Κωστής Παλαμάς
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κωστής Παλαμάς

Ο αγωνιστής του δημοτικισμού και η κάμψη του

Εμμανουήλ Κριαράς

13.12€ -24% 9.97€

[...] Τη σημασία της πρώτης (ασφαλώς όμως και της δεύτερης) δεκαετίας του αιώνα μας δικαιολογημένα πολλοί την υπογραμμίζουν. Ιδίως ο Τριανταφυλλίδης, μολονότι πιστεύει απόλυτα στην αναγκαιότητα του έργου του εκπαιδευτικού δημοτικισμού, που με τη συνεργασία και άλλων ομοϊδεατών πραγματοποιήθηκε, αναγνωρίζει την προσφορά των παλιών αρχηγών του δημοτικισμού, ανάμεσα στους οποίους περίοπτη θέση κατέχουν οι γλωσσικοί αγώνες και το γλωσσοπλαστικό έργο του Κωστή Παλαμά. «Είχανε δει την αλήθεια του ζητήματος, την υπερασπίσανε με μοναδική παλληκαριά και πίστη», ακόμη «μεταχειριστήκανε στο έργο τούτη τη γλώσσα του λαού με άφθαστη σοφία και μαστοριά» και «ζητήσανε να γίνει η γλώσσα του λαού επίσημη γλώσσα του κράτους και της παιδείας». Ο Βάρναλης χαρακτηρίζει την περίοδο αυτή «την ωραιότερη, την ενεργητικότερη, τη μαχητικότερη περίοδο του δημοτικισμού». [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Εμμανουήλ Κριαράς

Εμμανουήλ Κριαράς (Συγγραφέας)

Ο Ε. Κριαράς γεννήθηκε στον Πειραιά (1906). Τελείωσε το γυμνάσιο στα Χανιά (1924). Σπούδασε φιλολογία (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1924-29), βυζαντινή φιλολογία, νοελληνική φιλολογία και συγκριτική γραμματολογία (Πανεπιστήμιο Μονάχου, 1930 και Πανεπιστήμιο Παρισιού, 1938-39 και 1945-48). Διδάκτορας το 1938. Επιστημονικός συνεργάτης του Μεσαιωνικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών (1930-39) και διευθυντής του Αρχείου (1939-50). Τότε διορίζεται τακτικός καθηγητής μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής (1954-55). Απολύεται από τη Χούντα (1968). Καλλιέργησε τη μεσαιωνική και τη νεοελληνική φιλολογία και γλώσσα και αγωνίστηκε για την επικράτηση της δημοτικής. Πρόεδρος εικοσαμελούς επιτροπής που μεταγλώττισε τους δικαστικούς κώδικες· πρόεδρος επιτροπής που πρότεινε το είδος μονοτονικού που εφαρμόζεται. Συγκρότησε "Λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας" (τόμοι 14 έως τώρα) και "Λεξικό της δημοτικής". Δημοσίευσε και πολλές μελέτες για τη μεσαιωνική και νέα ελληνική γλώσσα και φιλολογία. Διεθνή βραβεία (Herderpreis και της Association des etudes grecques) για το Μεσαιωνικό Λεξικό του. Τέσσερα ελληνικά παράσημα (τελευταία: Ταξιάρχης τάγματος τιμής). Επίσης είναι ιππότης της Λεγεώνας της τιμής (Γαλλία) και Commendatore in merito (Ιταλία). Έλαβε μέρος στην αντίσταση και κρατήθηκε στο Χαϊδάρι επί μήνες έως το Σεπτέμβριο του 1944.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρίστος Αλεξίου (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Χρίστος Αλεξίου γεννήθηκε το 1930 στο Σκλήθρο Αγιάς Θεσσαλίας. Έλαβε μέρος σε μικρή ηλικία στην Εθνική Αντίσταση, ως μέλος της ΕΠΟΝ. Ακολούθησαν διώξεις του ίδιου και της οικογένειάς του στα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν την Απελευθέρωση, με διακοπτόμενες σπουδές. Υπήρξε ιδρυτής του πρωτοποριακού "Εκδοτικού Ινστιτούτου Αθηνών" (1956). Από το 1963 μέχρι το 1988 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, στο οποίο ασχολήθηκε (σε συνεργασία με τον ελληνιστή George Thomson, κ.ά.), με την διδασκαλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, την εποπτεία μεταπτυχιακών διατριβών, την οργάνωση Βιβλιοθήκης Νεοελληνικών Σπουδών, κ.ά. Έχει εκδώσει δίτομο έργο για τη δημοτική γλώσσα (σε συνεργασία με Peter Bien, κ.ά.) και μελέτες για θέματα και πρόσωπα της νεοελληνικής λογοτεχνίας (δημοτικό τραγούδι, Παλαμάς, Σικελιανός, Καζαντζάκης, Βάρναλης, Ρίτσος). Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής των πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Θεσσαλίας. Από το 1996 διευθύνει ανελιπώς το περιοδικό "Θέματα Λογοτεχνίας", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Επίσης δραστηριοποιείται στον χώρο της βοήθειας για άτομα με ειδικές ανάγκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
181
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.39 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση