Λαϊκό παραμύθι και παραμυθάδες στην Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λαϊκό παραμύθι και παραμυθάδες στην Ελλάδα

11.66€ -26% 8.63€

Στο συλλογικό αυτό έργο εξετάζονται ζητήματα θεωρίας και ερμηνείας του παραμυθιού· ζητήματα ιστορίας και ιστορικότητάς του· ζητήματα εικόνας του ανθρώπου (ιδιαίτερα της γυναίκας) μέσα στο παραμύθι. Συζητούνται επίσης θέματα της παιδαγωγικής και παιδευτικής σημασίας του παραμυθιού καθώς και οι τρόποι επικοινωνίας του με το παιδικό κοινό, όπως δραματοποίηση, παραμυθόδραμα κ.ά. Ακόμα εξετάζεται εδώ η αναβίωση της τέχνης του αφηγητή-παραμυθά, η αφήγηση του παραμυθιού στο σπίτι, η διδακτική του και η θέση του στο σχολείο ή στην προσχολική αγωγή. Είναι έργο που ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με το λαϊκό παραμύθι και τους λαϊκούς παραμυθάδες και βέβαια ενδιαφέρει τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές της Φιλολογίας και των παιδαγωγικών τμημάτων των πανεπιστημίων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Βασίλειος Δ. Αναγνωστόπουλος

Βασίλειος Δ. Αναγνωστόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1941 στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού. Σπούδασε με υποτροφία κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου και διδάσκει από το 1989. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ασχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Είναι διευθυντής του περιοδικού Διαδρομές. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Πανεπιστήμιο τη Padova. Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική-νεανική λογοτεχνία, τη λαϊκή λογοτεχνία, η λαϊκή παράδοση, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.

Κώστας Λιάπης (Επιμέλεια)

Γόνος του "μεγάλου" Αϊ - Γιώργη του Πηλίου κι εκπαιδευτικός ασχολείται με τα γράμματα. (στην πλατιά έννοια του όρου) από το 1955, με πρώτο βήμα τη βολιώτικη εφημερίδα Η Θεσσαλία, όπου έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα χιλιάδες μικρά και μεγάλα κείμενα, που εκτείνονται από το χώρο του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ ως τις περιοχές της λαογραφίας, της ιστορίας, της γλωσσολογίας και της λογοτεχνίας. Κείμενά του, όμως, από τους ίδιους αυτούς χώρους δημοσιεύονται χρόνια τώρα και σε πολλές άλλες εφημερίδες και κυρίως περιοδικά πολιτιστικής καλλιέργειας απ΄ όλη σχεδόν τη χώρα. Συνεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και με τον Κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Βόλου, όπου κι έχει πραγματοποιήσει πάνω από 500 παιδαγωγικές, ιστορικές και λαογραφικές εκπομπές. Στο ενεργητικό του καταγράφεται επίσης η συγγραφή 13 βιβλίων (ανάμεσα στα οποία και το πολυδιαβασμένο Ώρες του Πηλίου) και 15 ανατύπων με θέματα από την ιστορία, τη λαογραφία, τη λογοτεχνία και τη γλωσσολογία και επίκεντρο κυρίως το αγαπημένο του Πήλιο. Για μελέτες του έχει βραβευτεί σε πολλούς πανελλήνιους και πανθεσσαλικούς διαγωνισμούς, ενώ για το έργο του "Το γλωσσικό ιδίωμα του Πηλίου" έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και της Γλωσσικής Εταιρείας της Ακαδημίας Αθηνών. Τέλος είναι μέλος διαφόρων πνευματικών ιδρυμάτων και σωματείων όπως η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία κ.ά.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
214
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.329 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση