Ξύπνησα σε μια χώρα: Ελληνική ποίηση σε ενεστώτα χρόνο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ξύπνησα σε μια χώρα: Ελληνική ποίηση σε ενεστώτα χρόνο

κ.ά.

Συλλογικό έργο

Δήμητρα Αγγέλου

Σ’ έναν κόσμο που αποθεώνει το μοναδικό και το μόνο, η συνύπαρξη πενήντα ποιητών σε μια ανθολογία θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτική πράξη. Μια -ακόμη- ανθολογία που επιχειρεί να χαρτογραφήσει την περιοχή του βιώματος ανθρώπων που ζουν και γράφουν ποίηση σε κρίσιμη εποχή. Ανθολογία δίγλωσση, που προσπαθεί να περιγράψει το βίωμα με τη δύναμη των λεκτικών ταξιδιών αποτυπώνοντας αισθητικές, υφολογικές και θεματικές τάσεις -εφόσον αυτές υπάρχουν, αναζητώντας την κοινότητα στον λόγο, εφόσον υπάρχει κι αυτή. Τα πενήντα ποιήματα της ανθολογίας ανήκουν σε εικοσιπέντε ποιήτριες και εικοσιπέντε ποιητές. Αφορούν τον τόπο και το τοπίο που τους περιβάλλει, πώς το αντιλαμβάνονται και πώς συνλειτουργεί με τον εσωτερικό τους κόσμο. Οι ποιήτριες και οι ποιητές αναφέρονται σε όσα τους απασχολούν, όπως πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα, το προσφυγικό, τη σιωπή και την περιορισμένη ικανότητα αντίδρασης στην κοινωνική πραγματικότητα, τα ματαιωμένα όνειρα, τον έρωτα και την αγωνία να τον διαφυλάξουν, το ιστορικό γίγνεσθαι, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ταυτότητα, το φύλο, τις νόρμες, τη διαφορετικότητα.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δήμητρα Αγγέλου

Δήμητρα Αγγέλου (Συγγραφέας)

Η Δήμητρα Αγγέλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το "Στάζουν μεσάνυχτα" αποτέλεσε την πρώτη ποιητική συλλογή της, για την οποία έλαβε το Βραβείο Ποίησης "Μαρία Πολυδούρη" 2014. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Γκίτση (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Μιχοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Κουλούρη

Μαρία Κουλούρη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Κουλούρη, γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1975 και ζει στην Αθήνα. Εργάζεται ως Λογοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Εμψυχώτρια θεατρικής ομάδας ενηλίκων με αυτισμό και νοητική υστέρηση. Για την πρώτη της ποιητική συλλογή "Μουσείο άδειο" (εκδ. Μελάνι, 2013), βραβεύτηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων (2014). Επίσης ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, καθώς και ως πρωτοεμφανιζόμενη ποιήτρια στα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού "Ο Αναγνώστης". Το 2015 κυκλοφόρησε η δεύτερη ποιητική συλλογή της από τις εκδόσεις Μελάνι, με τίτλο "Ρολόγια και άλλοι χτύποι", για την οποία βραβεύτηκε με το βραβείο "Σωτηρίου Ματράγκα" της Ακαδημίας Αθηνών (2016). Θεατρικά της μονόπρακτα έχουν παρουσιαστεί σε μορφή θεατρικού αναλογίου, από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της Αθήνας. Έχει γράψει το σενάριο της ταινίας μικρού μήκους "Μη με λησμόνει".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλας Ευαντινός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δανάη Σιώζιου

Δανάη Σιώζιου (Συγγραφέας)

H Δανάη Σιώζιου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρλσρούη της Γερμανίας και στην Καρδίτσα. Σπούδασε Αγγλική και Ελληνική φιλολογία και, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, πολιτιστική διαχείριση και Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε συνεκδότρια του λογοτεχνικού περιοδικού "Τεφλόν". Ποιήματα, άρθρα και μεταφράσεις της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και διαδικτυακά περιοδικά ("Τεφλόν", "Ποιητική", "e-poema", "The Books’ Journal", "Θράκα", "Brooklyn Rail", κ.ά.) και ανθολογίες ("Austerity Measures", εκδ. Penguin, 2016), έχοντας μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ισπανικά. Τον Ιούλιο του 2015 συμμετείχε στην παράσταση του Αντώνη Βολανάκη, "Πηνελοπιάδα, ένα απόσπασμα", βασισμένη στο βιβλίο της Μάργκαρετ Άτγουντ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον Μάιο του 2016 έλαβε μέρος στην ομαδική παρουσίαση οκτώ ποιητών στην εφημερίδα "Guardian" με τίτλο "Meet the Greek writers revolutionising poetry in the age of austerity". H πρώτη της ποιητική συλλογή "Χρήσιμα παιδικά παιχνίδια" (Αντίποδες, 2016), τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή "Γιάννης Βαρβέρης" της Εταιρείας Συγγραφέων και με Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (εξ ημισείας με "Το κήτος" της Ούρσουλας Φωσκόλου).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίνα Φυτιλή

Λίνα Φυτιλή (Συγγραφέας)

Η Λίνα Φυτιλή γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών. Ζει στον Βόλο κι εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το 1997 δημοσιεύτηκε το βιβλίο της "Οι νύχτες της άχρωμης κιμωλίας" (Καστανιώτης).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στάθης Ιντζές

Στάθης Ιντζές (Συγγραφέας)

Ο Στάθης Ιντζές γεννήθηκε στη Λάρισα το 1986, σπούδασε στη Χαλκίδα και ζει στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Συνωμοσία ταυτοχρονισμού (Γαβριηλίδης, 2011), Σεληνάκατος (Μανδραγόρας, 2013) και Gadium (Θράκα, 2017), τη νουβέλα Οι τελευταίοι φανατικοί της στρωματσάδας (Θράκα, 2014 και 2016), τα μυθιστορήματα Κάτω η σκουριά (εκτός εμπορίου, 2013) και Οι ανειδίκευτοι δεν βγάζουν κιχ (Μελάνι, 2017) και τη συλλογή διηγημάτων Η Μήνα και άλλες ιστορίες (Κίχλη, 2019). Διευθύνει τις εκδόσεις Ενύπνιο.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ερμοφίλη Τσότσου

Ερμοφίλη Τσότσου (Συγγραφέας)

Η Ερμοφίλη Τσότσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα. Η ενασχόλησή της με τη γραφή και την ποίηση ξεκίνησε ανήσυχα εδώ και δύο χρόνια. Ύστερα από δεκαπενταετή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, στα τμήματα του Retail & Technology και της έρευνας, αποφάσισε να δώσει χώρο και χρόνο, ώστε να γράψει την πρώτη της ποιητική συλλογή. Ποιήματά της δημοσιεύτηκαν σύντομα σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά όπως και σε Ανθολογίες. Απέσπασε το Β΄ Βραβείο Ποίησης στον 7ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2018 από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγων και Επιστημών Ελλάδος. Στην πορεία, και σχεδόν παράλληλα με την ποίηση, ακολούθησε και ο πεζός λόγος που της ξύπνησε αμφίδρομες διαδικασίες και μηχανισμούς, ώστε να μπει στην πρόκληση να γράψει για έναν ευαίσθητο και ιδιαίτερο τομέα, όπως είναι η παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται οι πρώτες της σκέψεις ως συγγραφέας αλλά και ως αναγνώστης του βιβλίου. Ο πειραματισμός είναι κάτι που θέλει να τη συνοδεύει και να τη συντροφεύει. Η Χώρα της, που υπεραγαπά, καθώς και ο ήρωάς της είναι "το καλύτερο αγαθό του κόσμου όλου", όπως υπογραμμίζεται και μέσα στο βιβλίο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σεραφίτα Γρηγοριάδου (Συγγραφέας)

Η Σεραφίτα Γρηγοριάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Θεολογία στο ΑΠΘ και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και τη Δραματική Σχολή του θεάτρου "Εμπρός". Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με την Εταιρεία Θεάτρου "Διπλούς Έρως" (σκηνοθεσία Μ. Μαρμαρινού) και με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (σκηνοθεσία Θ. Μουμουλίδη). Έχει συμμετάσχει σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Από το 1994 ασχολείται με τη θεατρική συγγραφή: "Angel΄s gift", "Θα το αρνηθείς;", "Μαγικό νήμα", "Οι δύο στη νύχτα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Ερηνάκης

Νίκος Ερηνάκης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Ερηνάκης (Αθήνα, 1988) είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων του Λονδίνου και της Οξφόρδης έχοντας σπουδάσει οικονομικά [ΟΠΑ], φιλοσοφία και συγκριτική λογοτεχνία (Warwick), και φιλοσοφία των κοινωνικών επιστημών [LSE]. Έχει κατά διαστήματα διδάξει πολιτική φιλοσοφία, ηθική και αισθητική στην Αγγλία, και είναι διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάζεται επίσης ως επιστημονικός υπεύθυνος στο ελληνικό think tank ENA και είναι μέλος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Έχουν εκδοθεί δύο βιβλία ποίησής του ("Σύντομα όλα θα καίγονται και θα φωτίζουν τα μάτια σου", Ροές, 2009 και "Ανάμεσα σε όσα πέφτει η σκιά", Γαβριηλίδης, 2013) και δύο βιβλία επιλογής ποιημάτων του Γκέοργκ Τρακλ ("Σκοτεινή αγάπη μιας άγριας γενιάς", Γαβριηλίδης, 2011) και του Πάουλ Τσέλαν ("Βόρεια του μέλλοντος", Γαβριηλίδης, 2017) σε μετάφρασή του. Κείμενα και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξενόγλωσσες ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί σε έξι γλώσσες. Προσφάτως κυκλοφόρησε στη Γαλλία η μετάφραση του δεύτερου ποιητικού του βιβλίου σε δίγλωσση έκδοση από τις εκδόσεις Desmos.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρέας Κεντζός

Ανδρέας Κεντζός (Συγγραφέας)

Ο Ανδρέας Κεντζός γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ποιήματα και ιστορίες του έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στον περιοδικό τύπο ("Μανδραγόρας", "(δε)κατα", "Poetix", "Νέο Πλανόδιον") αλλά και στο διαδίκτυο ("Logotexnia 21", "Ποιείν"). Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: "Συγκεκριμένα ποιήματα" (Γαβριηλιδης, 2010), "Σαραντατέσσερα" (Σαιξπηρικόν, 2014). (φωτογραφία: Αλέξιος Μάινας)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λένα Καλλέργη

Λένα Καλλέργη (Συγγραφέας)

Η Λένα Καλλέργη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τα βιβλία ποίησης "Κήποι στην άμμο" (Γαβριηλίδης, 2010 - Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή "Μαρία Πολυδούρη", 2011) και "Περισσεύει ένα πλοίο" (Γαβριηλίδης, 2016 - Βραβείο Κύκλου Ποιητών και τελικές υποψηφιότητες για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, 2017). Συμμετείχε στα συλλογικά πειραματικά βιβλία ποίησης "Ομάδα Από Ποίηση" (Γαβριηλίδης, 2010) και "Ομάδα Από Ποίηση ΙΙ: Υπέρ Ονειρίας" (Γαβριηλίδης, 2012). Έχει μεταφράσει από τα ιταλικά ποίηση του Giacomo Leopardi ("Η νύχτα απομένει", Γαβριηλίδης, 2013) και κείμενα του Mario Vitti ("Η πόλη όπου γεννήθηκα", Γαβριηλίδης, 2013).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξιος Μάινας

Αλέξιος Μάινας (Συγγραφέας)

Ο Αλέξιος Μάινας έχει ελληνογερμανική καταγωγή. Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε φιλοσοφία στη Βόννη, μελετά και παρουσιάζει το έργο Ελλήνων ποιητών στο γερμανόφωνο χώρο. Γράφει και μεταφράζει λογοτεχνία και στις δύο γλώσσες. Η συλλογή "Το περιεχόμενο του υπόλοιπου" είναι το πρώτο βιβλίο ποίησης που εκδίδει.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλας Νιαμονητός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντωνίνη Σμυρίλλη

Αντωνίνη Σμυρίλλη (Συγγραφέας)

Η Αντωνίνη Σμυρίλλη γεννήθηκε στην Λάρνακα το 1987. Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου εκπονεί διδακτορικό γύρω από τη Θεωρία και τη Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης. Εξέδωσε τη ποιητική συλλογή "Βλέπω ακόμα παιδικά" (Θράκα, 2017).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αρτέμης Μαυρομμάτης (Συγγραφέας)

Ο Αρτέμης Μαυρομμάτης γεννήθηκε το 1990. Το "Εν πλω" είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Σκυθιώτης (Συγγραφέας)

Ο Πέτρος Σκυθιώτης γεννήθηκε το 1992 στη Λάρισα. Σπούδασε παιδαγωγικά. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές "Συνθήκη ισορροπίας" (Θράκα, 2014) και "Οι ακαδημαϊκές σημειώσεις του Ίαν Μάρκεζιτς" (Θράκα, 2018). Το 2015 συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, στο πλαίσιο της 12ης ΔΕΒΘ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Κατραούρας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία- Ευθυμία Γιαννάτου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θάνος Γώγος (Συγγραφέας)

Ο Θάνος Γώγος γεννήθηκε το 1985 στη Λάρισα. Είναι συνεκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού "θράκα" και συνιδρυτής του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης. Ποιήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και στο διαδίκτυο. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Λάρισα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αφροδίτη Λυμπέρη (Συγγραφέας)

Η Αφροδίτη Λυμπέρη γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Παράλληλα,έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ποίησης του Ε.ΚΕ.ΒΙ. με τον Στρατή Πασχάλη και του Νεανικού Εργαστηρίου Ποίησης "Τάκη Σινόπουλου" με την Τασούλα Καραγεωργίου. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και διαδικτυακά περιοδικά ποίησης. Το "Rec-vie-m" αποτελεί την πρώτη της ποιητική συλλογή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Αλισάνογλου

Γιώργος Αλισάνογλου (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Αλισάνογλου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1975. Σπούδασε κοινωνιολογία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς σχέσεις και στην Κλινική κοινωνιολογία. Από τον Νοέμβριο του 2005 ίδρυσε και διευθύνει τις εκδόσεις και το βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν στη Θεσσαλονίκη. Έχει δημοσιεύσει εφτά ποιητικές συλλογές. Επίσης, ασχολείται με τη μετάφραση. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ ποίησης, αναγνώσεις κ.τ.λ.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Γρίβα

Άννα Γρίβα (Συγγραφέας)

Η Άννα Γρίβα γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και Ιστορία της Λογοτεχνίας στη Ρώμη. Κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές της: Η φωνή του σκοτωμένου (Χαραμάδα 2010), Οι μέρες που ήμασταν άγριοι (Γαβριηλίδης 2012), Έτσι είναι τα πουλιά (Γαβριηλίδης 2015),  Σκοτεινή κλωστή δεμένη (Γαβριηλίδης 2017) και Δαιμόνιοι (Μελάνι 2020). Ποιήματα και πεζά της έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους

Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Λήμνο. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής, με περαιτέρω σπουδές στη Σημειωτική. Ασχολείται με την επιμέλεια και τη διόρθωση κειμένων. Δεν έχει εκδώσει ακόμα το πρώτο του ποιητικό βιβλίο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάτα Λίτου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δανάη Μαργαρώνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάνια Μεζίτη

Μάνια Μεζίτη (Επιμέλεια)

Η Μάνια Μεζίτη γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα όπου ζει. Σπούδασε στο ΤΕΙ Αθήνας Νοσηλευτική, την οποία άσκησε επί δεκαπέντε έτη. Το 2004 αποφοίτησε από το The Open University UK, με ΒΑ, Honours Degree in Literature. Παρακολούθησε τον διετή κύκλο σπουδών μετάφρασης του ΕΚΕΜΕΛ στη Λογοτεχνία και στις Επιστήμες του Ανθρώπου, από τα αγγλικά στα ελληνικά. Από το 2007 έως το 2010 συνεργάστηκε με τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα ως επαγγελματίας αναγνώστρια αγγλόφωνης λογοτεχνίας. Έχει μεταφράσει ποιήματα και άρθρα για έντυπα περιοδικά και εφημερίδες ("Ελευθεροτυπία", "Αυγή", "Books΄ Journal", "Ποιητική"). Σήμερα εργάζεται ως μεταφράστρια, ενώ επιμελείται τη διαδικτυακή ανθολογία "poets.gr" στην οποία φιλοξενούνται νεότεροι και σύγχρονοι Έλληνες ποιητές. Το πρώτο της βιβλίο ποίησης, "Η μαύρη ανάμεσα", εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2018 από τις εκδόσεις Κύμα.

Χριστιάνα Μυγδάλη (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Σελίδες:
173
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση