Κόπραινα, ταξίδι στη μνήμη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κόπραινα, ταξίδι στη μνήμη

Μια λωρίδα στεριάς ανάμεσα στη θάλασσα και τον ποταμό. Τέσσερα πέτρινα κτήρια, ένα καφενεδάκι κι ο φάρος. Ένα τοπίο που όταν το δεις πρώτη φορά δεν σου προξενεί εντύπωση. Όταν όμως το ζήσεις, το αγαπάς και γοητεύεσαι από την άγρια ομορφιά. Η Κόπραινα λειτούργησε ως λιμάνι (1881-1967) και θεωρούνταν βασικός άξονας του διαμετακομιστικού εμπορίου στην Ήπειρο. Μια μικρή κοινότητα εργατών, ψαράδων, αγροτών. Με το πέρασμα του χρόνου και τη δημιουργία του νέου αυτοκινητόδρομου Άρτας - Αθήνας το λιμάνι έπαψε να λειτουργεί. Τα πρώτα χρόνια εγκαταλείφθηκε. Έπειτα ερήμωσε. Τα κτήρια του τελωνείου έγιναν στοιχειά που τα σωθικά τους άνοιξαν και άρχισαν να καταρρέουν. Και ενώ όλοι περίμεναν την πλήρη κατάρρευσή τους, το κράτος με το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, στα πλαίσια των προγραμμάτων "Περιβάλλον", PESCA και LEADER, αναστήλωσε τα ερειπωμένα κτήρια. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή υπήρξαν το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Εταιρεία Ανάπτυξης Αμβρακικού (ΕΤΑΝΑΜ), το Υπουργείο Γεωργίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας, όπως και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, του Νομού Άρτας. Δημιουργήθηκαν τα μουσεία Φυσικής Ιστορίας, Αλιείας και Υδρόβιων Οργανισμών του Αμβρακικού κόλπου και το μουσείο Φάρων. Αργότερα το 2003 σε δυο κτήρια του τελωνείου εγκαταστάθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ΚΠΕ Αράχθου Άρτας, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Π.Ε., ξεναγεί μαθητές, διοργανώνει ημερίδες και σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η παρουσία, η δράση και η λειτουργία του δίνει ανάσα πνοής στην Κόπραινα που με τα τελευταία έργα ανάπλασης ατενίζει με ελπίδα το μέλλον.

Ελπιδοφόρος Θ. Ιντζέμπελης

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης (Επιμέλεια)

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατάγεται από την Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε τις επιστήμες της Παιδαγωγικής και της Θεολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο. Εργάστηκε ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για μια τριακονταετία. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει αρκετά διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, κριτικές βιβλίων και συνεντεύξεις με συγγραφείς σε διάφορα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αλβανικά, στα Γερμανικά και στα Ισπανικά. Από το 2002 ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας.


Παναγιώτης Δ. Ζιώβας (Φωτογράφος)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Άρτα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
112
Διαστάσεις:
22x24
Βάρος:
0.499 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση