Κράτος και φιλοσοφία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κράτος και φιλοσοφία

Ο διάλογος Μαρξ - Χέγκελ

Κώστας Παπαϊωάννου

12.38€ -10% 11.14€

Μετά την έκδοση του πρώτου τόμου των `θεμελίων του μαρξισμού`, `Ο μαρξισμός σαν ιδεολογία`, εκδίδουμε τη συνέχεια, που έχει το, γενικό τίτλο `Ο διάλογος Μαρξ - Χέγκελ` και περιέχει τις ενότητες ` Ο Μαρξ και το κράτος`, που περιλαμβάνεται σ` αυτό τον τόμο και `Ο Μαρξ η φιλοσοφία και η τεχνική`, που θα εκδοθεί στη συνέχεια. Έτσι θα ολοκληρωθούν οι τρεις τόμοι των `θεμελίων του μαρξισμού`, του σημαντικότερου έργου για το μαρξισμό που γράφτηκε ποτέ στα ελληνικά - και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο -στη δεκαετία του 1950! Η κριτική του Παπαϊωάννου προηγείται εκείνης του Καστοριάδη και άλλων στοχαστών που ακολούθησαν. Γι` αυτό εξάλλου παρέμεινε και σχετικά άγνωστος μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα. Ήταν υπερβολικά πρωτοποριακός για την εποχή του. Στο `Ο Μαρξ και το κράτος` ο Παπαϊωάννου εξετάζει τη `θρησκευτική υφή του νεότερου πολιτισμού`, αρχίζοντας από την εγελιανή κριτική του χριστιανισμού και την υπέρβασή της μέσα από το υπόδειγμα της αρχαίας Ελλάδας και της γαλλικής επανάστασης. Οι δημοκρατικές κοινωνίες αίρουν την αντίφαση πολίτη και πολιτείας και επομένως υπερβαίνουν τη θρησκευτική αλλοτρίωση. Ο Μαρξ υπερακοντίζει την εγελιανή κριτική και φθάνει στην ίδια την πολιτική αλλοτρίωση μέσα στη δημοκρατική κοινωνία, που θεμελιώνεται στις ταξικές ανισότητες της κοινωνίας των πολιτών. Όμως αν ο Μαρξ είχε δίκιο ως προς τη θεωρία του υπερταξικού κράτους του Χέγκελ, ο Χέγκελ δικαιώθηκε απέναντι στον Μαρξ, δεδομένου ότι η ιστορία δεν εξελίχθηκε προς τον μαρασμό του κράτους, αλλά τη μεγέθυνση του! Η ρίζα του σφάλματος του Μαρξ βρίσκεται στην υποτίμηση του κρατικού φαινομένου ως αυτόνομου θεσμού, που ενισχύεται όσο ενισχύονται οι ταξικοί και εθνικοί ανταγωνισμοί, όσο και στην υποτίμηση των `διαχειριστικών τάξεων`, ως φορέων ταξικής εξουσίας. Από την άποψη δε των φιλοσοφικών θεμελίων θα πρέπει να την αναζητήσουμε στον ίδιο τον ισχυρισμό ότι είναι δυνατή η υπέρβαση της αλλοτρίωσης και του πλήρους διαχωρισμού ιδιωτικού και δημόσιου αυτών καθ` εαυτών, δηλαδή στο όραμα του κομμουνισμού ως επιγείου παραδείσου. Εν τέλει παρουσιάζεται όλη η μαρξιστική θεωρία για το κράτος, τόσο στις κατακτήσεις, όσο και τις αντιφάσεις της σε ένα διαρκή διάλογο - αντιπαράθεση με τη σκέψη του μεγάλου δασκάλου του Μαρξ, του Χέγκελ.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γιώργος Καραμπελιάς

Γιώργος Καραμπελιάς (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Καραμπελιάς γεννήθηκε το 1946 στην Κάτω Αχαΐα. Από το 1964 συμμετείχε στη Νεολαία Λαμπράκη. Σπούδασε οικονομικά στη Γαλλία. Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα και στο Μάη του ΄68 σε ελληνικές και γαλλικές οργανώσεις. Από το 1979 έως το 1993 εξέδιδε το περιοδικό Ρήξη. Το 1980 δημιουργεί μαζί με άλλους το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο και τις Εναλλακτικές Εκδόσεις. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων - Εναλλακτικών. Από το 1995 είναι εκδότης του περιοδικού Άρδην.

Κώστας Παπαϊωάννου

Κώστας Παπαϊωάννου (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1925 στο Βόλο και πέθανε στο Παρίσι το 1981. Από το 1945 έζησε στη Γαλλία. Ήταν μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ και το 1944 συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια. Το 1945 καταφεύγει στη Γαλλία με τη βοήθεια του Γαλλικού Ινστιτούτου. Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόνη (1945-48). Από το 1959 έως το 1963 διδάσκει στη Σορβόνη. Από το 1962 μέχρι το 1968 διδάσκει φιλοσοφία στο Cencier, στο Παρίσι, και κοινωνιολογία στη Σχολή Ανωτέρων Εμπορικών Σπουδών. Από το 1963 ανήκει στο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών). Το 1970-72 διδάσκει φιλοσοφία στη Nanterre και από το 1971 μέχρι το θάνατό του, το 1981, διδάσκει στην Ecole Pratique de Hautes Etudes. Έγραψε πληθώρα έργων φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας πολιτικής και αισθητικής στα ελληνικά και στα γαλλικά, ενώ έργα του δημοσιεύτηκαν σε δεκάδες γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
226
Διαστάσεις:
24x16
Βάρος:
0.453 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση