Κωνσταντίνου Πόλις
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κωνσταντίνου Πόλις

Η εντός των τειχών ορθοδοξία

Ακύλας Μήλλας

182.58€ -10% 164.32€

Δίτομη έκδοση με πλήρη ιστορικά στοιχεία και λεπτομερή εικονογράφηση των Βυζαντινών Εκκλησιών που χτίστηκαν και λειτούργησαν επί σειρά αιώνων στην Κωνσταντινούπολη από τους Ρωμιούς με σκοπό να λατρεύουν τους Αγίους τους και να περισώσουν την ταυτότητά τους.

Ένα μνημειώδες έργο που ανακαλεί μνήμες και ενδυναμώνει την πίστη για διάσωση της Ορθοδοξίας κάτω από δύσκολους καιρούς. Μια περιήγηση στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης που διαδραμάτισαν ένα σημαίνοντα ρόλο στην εδραίωση της Ρωμιοσύνης και διέγραψαν μια φωτεινή πορεία στο στερέωμα της Ορθοδοξίας. Διεκδικώντας μια θέση αντάξια του ιδρυτικού τους ρόλου και των πολιτιστικών τους καταβολών στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων επέζησαν παρά την επίδραση ή την απειλή διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.

Ένα έργο που φέρνει στο φως πλούσιο και σπάνιο ερευνητικό και εικονογραφικό υλικό, δύσκολα προσβάσιμο, θησαυρών, ιερών κτισμάτων και κειμηλίων που φυλάσσονται επί αιώνες για να δηλώσουν το εύρος και το πείσμα των ορθόδοξων κατοίκων για επιβίωση στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα πόλη του Ελληνισμού.

Ακύλας Μήλλας (Συγγραφέας)

Ο Ακύλας Μήλλας γεννήθηκε στην Πόλη το 1934, όπου μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στο Ζωγράφειο Λύκειο συνέχισε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σταμπούλ. Υπήρξε πρωταθλητής κλειστού στίβου (1956 και 1957), ενώ συμμετείχε το 1955 στην ορειβατική ομάδα που κατέκτησε το Αραράτ (5.165 μ.). Ειδικεύτηκε στην παιδοχειρουργική και ακολούθως στην ορθοπεδική και τραυματολογία, για να ασχοληθεί τελικά με την αθλιατρική, την οποία άσκησε στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Μελετητής της ιστορίας του Μεσαιωνικού Ελληνισμού, εντόπισε αργότερα τα εξωεπαγγελματικά του ενδιαφέροντα στη βυζαντινή νομισματολογία και ειδικότερα στην περίοδο του βασιλείου της Νικαίας και των Παλαιολόγων, δημιουργώντας μια αξιόλογη συλλογή και ανακοινώνοντας τα νομίσματα της αυτοκρατορίας Ιωάννου του Καντακουζηνού. Άρθρα του έχουν επανελλημμένως δημοσιευθεί σε νομισματολογικά δελτία του εξωτερικού. Ταξιδεύοντας στην Ανατολή, έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο από τα κατάλοιπα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τεκμηριωμένο με μιά πλούσια συλλογή ενσφράγιστων εγγράφων και εντύπων, μικρασιατικών κυρίως κοινοτήτων και ενοριών. Το 1983 παρουσίασε στην Αθήνα βιβλίο με την αλληλογραφία του στρατιώτη Γεωργίου Μάγνη από το μικρασιατικό μέτωπο. Η "Χάλκη", ο πρώτος τόμος της τριλογίας των Πριγκηπονήσων, κυκλοφόρησε το 1984. Για το έργο του αυτό βραβεύτηκε το Δεκέμβριο του 1985 από την Ακαδημία Αθηνών και το 1986 από το Λύκειο Ελληνίδων με το βραβείο του Κωνσταντίνου Καλλία. Η "Πρίγκηπος", το δεύτερο μέρος της τριλογίας, κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1988, ενώ συμμετείχε το 1990 στον τόμο "Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας τη Βασιλεύουσα", προσπάθεια που διακρίθηκε ομαδικά από την Ακαδημία. Με την "Πρώτη-Αντιγόνη", που κυκλοφόρησε το 1992, ολοκλήρωσε την πριγκηπονησιακή του τριλογία, ενώ τον ίδιο χρόνο παρουσίασε την έκδοση "Προποντίδα, μια θάλασσα της Ρωμιοσύνης". Το 1996 κυκλοφόρησε τον τόμο "Σφραγίδες Κωνσταντινουπόλεως". Για το πόνημα αυτό, αλλά και τη "γενικότερη πνευματική του προσφορά", η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον συγγραφέα με χαλκούν μετάλλιο το Δεκέμβριο του 1998.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2 από 2
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
391
Διαστάσεις:
34x25
Βάρος:
6 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση