Koudelka
zoom in

(. . .) O Josef Koudelka δεν είναι ένας συνηθισμένος φωτογράφος (. . .). Δεν περιγράφει την πραγματικότητα όπως είναι, αλλά όπως τη φαντάζεται, όπως την αισθάνεται (. . .). Νιώθει πολύ πιο κοντά σε ό,τι δεν μοιάζει με την πραγματικότητα, ο παραδεδεγμένος τρόπος του να βλέπει κανείς τα πράγματα του είναι ξένος (. . .). Αισθάνεται μια βαθιά ανάγκη να τους δώσει μορφή αφηρημένη, να τα στιλιζάρει (. . .). Η επιδίωξη της τελειότητας (. . .) φωτογραφίζει το αντικείμενο για εκείνο που το κάνει να ξεχωρίζει από καλλιτεχνική άποψη (. . .) υπερβαίνει την πραγματικότητα που φωτογραφίζει, για να την υποδουλώσει στην αισθητική του ευαισθησία (. . .). (Πράγα, 1965)


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Pierre Soulages (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gilles A. Tiberghien (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Μάντακα

Μαρία Μάντακα (Μεταφραστής)

Η Μαρία Μάντακα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Συνεργάστηκε με την εφημερίδα "Το Βήμα" και με διάφορα περιοδικά.

Josef Koudelka

Josef Koudelka (Φωτογράφος)

O Τσέχος φωτογράφος Josef Kοudelka, τακτικό μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου "Magnum" από το 1975 και αναγνωρισμένος πλέον ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους φωτογράφους, άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία από τα φοιτητικά του χρόνια (1956-1960), ασκούμενος κατά τα πρώτα στάδια της δημιουργικής του πορείας στη φωτογράφιση θεατρικών παραστάσεων. Καθιερώθηκε διεθνώς με τις φωτογραφίες του από την εισβολή των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Πράγα τον Αύγουστο του 1968, οι οποίες κυκλοφόρησαν ανώνυμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά περιοδικά του κόσμου. Έζησε συνειδητά ως άπατρις από το 1970 έως το 1987, οπότε απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα. Το 1990 μετά από είκοσι χρόνια αυτοεξορίας, επέστρεψε στην πατρίδα του. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζει η σειρά με θέμα τη ζωή των τσιγγάνων, η οποία τον απασχόλησε για πολλά χρόνια και αποτέλεσε το θέμα του βιβλίου "Τσιγγάνοι: το τέλος του ταξιδιού", 1975, καθώς και η τελευταία εργασία του με πανοραμικά τοπία κατεστραμμένα από τις ανθρώπινες επεμβάσεις, στα οποία η ματιά του αποκαλύπτει μια ανυπότακτη ομορφιά αλλά και την πάλη για επιβίωση.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
266
Διαστάσεις:
29x30
Βάρος:
2.222 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση