Ξέφωτα κι απόσκια της ζωής
zoom in

"Όταν πριν από αρκετό καιρό διάβασα τα κείμενα που είχε την καλοσύνη να μου εμπιστευτεί ο φίλος κ. Διονύσης Αναγνωστόπουλος, σκέφτηκα ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να μοιραστώ τη συγκίνηση που μού προκάλεσαν με τους άλλους συνδημότες μου. Αν και δεν πρόκειται ακριβώς για επιστημονική ιστορική καταγραφή ούτε για ακραιφνώς λογοτεχνική κατάθεση, τα αφηγήματα του Διονύση Αναγνωστόπουλου αντανακλούν με τρόπο φυσικό και αληθινό ένα στοιχείο περιζήτητο και πολύτιμο: τη δραμινή ιθαγένεια. Επειδή η Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. θεωρεί ότι ένας από τους στόχους της είναι και η διάσωση και η προβολή του στοιχείου αυτού, που, αν και απροσδιόριστο, συνδέεται με την ίδια την ύπαρξη και το μέλλον της Δράμας, γι` αυτό προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου του Διονύση Αναγνωστόπουλου. Ελπίζουμε ότι το βιβλίο θα έχει τη δέουσα απήχηση στο δραμινό κοινό και ότι θα εκπληρώσει την αποστολή του."

Μαργαρίτης Τζίμας
(πρ.) Δήμαρχος Δράμας,
2 Μαρτίου 2002

Προσωπικές αναμνήσεις και ιστορικά βιώματα καταθέτει στο βιβλίο του αυτό ο Διονύσης Αναγνωστόπουλος προσφέροντάς μας, συν τοις άλλοις, ένα μοναδικό ταμείο δραμινής συνείδησης. Το βιβλίο περιέχει τριάντα δύο αφηγήματα, μέσω των οποίων ο συγγραφέας ανατρέχει στην προπολεμική, την κατοχική και τη μεταπολεμική περίοδο και δίνει μια παραστατική εικόνα της τότε Δράμας εμπλουτισμένη με ενδιαφέροντα αυτοβιογραφικά στοιχεία. Στο βιβλίο δημοσιεύονται και δύο δημοτικοφανή ποιήματα σε δεκαπεντασύλλαβο, καθώς και σαράντα οχτώ ασπρόμαυρες πρωτότυπες φωτογραφίες που ζωντανεύουν τα κείμενα του βιβλίου.

Διονύσιος Αναγνωστόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Διονύσιος Ι. Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη Δράμα το 1931 από πατέρα Ηπειρώτη και μάνα Δραμινή. Αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Δράμας και την Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και μετεκπαιδεύτηκε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε ως δάσκαλος για μια πενταετία στο νομό Ροδόπης και στη συνέχεια, μέχρι τη συνταξιοδότησή του, σε σχολεία της περιφέρειας Δράμας. Τα πρώτα δημοσιεύματά του ήταν ιστορικά, αρχαιολογικά και άλλα σημειώματα σε τοπικές εφημερίδες. Το πρώτο βιβλίο του είχε τίτλο "Συμβολή στην ιστορία της Δράμας και της περιοχής της" (Διδασκαλικός Σύλλογος Δράμας, 1964). Αποκλειστικά δικό του έργο είναι επίσης ο "Τουριστικός οδηγός Νομού Δράμας" (Νομαρχία Δράμας, 1970), αν και δεν αναφέρεται πουθενά το όνομά του (αργότερα, ένας διευθυντής της Νομαρχίας, θεωρώντας άδικη και αδικαιολόγητη την παράλειψη, ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας και του απονεμήθηκε σχετική Εύφημος Μνεία). Δημοσίευσε πολλές εργασίες του σε εφημερίδες και περιοδικά της Δράμας, της Καβάλας, της Κομοτηνής, της Θεσσαλονίκης, των Αθηνών, των Ιωαννίνων, της Κρήτης και της Κύπρου, με θέματα ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, πολιτιστικά, ταξιδιωτικά, κ.ά. Έργα του μεταδόθηκαν σε εκπομπές του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) επί μια τετραετία. Έχει γράψει ποίηση σε παραδοσιακό δεκαπεντασύλλαβο στίχο. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με Έπαινο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, των Δελφικών Αμφικτυονιών και του Ελληνικού Πνευματικού Κέντρου του Γιοχάνεσμπουργκ και με Α΄ Βραβείο Ποίησης του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
300
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.492 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση