Κείμενα για μικρομεσαίους και όχι μόνο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κείμενα για μικρομεσαίους και όχι μόνο

Στέργιος Η. Βασιλείου

16.23€ -11% 14.44€

Το βιβλίο "Κείμενα για μικρομεσαίου … και όχι μόνο" αποτελεί μια προσπάθεια να φωτιστούν ορισμένες πλευρές της δράσης των μικρομεσαίων και πολιτικών που αποτέλεσαν σημεία αντιθέσεων και συγκρούσεων κατά τα τελευταία χρόνια. Τα κείμενα αναδεικνύουν το κλίμα της εποχής και τα προβλήματα που απασχολούσαν το εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος των μικρομεσαίων.
Τα παραδοσιακά μεσαία στρώματα της πόλης, αυτά που σχηματίζουν οι χαρακτηριζόμενοι ως επαγγελματίες, βιοτέχνες, (μικρό) έμποροι (ΕΒΕ) ή αλλιώς μικρομεσαίοι επιχειρηματίες (ΜΜΕ), παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία και την κοινωνία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλων των χωρών του κόσμου.
Αποτελούν ένα ενδιάμεσο στρώμα μεταξύ της κυρίαρχης μονοπωλιακής αστικής τάξης και των κυριαρχούμενων τάξεων και στρωμάτων. Από τη φύση του διχάζονται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των δύο αυτών συνιστωσών (ταξικών δυνάμεων) της κοινωνίας, μη προχωρώντας ποτέ ολοκληρωτικά σε κάποια από τις δύο πλευρές.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η αντίθεση μικρού και μεγάλου κεφαλαίου, με θολά τα ενδιάμεσα όρια, αποκτά κυρίαρχη μορφή αντίθεσης για τους μικρομεσαίους και καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση σε σχέση με την αντίθεση προς την εργατική τάξη. Η μεταβολή αυτή είναι ιστορικά μη αναστρέψιμη και οι ιδεολογικές "επιθέσεις φιλίας" του μεγάλου κεφαλαίου δεν μπορούν να αποκρύψουν την καθημερινή εμφάνιση της νομοτελειακής πλέον, αντίθεσης που εκδηλώνεται με μορφές εξάρτησης, εκμετάλλευσης ή εκτόπισης από την αγορά.

Στέργιος Η. Βασιλείου

Στέργιος Η. Βασιλείου (Συγγραφέας)

Ο Στέργιος Ηλ. Βασιλείου - Πανίτσας γεννήθηκε στις Σέρρες στις 18 Αυγούστου 1949. Ανήσυχο πνεύμα από μικρός μαχόταν, ακόμα και σστο δημοτικό σχολείο,την αδικία των ταξικών και πολιτικών διακρίσεων και "κέρδισε" πολλές τιμωρίες γι΄ αυτό. Οργανώθηκε πολιτικά στην Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ) το 1964. Με τα "Ιουλιανά", το 1965 και την ανατίναξη των γραφείων της ΔΝΛ Σερρών το Δεκέμβριο του 1965 από την ΚΥΠ, αναδεικνύεται σε στέλεχος της οργάνωσης και το 1966 εκλέγεται γραμματέας της ΔΝΛ Σερρών. Πέρασε ακριβώς τις μισές μέρες της επτάχρονης δικτατορίας ως πολιτικός κρατούμενος και έζησε τη φρίκη πολλών στερήσεων και βίας. Από το 1976 μετέχει στο παράρτημα του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) της συμπρωτεύουσας μαζί με τον αείμνηστο Κωστή Μοσκώφ, και από το 1979 δραστηριοποιείται στο ΚΜΕ της Αθήνας, στο οποίο εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. από το 1991 μέχρι το 1995. Από το 1986 μέχρι το 1995 εκλέγεται διαδοχικά στα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Αθήνας, της Ομοσπονδίας Αργυροχρυσοχόων, της ΓΣΕΒΕΕ και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, στο οποίο και χρημάτισε για ένα διάστημα γενικός γραμματέας. Θήτευσε για 8 χρόνια (1992-2000) το Δ.Σ. του ΟΕΕΚ και ξανά ως ανώτερο μέλος από το 2004. Χρημάτισε μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) του Ν.703/77 (1989-1992), μέλος του ΕΣΕΚΑ του Υπουργείου Εργασίας (1989-1995), μέλος του Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΤΕ) του ΥΠ.Ε.Π.Θ. (1992-1995) και ειδικός συνεργάτης του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών - ΣΟΕ (1995-2000). Αυτοδίδακτος, πήγε μόνο έξι χρόνια σχολείο (δημοτικό), αλλά σπούδασε στα "κρυφά", εναλλακτικά "πανεπιστήμια" της ζωής και του αγώνα που έστηνε η αριστερά όπου βρισκόταν. Σημαντική συμβολή στη μόρφωση του έχουν οι δάσκαλοι της φυλακής και της εξορίας. Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια πανεπιστημιακού χαρακτήρα στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Έχει συμμετάσχει σε πολλές επιστημονικές επιτροπές έρευνας και εργασίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εργασίας, του ΟΕΕΚ, του ΕΟΜΜΕΧ (ΕΛΚΑ), της ΟΚΕ Ελλάδας και έχει εκπονήσει πολλές εργασίες για επιμελητήρια και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Έχει συγγράψει τα βιβλία: "Το βιβλίο του ηλεκτρολόγου" έκδοση ΣΕΗΕΑ, 2001, "25 χρόνια της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος" (Λεύκωμα), έκδοση ΟΒΕ, 2003, "Ο ΦΠΑ και η αντιλαϊκή λειτουργία του", έκδοση ΔΗΚΕΒΕ, 1986, καθώς και πλήθος μικρών μελετών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την πολιτική και την οικονομία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
358
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.751 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση