Κύπρος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κύπρος

Έξι φωτογραφικές διαδρομές

22.91€ -10% 20.62€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789607404428

 • Κατηγορίες:

  Φωτογραφία

 • Έτος κυκλοφορίας

  1998

 • Εκδότης

  Φωτοχώρος

Το 1997 οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου ανέθεσαν σε τρεις φωτογράφους από την Ελλάδα (Αθηνά Καραμαγκιώλη, Μιχάλη Πολιτόπουλο και Πλάτωνα Ριβέλη) και σε τρεις φωτογράφους από την Κύπρο (Αντρέα Βασιλείου, Αχιλλέα Κεντώνη και Μενέλαο Πήττα) να φωτογραφίσουν το νησί με αποκλειστικό γνώμονα τη φωτογραφική τους ευαισθησία. Αυτές οι έξι φωτογραφικές διαδρομές αποτυπώθηκαν σ` αυτό το λεύκωμα, καρπό της συνεργασίας των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και των εκδόσεων «Φωτοχώρος».


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πλάτων Ριβέλλης

Πλάτων Ριβέλλης (Φωτογράφος)

Ο Πλάτων Ριβέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1963-1968), πολιτικές επιστήμες στο παρίσι (1968-1970) και φωτογραφία στις ΗΠΑ (1983). Εργάστηκε σαν δικηγόρος στην Αθήνα επί δώδεκα έτη (1971-1983). Από το 1981 διδάσκει φωτογραφία στην Αθήνα σε ιδιωτικά τμήματα (1981-1987 στο Studio Quark, 1988-2002 στον Φωτογραφικό Κύκλο και από το 2003 στο Μουσείο Μπενάκη). Παράλληλα, από το 1984 μέχρι το 1994 δίδαξε φωτογραφία σε μαθητές και φοιτητές στο τμήμα ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, στο University of La Verne της Κηφισιάς, στις ιδιωτικές σχολές φωτογραφίας Focus και Leica Academy, στη Σχολή Μωραΐτη και στο Κολλέγιο Αθηνών. Από το 1988 παραδίδει εντατικά φωτογραφικά θερινά σεμινάρια σε νησιά των Κυκλάδων (παλιότερα στην Πάρο και από το 2001 στη Σύρο). Από το 2001 παραδίδει σειρά σεμιναρίων στη Σύρο με θέμα τον κινηματογράφο. Οργάνωσε τα πρότυπα τμήματα φωτογραφίας της Λαϊκής Επιμόρφωσης (1985) και δίδαξε τους επιμορφωτές τους (από το 1985 μέχρι το 1990). Επιμελήθηκε σειρά από εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης για τη φωτογραφία. Έχει παραδώσει πολυάριθμα σεμινάρια και διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στη Λευκωσία της Κύπρου. Οι φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έχει επιμεληθεί πολλές φωτογραφικές εκθέσεις και εκδόσεις. Είναι τακτικός αρθρογράφος σε εφημερίδες και σε περιοδικά. Ίδρυσε μαζί με μαθητές του το 1988 το σωματείο "Φωτογραφικός Κύκλος", καθώς και τις εκδόσεις "Φωτοχώρος", οι οποίες έχουν εκδώσει περισσότερα από εξήντα βιβλία και λευκώματα με φωτογραφικό περιεχόμενο και ένα φωτογραφικό περιοδικό ("Φωτοχώρος") που κυκλοφόρησε από το 1993 μέχρι το 1997.

Ανδρέας Βασιλείου (Φωτογράφος)

Ο Ανδρέας Βασιλείου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1965. Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται ως φωτογράφος με έδρα τη Bangkok. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στο "Περιοδικό", με το οποίο συνεργάζεται σε τακτική βάση, στο γαλλικό "Photo", σε κυριακάτικα περιοδικά στην Ταϋλάνδη και πολύ πρόσφατα στο αγγλόφωνο ελληνικό περιοδικό "Odyssey". Έχει εκθέσει ατομική καλλιτεχνική δουλειά στην γκαλερί "Αποκάλυψη" το 1992 με τίτλο "Τα πνεύματα της Παλιάς Λευκωσίας". Το 1994 πήρε μέρος σε δύο ομαδικές εκθέσεις στην Ταϋλάνδη, με φωτογραφίες από το Ορφανοτροφείο της Πατάγιας, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του ορφανοτροφείου. Το 1997 φωτογραφία του με τίτλο "Ταξιδεύοντας με το τραίνο" διακρίθηκε στον παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό της Νikon (NPCI 1996). Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διαμένει στην Ταϋλάνδη, όπου και είναι μέλος του FCCT (Foreign Correspondents Club of Thailand). Η φωτογραφική του δουλειά αντιπροσωπεύεται στο εξωτερικό από τον Colin Jacobson (UK).

Αθηνά Καραμαγκιώλη (Φωτογράφος)

Η Αθηνά Καραμαγκιώλη γεννήθηκε στη θεσσαλονίκη το 1951. Σπούδασε στη Γενεύη και στο Παρίσι Διοίκηση Επιχειρήσεων και Γαλλική Λογοτεχνία. Είναι μέλος του "Φωτογραφικού Κύκλου" στην Αθήνα. Έχει εκθέσει φωτογραφίες της σε όλες τις ομαδικές εκθέσεις του "Φωτογραφικού Κύκλου". Ατομική έκθεση έχει κάνει στο "Φωτοχώρο" της Αθήνας και στο "Φωτοχώρο" της Θεσσαλονίκης το 1995. Το 1997 κυκλοφόρησε το φωτογραφικό της λεύκωμα "Ιδιωτικές Στιγμές".

Αχιλλέας Κεντώνης (Φωτογράφος)

Ο Αχιλλέας Κεντώνης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963. Σπούδασε Ηλεκτρονική Μηχανική, Φυσική και Καλές Tέχνες στο University of South Alabama, Η.Π.Α, Μεταπτυχιακές σπουδές (με υποτροφία του Museo Internacional de Electrografia), Cuenca, Ισπανία. Εργάστηκε ως ερευνητής στη NASA, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ως εικαστικός καλλιτέχνης πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις και εκπροσώπησε την Κύπρο σε διάφορες Ευρωπαϊκές και διεθνείς εικαστικές συναντήσεις, μπιενάλε, τριενάλε στους τομείς της φωτογραφίας, χαρακτικής, video art, video animation, κινηματογράφου, γλυπτικής, εγκατάστασης στον χώρο, design, αρχιτεκτονικής μετά από επιλογή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και άλλων πολιτιστικών φορέων της Κύπρου και του εξωτερικού. Το 2000 ίδρυσαν με την Μαρία Παπαχαραλάμπους το Ίδρυμα ARTos (σαν κοινωνική γλυπτική) το οποίο το 2008 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την προσφορά του στον πολιτισμό και την κοινωνία. Η Μαρία Παπαχαραλάμπους γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1964. Είναι υπότροφος και αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και του Facultad de Bellas Artes - Universidad Complutense της Μαδρίτης Ως εικαστική καλλιτέχνις πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις και εκπροσώπησε την Κύπρο και την Ελλάδα σε διάφορες Ευρωπαϊκές και διεθνείς εικαστικές συναντήσεις, μπιενάλε, τριενάλε στους τομείς της ζωγραφικής, φωτογραφίας, χαρακτικής, video art, video animation, κινηματογράφου, γλυπτικής, εγκατάστασης στον χώρο, design, αρχιτεκτονικής μετά από επιλογή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και άλλων πολιτιστικών φορέων της Κύπρου και του εξωτερικού. Το 2000 ίδρυσαν με τον Αχιλλέα Κεντώνη το Ίδρυμα ARTos (σαν κοινωνική γλυπτική) το οποίο το 2008 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την προσφορά του στον πολιτισμό και την κοινωνία.

Μενέλαος Πήττας (Φωτογράφος)

Ο Μενέλαος Πήττας γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1958. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο ("Στοιχειά, Σκιάχτρα και Πλάσματα", Λευκωσία 1987 - "Οικολογικά", Λευκωσία 1989 - "Επιφάνεια", Λευκωσία 1992 - "Ό,τι σου απόμεινε", Λευκωσία 1995) και σε διεθνείς καλλιτεχνικές συναντήσεις (Μπιεννάλε Νέων Καλλιτεχνών Μεσογείου, Θεσσαλονίκη 1986, Μπιεννάλε Νέων Καλλιτεχνών Μεσογείου, Μπολόνια 1988, Μπιεννάλε της Τipasa, Αλγερία 1990, Ευρωπαϊκός Πολιτιστικός Μήνας "Image of Europe", Λευκωσία 1995). Το 1995 κυκλοφόρησε φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο "Ό,τι σου απόμεινε" από τις εκδόσεις "Ραβδοσκόπος".

Μιχάλης Πολιτόπουλος (Φωτογράφος)

Ο Μιχάλης Πολιτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε στα ΤΕΙ της Αθήνας Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων. Είναι μέλος του "Φωτογραφικού Κύκλου" στην Αθήνα. Έχει εκθέσει φωτογραφίες του σε όλες τις ομαδικές εκθέσεις του "Φωτογραφικού Κύκλου". Ατομική έκθεση έχει κάνει στον "Φωτοχώρο" της Αθήνας και στον "Φωτοχώρο" της Θεσσαλονίκης το 1994. Διδάσκει φωτογραφία στην Αθήνα από το 1996. Το 1997 κυκλοφόρησε το φωτογραφικό του λεύκωμα με τίτλο "Το Δωμάτιο". Το 1998 συμμετείχε στο λεύκωμα "Κύπρος- Έξι φωτογραφικές διαδρομές". Έχει διδάξει φωτογραφία στην Κοινότητα Απεξάρτησης "Διάβαση" και στο State University of N.Y στην Αθήνα.

Κύπρος Ψυλλίδης (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
121
Διαστάσεις:
33x24
Βάρος:
0.908 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση