Ξένα χορωδιακά έργα με ελληνικό κείμενο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ξένα χορωδιακά έργα με ελληνικό κείμενο

18.00€ -10% 16.20€

Προσπαθώντας κανείς να ενθέσει "φυσιολογικά" τους γλωσσικούς φθόγγους της σημερινής ελληνικής μέσα στην τονική κίνηση χορωδιακών μελωδιών περασμένων αιώνων, διαπιστώνει -με ευχαρίστηση, βέβαια, αλλά και κρυφά αλγεινή έκπληξη- ότι η διαχρονική φυσικότητα της Μουσικής είναι λιγότερο ευάλωτη, άρα και εναργέστερη, από εκείνην της Ποίησης. Και αυτό σίγουρα γιατί η εκ-πνοή αισθήματος σε ήχο είναι πιο πρωτογενής και ευρεία από την εκφορά νοήματος σε στίχο.

Έτσι σ` αυτή τη συλλογή χορωδιακών έργων, στο μεγαλύτερο μέρος (εκπροσωπεί σχεδόν τρεις αιώνες ευρωπαϊκής μουσικής του είδους), παρατηρεί κάποιος πως η Αναγέννηση ήταν στην μεν Μουσική όντως έκπτυξη τρόπων και ανάπτυξη πολυφωνίας, στην δε Ποίηση εν πολλοίς μία μονοφωνική σχεδόν επανάληψη των δύο βασικών περιεχομένων της: του ερωτικού σκιρτήματος και της θρησκευτικής ευλάβειας.

Το γεγονός αυτό δυσχέραινε ιδιαίτερα την θεματολογική ευελιξία της δικής μας προσπάθειας, εφ` όσον αυτή επιχειρούσε να μην απομακρυνθεί από το πρωτότυπο, όπου αυτό ήταν φυσικά δυνατόν. Αναγκαστικά, λοιπόν, για τα επαναλαμβανόμενα ερωτικά μοτίβα του χωρισμού, της επανεύρεσης, του χωρίς ανταπόκριση αισθήματος, έπρεπε να εφευρεθούν εκάστοτε λεπτές παραλλαγές. Όμως το "εφευρίσκειν" είναι συνήθως επίφαση. Έτσι, ο τρόπος τουλάχιστον έπρεπε να διαθέτει έναν χαρακτήρα αρκετά εύληπτο εκ μέρους του σημερινού έλληνα ακροατή. Αρωγός σ` αυτό, το δημοτικό τραγούδι, του οποίου η ποιητική γεύση διατηρείται ακόμη ζωντανή. Για τα θρησκευτικού περιεχομένου έργα αυτού του μέρους, που είναι και λιγότερα, προσπαθήσαμε να απαλύνουμε την αυστηρότητα του Λουθηρανισμού της εποχής (νέου τότε) είτε με ισχνές πινελιές του σ` εμάς παραδομένου Χριστιανισμού, είτε εμμένοντας πιο ευκρινώς στο αρχικό, ποιητικότατο, κείμενο των Ψαλμών.

Ευχερέστερη ήταν η ροή της μεταφοράς στο μικρότερο μέρος της συλλογής, όπου τα ποιητικά χωράφια ήταν πλησιέστερα προς πλέον πρόσφατες μεθόδους ποιητικής άροσης. Εννοούμε τους στίχους ρομαντικών γερμανών ποιητών του 19ου αιώνα και το μοναδικό, σε ελεύθερο στίχο, ποίημα του Longfellow ("Καθώς τα ποτάμια"). Εδώ οι αρωγοί στέκονταν πολλοί προς επιλογήν. [...]

(από τον πρόλογο του Δημήτρη Γκότση)

Περιέχονται τα μουσικά κομμάτια:
- Hans Leo Hassler, "Πώς κύριε να σου μιλώ"
- Johann Walter, "Ωδή αναβαθμών"
- Daniel Friderici, "Άσατε τω Κυρίω"
- Franz Schubert, "Χορός των αγγέλων"
- Άγνωστου. "Στο καλοκαίρι"
- Thomas Morley, "Εποχές"
- Thomas Morley, "Κι όμως"
- John Wilbye, "Αμαρυλλίδα"
- Caspar Othmayr, "Το μυστικό"
- Caspar Othmayr, "Μια φλαμουριά"
- Melchior Franck, "Οι καληνύχτες"
- Orlando di Lasso, "Ακούστε τα νέα"
- Leonhard Lechner, "Δίλημμα"
- Johan Staden, "Στης Αφροδίτης τη γιορτή"
- Michael Praetorius, "Ρώτησα το φεγγάρι"
- Johann Walter, "Ξύπνημα"
- Marco Cara, "Εξομολόγηση ναυτικού"
- Pierre Certon, "Γνωριμία"
- Franz Regnart, "Το ρυάκι"
- Pierre Cadeac, "Το αηδόνι"
- Giovanni P. da Palestrina, "Δίχως στοργή"
- Georg F. Handel, "Όμως το πνεύμα ζει"
- Jean B. Lully, "Παναγύρη"
- Joseph Haydn, "Γεράματα"
- Felix Mendelssohn, "Του δάσους"
- Robert Schumann, "Νοσταλγία του κυνηγού"
- Johannes Brahms, "Η πρόταση"
- Johannes Brahms, "Νανούρισμα"
- Johannes Brahms, "Δειλινό στο δάσος"
- Edward Elgar, "Καθώς τα ποτάμια"

Συλλογικό έργο (Συνθέτης)


Michael Praetorious (Συνθέτης)

Γερμανός συνθέτης και οργανίστας. Από τους μεγαλύτερους λουθηρανούς συνθέτες, έγραψε έναν τεράστιο αριθμό οργανικών και φωνητικών συνθέσεων. Το σύγγραμά του "Syntagma Musicum" αποτελεί μια θαυμάσια πηγή πληροφοριών για τη γερμανική μουσική και τα όργανα της εποχής όπως τα γνώρισε μέσα από τα ταξίδια του.

Άγνωστος (Συνθέτης)


Franz Schubert (Συνθέτης)

Αυστριακός συνθέτης (Βιέννη, 1797 - Βιέννη, 1828), σύγχρονος του Μπετόβεν, που πέθανε σε νεαρή ηλικία. Γνωστότερα έργα του είναι το διάσημο κουαρτέτο εγχόρδων "Η κόρη και ο θάνατος" και τα 24 τραγούδια (lied) με τίτλο "Το χειμωνιάτικο ταξίδι", που έγραψε μετά το θάνατο του Μπετόβεν, το 1827.

Hans Leo Hassler

Hans Leo Hassler (Συνθέτης)


Johann Walter (Συνθέτης)


Daniel Friderici (Συνθέτης)


Thomas Morley (Συνθέτης)


John Wilbye (Συνθέτης)


Caspar Othmayr (Συνθέτης)


Melchior Franck (Συνθέτης)


Orlando Di Lasso (Συνθέτης)


Leonhard Lechner (Συνθέτης)


Johann Staden (Συνθέτης)


Marco Cara (Συνθέτης)


Αντώνης Κοντογεωργίου

Αντώνης Κοντογεωργίου (Επιμέλεια)

O Αντώνης Κοντογεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Θεωρητικά, πιάνο και τραγούδι και συνέχισε τις σπουδές του στο R. Strauss Konservatorium του Μονάχου και κυρίως στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, από την οποία αποφοίτησε με δύο διπλώματα-Magister: διεύθυνση χορωδίας και ορατορίου-λιντ. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στην καλοκαιρινή Ακαδημία Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ, καθώς και στα τμήματα αριστούχων τραγουδιού της Ζυρίχης. Είχε βραβευτεί στον Διεθνή Διαγωνισμό "Μαρία Κάλλας" στο λιντ-ορατόριο και τιμήθηκε με το Βραβείο Σ. Μοτσενίγου της Ακαδημίας Αθηνών. Κατά καιρούς οργάνωσε και διηύθυνε πολλές χορωδίες. Δίδαξε μουσική στο Κολέγιο Anatolia, σε πολλά ωδεία, σε 21 σεμινάρια και οργάνωσε πολλές συναντήσεις χορωδιών. Δημοσίευσε πολλά ειδικά άρθρα και πραγματοποίησε τρεις χορωδιακές εκδόσεις, 14 δισκογραφικές παραγωγές και πάνω από 600 ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Το 1977, με πρόσκληση του τότε διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ Μάνου Χατζιδάκι, επέστρεψε από τη Γερμανία στην Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά οργάνωσε χορωδία στην Ελληνική Ραδιοφωνία, τη Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος, τη σημερινή Χορωδία της ΕΡΤ, της οποίας ήταν μόνιμος διευθυντής. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του Τρίτου Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι. Επίσης ήταν διευθυντής της Χορωδίας Μακεδονίας, της Χορωδίας του Ωδείου Αθηνών, πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και σύμβουλος του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης του Υπουργείου Πολιτισμού στην Κεφαλλονιά. Ως σολίστ ή μαέστρος πραγματοποίησε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω από 1.000 παραστάσεις και συνεργάστηκε με τις περισσότερες ελληνικές ορχήστρες καθώς και με πολλές ξένες. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει 113 χορωδιακά έργα με ορχήστρα (από τα οποία 65 τα παρουσίασε σε πρώτη ελληνική εκτέλεση), 750 άλλα χορωδιακά, 19 όπερες και πάνω από 800 λίντερ. Πολλοί Έλληνες συνθέτες του έχουν αφιερώσει έργα τους. Έφυγε από τη ζωή στις 1 Οκτωβρίου 2018, σε ηλικία 73 ετών.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
89
Διαστάσεις:
27x20
Βάρος:
0.311 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση