Κενή διαθήκη: Κενή διαθήκη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κενή διαθήκη: Κενή διαθήκη

Πάρις Τακόπουλος

21.20€ -11% 18.87€

[...] Ας έρθουμε, όμως, στο βιβλίο τούτο, στην `Κενή Διαθήκη`. Μήπως ο τίτλος του βιβλίου είναι βέβηλος; Τίποτε δεν είναι βέβηλο, αν δεν είναι η σκέψη - η πρόθεση - βέβηλη. Και η σκέψη του Τακόπουλου δεν είναι διόλου βέβηλη.
Η `Κενή Διαθήκη` είναι επίπονη εργασία πολλών ετών. Όταν ο Τακόπουλος, εδώ και πέντε περίπου χρόνια, μου έδειξε το πρώτο κεφάλαιο, του είπα, ότι είναι `κάτι άλλο`. Εχρησιμοποίησα, τότε, τις δύο αυτές λέξεις με κάποια επιφυλακτικότητα.
Τώρα, που έχω μπροστά μου ολόκληρο τον πρώτο τόμο, οι επιφυλάξεις μου εξαφανίσθηκαν. Τώρα ξέρω, ότι το `κάτι άλλο`, που επιχείρησε ο Τακόπουλος, άξιζε να επιχειρηθεί. Και είναι η πιο πρωτότυπη δουλειά, που έχει γίνει ως τώρα στον ελληνικό πεζό λόγο, ή μάλλον στην ελληνική γλώσσα γενικά.
Ας σταθώ στο `κάτι άλλο`. Το `κάτι άλλο` βρίσκεται στο ύφος του βιβλίου, στη γλώσσα, που είναι όμως και η ουσία του. Είπα ήδη, ότι η `κλείς` για την αποκρυπτογράφηση της γλώσσας της `Κενής Διαθήκης` είναι γνησιώτατα ελληνική. Αλλά οι περισσότερες από τις λέξεις, που χρησιμοποιεί ο Τακόπουλος, δεν βρίσκονται στο ελληνικό λεξιλόγιο. Πρόκειται για μιαν ελληνική Εσπεράντο (ή Ντεζεσπεράντο, όπως θα έλεγε ο ίδιος), για ένα πρωτότυπο μουσικό λόγο, που ωστόσο απαρτίζεται από ελληνικούς φθόγγους, και που - σαν κάθε μουσική - θέλει να πει περισσότερα από όσα μπορούν να πουν οι καθιερωμένες λέξεις, οι εύχρηστες και ως κάποιο σημείο αχρηστευμένες από την πολλή χρήση.
Στην ελληνική γλώσσα γίνεται αυτό για πρώτη φορά. Αλλά θα επικαλεσθώ δυο προηγούμενα, που σημειώθηκαν στην αγγλική λογοτεχνία, διαφορετικά στην ουσία τους, αλλά λίγο ή πολύ ανάλογα με ό,τι με δικό του τρόπο έκαμε ο Τακόπουλος. [...]

Πάρις Τακόπουλος

Πάρις Τακόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Πάρις Τακόπουλος είναι περισσότερο άγνωστος ως συγγραφεύς της "Κενής Διαθήκης" και του δεύτερου τόμου της, "Απορία προς τα έθνη", παρά σαν κριτικός θεάτρου. Τι κι αν δεν σταμάτησε να γράφει κριτικές, από μετανηπιακής ηλικίας, με μερικά μόνο διαλείμματα, εις εποχάς θεομηνιών, οπότε προτιμούσε να δένει την σιωπή του! Τα δεύτερα κριτικά του σημειώματα -πλην όσων είδαν το κατοχικό σκότος, ιεροκρυφίως, σε δικά του ιδιόχειρα αντιστασιακά περιοδικά, γραμμένα σε ώρες συσκοτισμού- δημοσιεύθηκαν στην "Ελληνική Δημιουργία" του Σπύρου Μελά το 1949, με τα ψευδωνυμικά αρχικά του Π.Ο.Τ., ως ανταποκρίσεις του επί παντός καλλιτεχνικού επιστητού στο Λονδίνο. Οι πρώτες δύο θεατρικές κριτικές του, δημοσιεύθηκαν στην νέα "Εκλογή" της Ελένης Βλάχου. Μετά τη δεύτερη κριτική δεν υπήρξε τρίτη. Του ιδικού του κριτικού ταλέντου, μη εκτιμηθέντος επαρκώς, εξακολούθησε να εκδίδεται από τον Ίκαρο, ποιητικώς και μυθιστορηματικώς ("Κλεινόν Άστυ" και "Αποστάται" μέχρι το σωτήριον, ειδικά γι΄ αυτόν, έτος ΄66, οπότε συνεργάστηκε με τα επανεκδοθέντα "Νέα Ελληνικά" του Ηρακλή και Ρένου Αποστολίδη, για να συνεχίσει το κριτικό του έργο ανενόχλητος, για ένα ολόκληρο χρόνο. Αυτές οι τακτικές κριτικές του, δεν του αύξησαν πολύ την δημοτικότητα στο χώρο του Θεάτρου, ίσως γιατί ήσαν περισσότερο ενοχλητικές, από το εκρηκτικό γέλιο του. Το 1974 πήρε την εκδίκησή του από την Ελένη Βλάχου, όταν του ανέθεσε εν λευκώ την καλλιτεχνική διεύθυνση της Καθημερινής. Η συνεργασία του ήταν κι αυτή μάλλον σύντομη, γιατί κράτησε όσο και η εν λευκώ εντολή (Cherchez les femmes). Έκτοτε γράφει ανελλιπώς, θα έλεγε κανείς μετά μανίας, στα κενά που του επιτρέπουν οι έμμετρες ή πεζές "Κενές Διαθήκες" του, θεατρικές κριτικές, επιτιθέμενος μανιωδώς κατά πασών των κακών μεταφράσεων, οι οποίες ομολογουμένως είναι περισσότερες από τις "κακές" κριτικές του. Ακολούθησαν τα "Κριτικά", το 2002, καλύπτοντας κριτικές του έως το 1990. Τα "Κριτικά", του διαδέχθηκαν οι 2 τόμοι των "Θεατρικών" του από τα Ελληνικά Γράμματα. Κατά τα άλλα ο Πάρις Τακόπουλος συνεχίζει την συγγραφή του πεντηκοστού θεατρικού του έργου, και την "Απόκρυφη Δευτέρα Απορία του", τον τρίτο τόμο της "Κενής Διαθήκης" του, ο οποίος θα προηγηθεί του επερχομένου τετάρτου. Τα υπόλοιπα είναι πάλι κριτική, ίσως γιατί αυτός δεν σκοπεύει σαν τον Σεφέρη να ξαναδέσει τη σιωπή του. Περισσότερες πληροφορίες στος: www.paristacopoulos.gr
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
168
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.363 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση