Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964

Η εκλογική γεωγραφία των πολιτικών δυνάμεων

Ηλίας Νικολακόπουλος

Σημείο αφετηρίας γι` αυτή την εργασία ήταν η ανάγκη κατανόησης των σύγχρονων πολιτικών τάσεων και ρευμάτων όπως καταγράφονται και αποτυπώνονται στη λαϊκή βάση. Η επιλογή της προβληματικής της εκλογικής πολιτικής ήταν, από την αρχή, άμεσα συναρτημένη με αυτόν το στόχο, επειδή τα εκλογικά αποτελέσματα προσφέρονται ως βασικό μεθοδολογικό εργαλείο για την προσέγγιση και τη διερεύνηση των πολιτικών ταυτίσεων στο επίπεδο των μαζών. (...)
Μια πρώτη κατεύθυνση, στην οποία η παρούσα μελέτη μπορεί να προσφέρει χρήσιμα ερεθίσματα, αφορά την κοινωνική και ειδικότερα την ταξική δοκιμή των κομματικών συσπειρώσεων κατά την εξεταζόμενη περίοδο.(...) Μια δεύτερη κατεύθυνση αναφέρεται στη συστηματική διερεύνηση της τοπικής πολιτικής ζωής, για την οποία διατυπώνονται ορισμένες γενικές υποθέσεις εργασίας. (...) Μια τρίτη, τέλος, κατεύθυνση αναφέρεται στην ανάλυση της μεταδικτατορικής εκλογικής πολιτικής. (...)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Ηλίας Νικολακόπουλος

Ηλίας Νικολακόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε μαθηματικά στην Αθήνα, στη Λοζάννη και στο Παρίσι και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην εκλογική κοινωνιολογία. Εργάστηκε επί πολλά χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Kοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται τακτικά με την εφημερίδα "Τα Νέα" και τον τηλεοπτικό σταθμό "Mega Channel" για την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων και των πολιτικών δημοσκοπήσεων. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία: - "Άτλας των βουλευτικών εκλογών της 18ης Oκτωβρίου 1981", Αθήνα 1984. - "Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Η εκλογική γεωγραφία των πολιτικών δυνάμεων", Αθήνα 1985. - "Εκλογές και κόμματα στη δεκαετία του ʼ80" (συν-επιμέλεια με τον Χ. Λυριντζή), Αθήνα 1990. - "Ο ελληνισμός της Αλβανίας" (συν-επιμέλεια με τους Θ. Βερέμη και Θ. Κουλουμπή), Αθήνα 1995. - "Κοινωνία και πολιτική. Όψεις της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, 1974-1994" (συν-επιμέλεια με τους Χ. Λυριντζή και Δ. Σωτηρόπουλο), Αθήνα 1996. -"H καχεκτική δημοκρατία: Κόμματα και εκλογές, 1946-1967", Αθήνα 2001
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
571
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.185 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση