Κοινοτικός δικαστής και αποτελεσματική δικαστική προστασία ιδιωτών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κοινοτικός δικαστής και αποτελεσματική δικαστική προστασία ιδιωτών

Παρόν και μέλλον

Μιχαήλ Κ. Βηλαράς

12.00€ -11% 10.68€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789603017127

 • Κατηγορίες:

  Νομική

 • Έτος κυκλοφορίας

  2003

 • Εκδότης

  Σάκκουλας Εκδόσεις Α.Ε.

Η αρχή της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε δικαιοδοτικού συστήματος. Στο πλαίσιο του ισχύοντος κοινοτικού δικαιοδοτικού συστήματος, η πραγμάτωση αυτής της αρχής δεν είναι αυτονόητη, αφενός λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κοινοτικής έννομης τάξης και αφετέρου της υφιστάμενης κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ των κοινοτικών και των εθνοτικών δικαστηρίων. Ορισμένες πρόσφατες και ενδιαφέρουσες νομολογιακές εξελίξεις αναζωπύρωσαν τη συζήτηση σχετικά με το «έλλειμμα» δικαστικής προστασίας στην Ένωση ιδίως ενόψει της εξαιρετικά περιορισμένης ενεργητικής νομιμοποίησης των ιδιωτών κατά κοινοτικών μέτρων γενικής ισχύος. Η αναλυτική παρουσίαση του σημερινού συστήματος και των προτεινόμενων λύσεων καταδεικνύει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της δικαστικής προστασίας. Αποκρούοντας τις αιτιάσεις για «δικαστικό ακτιβισμό» και «κυβέρνηση δικαστών» στην Ένωση, το ΔΕΚ θεωρεί στην πρόσφατη νομολογία του επιβεβλημένη την παρέμβαση του συντακτικού κοινοτικού νομοθέτη. Εναπόκειται λοιπόν στη Συνέλευση για το μέλλον της Ένωσης, καθώς και στη προσεχή Διακυβερνητική Διάσκεψη, η αναζήτηση πρόσφορων λύσεων με στόχο τη διεύρυνση και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της δικαστικής προστασίας των κοινοτικών δικαιωμάτων και, συνακόλουθα, την καταξίωση της κοινοτικής δικαιοσύνης στη συνείδηση του Ευρωπαίου πολίτη.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γεώργιος Δ. Παπαδημητρίου

Γεώργιος Δ. Παπαδημητρίου (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία. Ήταν καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το διάστημα 1972-1975,συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ. Την περίοδο 1973-1974, ήταν εξωτερικός συνεργάτης της Ντόιτσε Βέλε. Το 1975, έγινε επιμελητής στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) μέχρι το 1979, οπότε αναγορεύθηκε καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1983. Το 1976, άρχισε να ασκεί τη δικηγορία. Από το 1996 ως το 2004 ήταν Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στη Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάρτιση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (1999-2000). Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση των εξελίξεων του Κυπριακού (2000-2004). Τον Σεπτέμβριο του 2007 εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπαδημητρίου πέθανε σε ηλικία 64 ετών τον Φεβρουάριο του 2009.

Μιχαήλ Κ. Βηλαράς (Συγγραφέας)

Ο Μιχάλης Βηλαράς γεννήθηκε το 1950. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1973). Κάτοχος DEA στο κοινοτικό και κοινωνικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Paris I (1975-1977). Εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1981). Πάρεδρος (1988) και Σύμβουλος Επικρατείας (1999). Μέλος της Νομικής Υπηρεσίας (1988-1989) και ανώτερο στέλεχος στη ΓΔ Κοινωνικών Υποθέσεων της Επιτροπής των ΕΚ (1990-1994). Μέλος της ΚΕΝΕ και Προϊστάμενος του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου. Από το 1998 Δικαστής στο Πρωτοδικείο των ΕΚ. Έχει συγγράψει μελέτες και άρθρα σχετικά με θέματα δημοσίου και κοινοτικού δικαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
81
Διαστάσεις:
21x21
Βάρος:
0.19 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση