Κοινός λόγος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κοινός λόγος

Ένα θεατρικό οδοιπορικό από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τον Εμφύλιο

Συλλογικό έργο

9.59€ -10% 8.63€
Τα κείμενα τούτα μεταφέρουνε στο χαρτί περιστατικά μεγάλα, μικρά και παραμικρά με κοινό εφόδιο το λόγο των κοινών ανθρώπων -μια πράξη ζωντανή και τέλεια: ένα ποτήρι πες γεμίζει και πίνομε, το λεωφορείο σταματάει και μπαίνομε. Η κοινή αυτή απαρατήρητη τελειότητα της στιγμής έχει αυξημένη σημασία, ακριβώς επειδή είναι "κοινή", επισημαίνει κάποια πραγματικότητα κοινή. Εδώ η πραγματικότητα είναι πόλεμοι, πείνες, προσφυγιές, καταδρομές, το κάθε περιστατικό διαγράφει και μυριάδες άλλα, ζωές, περιοχές ολόκληρες. Η ανάγκη να ξεχνιούνται τα περασμένα δεν παραμέρισε ποτέ ολότελα την αντιστροφή της, είναι ζωντανή πράξη, εξαρχής το είπαμε, όποτε θυμούνται, ιστορούνε και μερικοί. [...] Εξοικονομήσανε λοιπόν διάθεση και ώρα, μιλήσανε, γράψανε μερικοί, άντρες και γυναίκες, ένα δύο άλλοι μαζέψανε, φυλάξανε -η δοκιμή σηκώνει και συνέχεια. Στα γραμμένα διορθώθηκε η ορθογραφία, περικόπηκε καμιά επανάληψη, ασυναρτησία από κείνες που βαραίνουν κάθε χειρόγραφο στην πρώτη του μορφή. Εδώ είναι όλα πρώτη και τελευταία μορφή. Δεν έχει προστεθεί πουθενά ούτε λέξη. Τα προφορικά διατηρούνε ίσως τυποποιημένο ύφος, ρυθμού κεινού που κατέγραψε. Και το μαγνητόφωνο λίγο πολύ τυποποιεί τους ήχους. [...] Οι συνεργάτες καταλήξανε στην ανωνυμία, γνώριμη κατάσταση. Άλλωστε η γνησιότητα, είπαμε, είναι ιδιότητα σύνθετη, ένα όνομα έστω και φημισμένο δεν τη σφραγίζει. Έλλη Παπαδημητρίου (από τον πρόλογο στον Α΄ τόμο του "Κοινού λόγου")

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κοραλία Σωτηριάδου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Κοραλία Σωτηριάδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος, στη συνέχεια όμως ασχολήθηκε με την επιμέλεια εκδόσεων. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ως υπεύθυνη του τομέα εκδόσεων. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη μετάφραση θεατρικών έργων και λιμπρέτων. Σύζυγος του σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και μητέρα του ηθοποιού Μίλτου Σωτηριάδη, αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, για το οποίο έχει μεταφράσει τα έργα: "Βρομιά" του Ρ. Σνάιντερ, "Παίζοντας με τη φωτιά" του Α. Στρίντμπεργκ, "Τολμηρές πολαρόιντ" του Μ. Ρέιβενχιλ, "Υπολοχαγός του Ίνισμορ" του Μάρτιν Μακ Ντόνα (με τον Δ. Κιούση), "Βόυτσεκ" του Γκ. Μπύχνερ, κ.ά. Επίσης, είναι υπεύθυνη για τις εκδόσεις του θιάσου.

Έλλη Παπαδημητρίου (Επιμέλεια)


Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Τελείωσε τη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Εργάστηκε ως ηθοποιός μέχρι το 1992, οπότε στράφηκε κυρίως στη σκηνοθεσία. Στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύθερο θέατρο έχει σκηνοθετήσει τα έργα: "Ο ήχος του όπλου" της Λ. Αναγνωστάκη, "Το φιόρο του Λεβάντε" του Γ. Ξενόπουλου, "Η πόλη που πρίγκιπάς της ήταν ένα παιδί" του Μοντερλάν, "Το καινούργιο σπίτι" και "Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων" του Γκολντόνι, "Οι δύο ευγενείς από τη Βερόνα" του Σαίξπηρ, "Η μαύρη κωμωδία" του Π. Σάφερ, "Οι τρομεροί γονείς" του Ζαν Κοκτώ, "Ποιος ανακάλυψε την Αμερική" της Χ. Σπηλιώτη, "Ο βασιλικός" του Α. Μάτεσι, "Μαχαίρι στην κότα" του Ντ. Χάρροουερ, "Αχαρνείς" του Αριστοφάνη. Το 1995 παρουσίασε με τη Νέα Σκηνή Τέχνης, που ιδρύθηκε με δική του πρωτοβουλία, τη "Φιλονικία" του Μαριβώ. Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, τη μόνιμη στέγη που απέκτησε ο θίασος το 1997, έχει επίσης σκηνοθετήσει τα έργα "Κοινός λόγος", πάνω σε κείμενα από το ομώνυμο βιβλίο της Έλλης Παπαδημητρίου, "Βρομιά" του Ρ. Σνάιντερ, "Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα" του Λόρκα, "Δύο Θεοί" του Λ. Χρηστίδη, "Εδουάρδος Β΄" του Μάρλοου (Ηρώδειο, Ελληνικό Φεστιβάλ 2000), "Παίζοντας με τη φωτιά" του Στρίντμπεργκ, "Τέλος του παιχνιδιού" του Μπέκετ, "Τολμηρές πολαρόιντ" του Μ. Ρέιβενχιλ, "Ο γλάρος" του Τσέχοφ, "Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ" του Μάρτιν Μακ Ντόνα, "Βόυτσεκ" του Μπύχνερ, "Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας" του Λ. Μπαίρφους, "Τα κοκκινομπλέ πατίνια" του Στ. Τσιώλη, "Οθέλλος" του Σαίξπηρ (Ηρώδειο, Ελληνικό Φεστιβάλ 2006), "Καθόλου καλά" της Ούρσουλα Ράνι Σάρμα, "Motortown" του Σάιμον Στήβενς, "Εχθροί εξ αίματος" του Αρκά, "Σφαγείο" του Ιλάν Χατσόρ, "Τρωάδες" του Ευριπίδη, "Ορφανά" του Ντένις Κέλλυ, "Stallerhof" του Φραντς Ξάβερ Κραιτς, "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη (Επίδαυρος, 2012), "Η ρομαντική μου ιστορία" του Ντάνιελ Τζάκσον και τέλος τα έργα "Τέσσερις αχτίδες συν μία ή Το μεγάλο μπλουμ του Μπρίλη" της Ρεγγίνας Καπετανάκη και του Βασίλη Ρίσβα και "Ταξιδεύοντας με τον μπαμπά μου" του Βασίλη Μαυρογεωργίου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Το 2008 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο Αλβανίας και σκηνοθέτησε τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη με Αλβανούς ηθοποιούς. Το 2011 τιμήθηκε με το έπαθλο Φώτος Πολίτης από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, για την προσφορά του στο θέατρο κατά τη διετία 2008-10. Έχει διδάξει υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Σάββας Χαρατσίδης (Εικονογράφος)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
95
Διαστάσεις:
17χ12
Βάρος:
0.142 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση