Λαογραφικά σύμμεικτα του Δήμου Φενεού Κορινθίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λαογραφικά σύμμεικτα του Δήμου Φενεού Κορινθίας

Έθιμα, δοξασίες, λαϊκή φιλολογία: Καταγραφή 1962-2000

Βασίλειος Π. Σαρλής

40.76€ -10% 36.68€
Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας με απόφαση της Εφορευτικής του Επιτροπής καθιέρωσε τη νέα σειρά εκδόσεων με γενικό τίτλο "Πηγές του Λαϊκού Πολιτισμού". [...] Με τη δημοσίευση της πολυσέλιδης χειρόγραφης συλλογής λαογραφικού υλικού του συντ. εκπαιδευτικού κ. Βασιλείου Σαρλή η σειρά εμπλουτίζεται με δύο ογκώδης τόμους με αριθμούς 2Α και 2Β. Ο κ. Σαρλής είχε λάβει επανειλημμένα μέρος στον ανοιχτό ετήσιο διαγωνισμό συλλογής λαογραφικού υλικού για τον εμπλουτισμού του αρχείου χειρογράφων του και είχε καταθέσει στο Κέντρο Λαογραφίας δύο πολυσέλιδες χειρόγραφες συλλογές με τις οποίες είχε αποσπάσει δύο πρώτους επαίνου (1995-2000) με συμβολική χρηματική αμοιβή από την Ακαδημία Αθηνών. [...] (από τον πρόλογο του Α΄ τόμου)

Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη (Επιμέλεια)

Η Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη γεννήθηκε στην Τσαγκαράδα του Πηλίου (1950). Το 1972 έλαβε το πτυχίο της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών). Το 1990 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα της διατριβής: "Νεοελληνική μετρολογία. Παραδοσιακά μέτρα και σταθμά, 19ος-20ός αι." Συντάκτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών από το 1974 (από το 1992 Ερευνήτρια). Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της και των επιστημονικών της υποχρεώσεων προς το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας έχει πραγματοποιήσει εντεταλμένες ερευνητικές αποστολές για επιτόπια έρευνα και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού στη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη. Εκλεγμένη Διευθύντρια του Κέντρου (1994-1995 και 1997-2000), θέση που κατέχει έως σήμερα. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιστημονικές ανακοινώσεις σε συνέδρια, διαλέξεις και ομιλίες. Έχει επιβλέψει ερευνητικά προγράμματα κι έχει οργανώσει συνέδρια, εκθέσεις, επιστημονικά λαογραφικά μουσεία και συλλογές. Επίσης έχει δημοσιεύσει αυτοτελή συγγράμματα λαογραφικού περιεχομένου, βιβλιοκρισίες, άρθρα σε περιοδικά κι εφημερίδες, έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια εκδόσεων κι έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Επιστημονικά ενδιαφέροντα: Υλικός πολιτισμός, παραδοσιακή τεχνολογία, λαϊκό θέατρο. Κατά τα έτη 1990-1993 διετέλεσε τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπεύθυνη για τα παιδαγωγικά του τμήματα, καθώς και μέλος διαφόρων επιτροπών του. Το 1993 εκλέχθηκε λέκτωρ λαογραφίας του τμήματος φιλολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών (μέλος του Δ.Σ. από το 1972, Γεν. Γραμματέας από το 1981 μέχρι το 1996). Μέλος του Verein fur Volkskunde της Βιέννης από το 1983. Μέλος της μονίμου τριμελούς Διοικούσας Επιτροπής του Δημοτικού Μουσείου Μηλεών Πηλίου, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, από το 1989.

Βασίλειος Π. Σαρλής

Βασίλειος Π. Σαρλής (Συγγραφέας)

Ο Σαρλής Π. Βασίλειος γεννήθηκε το 1928 στη Γκούρα της Κορινθίας. Είναι πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών με άριστα, της μετεκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του Γερμανικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Β. Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών. Υπηρέτησε σε ελληνικά και μουσουλμανικά σχολεία της Ροδόπης (1953-1968), αποσπάστηκε στη Γερμανία (1968-1970), όπου παρακολούθησε τις μεθόδους εργασίας και την οργάνωση των σχολείων της, και από το 1971-1980 εργάστηκε σε σχολεία των Αθηνών. Το 1981, με διαγωνισμό, πήρε προαγωγή στο βαθμό του επιθεωρητή Α/βαθμιαίας εκπαίδευσης και τοποθετήθηκε στην Ξάνθη, απ΄ όπου μετά από τρία χρόνια αναγκάστηκε να παραιτηθεί και ν΄ ασχοληθεί με τα λαογραφικά του Δήμου Φενεού. Διετέλεσε γραμματέας υπηρεσιακών συμβουλίων, διοικητικό στέλεχος διδασκαλικών συλλόγων, της Εταιρείας Ελληνικών Σπουδών, της Εφορείας Προσκόπων, αλλά και των Φίλων της Γκούρας και του Φενεού. Πραγματοποίησε διαλέξεις παιδαγωγικού-θρησκευτικού περιεχομένου, αλλά και ομιλίες στην εκπομπή "Η ώρα του Μοριά" από τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών. Συνεργάστηκε κατά καιρούς με τοπικές εφημερίδες και περιοδικά, όπου δημοσιεύθηκαν παιδαγωγικές του πραγματείες, λογοτεχνικά του πεζά και έμμετρα. Το 1974 εξέδωσε του βιβλίο του "Η Γκούρα Κορινθίας" (κοινωνιογράφημα). Για την πολύπλευρη δραστηριότητα του στην εκπαίδευση του απονεμήθηκαν ηθικές αμοιβές "δια την δράσιν και επίδοσιν πέραν της εκ των καθηκόντων του επιβαλλομένης". Το 1995 του απονεμήθηκε από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Α΄ Έπαινος για τον πρώτο τόμο και το 2000 επίσης Α΄ Έπαινος για τον δεύτερο τόμο της χειρόγραφης συλλογής του "Λαογραφικά βιώματα της περιοχής Φενεού Κορινθίας".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
2 από 2
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
672
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
1.064 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση