τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα.

Παρέχει επίσης αφετηριακά στοιχεία για τη συγκριτική μελέτη των μεθόδων ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των υπογείων μεταλλείων της αρχαιότητας και εκείνων της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. [...]

Κωνσταντίνος Ι. Παναγόπουλος, καθηγητής ΕΜΠ, διευθυντής Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

Γιώργος Ν. Δερμάτης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ν. Δερμάτης μεγάλωσε και ζει στο Λαύριο με καταγωγή από τη Λακωνία. Πτυχιούχος (1979) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Ιστορίας (1999) του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve του Βελγίου. Ιδρυτικό μέλος (1984) της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) και του ελληνικού τμήματος (1992) του TICCIH, μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών των συνεδρίων της ΝΑ. Αττικής από το 2000 έως σήμερα. Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΜΕΛ επί 4 συνεχείς θητείες (1993-2001), σήμερα μέλος του Δ.Σ. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ερευνητικού προγράμματος του Ε.Μ.Πολυτεχνείου-Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής "Αρχιτεκτονικός και Μουσειολογικός Σχεδιασμός του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου" και "Κέντρο Πανεπιστημιακών Βιομηχανικών και Τεχνικών Αρχείων" (2008-2011), μέλος της Επιτροπής διεκδίκησης του έργου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και διεθνή και έχει γράψει βιβλία για το αρχαίο και νεότερο μεταλλευτικό-μεταλλουργικό Λαύριο, κυρίως το δεύτερο, ως μια από τις δυναμικές όψεις της νεωτερικής Ελλάδας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
564
Διαστάσεις:
35x25
Βάρος:
3.972 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση