Κωνσταντίνος Καραμανλής Αρχείο: Γεγονότα και κείμενα: 4. Η γέννηση της Ευρωπαϊκής επιλογής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κωνσταντίνος Καραμανλής Αρχείο: Γεγονότα και κείμενα: 4. Η γέννηση της Ευρωπαϊκής επιλογής

Συλλογικό έργο

Οκτώ χρόνια μετά. Έχουν μεσολαβήσει οκτώ χρόνια από την αρχική δημοσίευση του έργου "Κωνσταντίνος Καραμανλής: αρχείο, γεγονότα και κείμενα". Στο διάστημα αυτό αναδείχθηκε, μέσω ποικίλων οδών, η σημασία του. Όσοι θέλησαν να εγκύψουν στα δρώμενα που συνέχονται με την παρουσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, άμεση ή έμμεση, άντλησαν αδιάσειστα πληροφοριακά στοιχεία. Ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες, ειδικοί μελετητές της μεταπολεμικής περιόδου, προσέφυγαν στις σελίδες του. Ευρύτερα ακόμη, φιλίστορες και αναγνώστες κάθε κατηγορίας διαπίστωσαν ότι οι εμπεριστατωμένες αναφορές, που ανελλιπώς στην πορεία του χρόνου συγκροτούν το κείμενο, προσφέρονται για να δώσουν ασφαλή απάντηση στα εκάστοτε ερωτήματά τους. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας συνέχεται με τις επιλογές που προσδιόρισαν την όλη μορφή του έργου. Στόχος του η καταγραφή, μέρα με τη μέρα, των γεγονότων που επί μισόν αιώνα συντελέστηκαν με την συμβολή ή και υπό το βλέμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο πλούτος της τεκμηρίωσης αποτέλεσε συνάρτηση της αναγκαίας πληρότητας στην επισήμανση και στην καταχώριση στοιχείων και πληροφοριών. Απαράβλεπτη, παράλληλα, προϋπόθεση για τη διασφάλιση της πληρότητας και την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης ειδικών μελετητών και αναγνωστικού κοινού υπήρξε η συνειδητή απουσία οποιουδήποτε σχολίου της σύνταξης, συνοδευτικού των αναφορών αυτών. Ο προσδιορισμός του σκοπού και η αναζήτηση των μέσων για την επίτευξή του συνδυάστηκε με την εντιμότητα στην έρευνα και την παράθεση των ευρημάτων που προέκυψαν. [...] Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει συντελέστηκε ένα ακόμη μείζον γεγονός. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, παρών κατά την πρώτη δημοσίευση, δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή. Κατά τα επτά αυτά χρόνια, εντούτοις, της φυσικής απουσίας του, έχει ενισχυθεί και γενικευθεί η αίσθηση ότι το μήνυμα που εξέπεμψε και το έργο που επιτέλεσε αντανακλά μια σύλληψη που εγκολπώνει επιδιώξεις και αναζητήσεις της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων· και εκφράζει, ακόμη, όσες θα ήταν ευκταίο να διέπουν την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια. Ό,τι οραματίστηκε και πραγμάτωσε αναδεικνύεται ολοένα και ευκρινέστερα. Σε κάθε όμως περίπτωση χρήζει τεκμηρίωσης κατά το δυνατόν πληρέστερης και ασφαλέστερης. Αυτό επιδιώχθηκε με τη σύνταξη του έργου "Κωνσταντίνος Καραμανλής: αρχείο, γεγονότα και κείμενα". (από τον πρόλογο του επιμελητή του Αρχείου και συντάκτη των κειμένων των τριών πρώτων τόμων, ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Επιμέλεια)

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.


Δώρα Κομίνη - Διαλέτη (Υπεύθυνος Σειράς)


Ιωάννης Κ. Μπαστιάς

Ιωάννης Κ. Μπαστιάς (Υπεύθυνος Σειράς)

O Γιάννης K. Μπαστιάς, εκδότης, συγγραφέας και ερευνητής, γεννήθηκε στην Aθήνα το 1936. Μεγάλωσε και σπούδασε στη Νέα Υόρκη, όπου ο πατέρας του, ο λογοτέχνης και θεατράνθρωπος Κωστής Μπαστιάς, ζούσε από το 1946 ως ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων. Aποφοίτησε από το καθολικό γυμνάσιο Power Memorial Academy και από το Πανεπιστήμιο Columbia (οικονομικές και πολιτικές επιστήμες). Επέστρεψε στην Αθήνα το 1960. Ήταν συνεκδότης, με τον πατέρα του, του δεκαπενθήμερου και αργότερα εβδομαδιαίου περιοδικού "Άλφα" (1964-1968) και συνδιευθυντής ή συντονιστής των εκδόσεων της "Εκδοτικής Αθηνών" ("Ιστορία του ελληνικού έθνους", "Εκπαιδευτική ελληνική εγκυκλοπαίδεια" κ.ά.). Aπό το 1994 έως το 1999 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Θεατρικού Μουσείου. Η μακρόχρονη έρευνά του για τη ζωή και το έργο του πατέρα του τον οδήγησαν στην αποκάλυψη αγνώστων στοιχείων μέσα από τις εφημερίδες και τα περιοδικά του Μεσοπολέμου και της Κατοχής, αλλά και μέσα από ιδιωτικά αρχεία και συνομιλίες του με σημαντικά πρόσωπα της εποχής. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής ήταν η δίτομη μελέτη του "Ο Κωστής Μπαστιάς στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Χρονογραφία - Εργογραφία - Βιβλιογραφία" (1997), "μία αστείρευτη πηγή -μεθοδική, συστηματική, τεκμηριωμένη- πλήρως διασταυρωμένων πληροφοριών. Ένα πανόραμα του πολιτικού και πολιτιστικού βίου του Μεσοπολέμου" (Κ. Γεωργουσόπουλος).

Γεώργιος Α. Χριστόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)


Εκδότης:
Τόμος:
4 από 14
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
583
Διαστάσεις:
27χ20
Βάρος:
1.601 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση