Κατοχική βία, 1939-1945
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κατοχική βία, 1939-1945

Η ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία

κ.ά.

Συλλογικό έργο

Στράτος Ν. Δορδανάς

23.00€ -10% 20.70€

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε καθοριστικός για την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας. Η αναζήτηση των λόγων που προκάλεσαν το ξέσπασμα του πολέμου έχει οδηγήσει κατά καιρούς σε έντονες διαμάχες στη δημόσια σφαίρα, ενώ οι μεταπολεμικές προσεγγίσεις πρόσφεραν ευκαιρίες ανατροφοδότησης της ευρύτερης συζήτησης. Η βία που ασκήθηκε από τις γερμανικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους εναντίον των αντίπαλων στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και του άμαχου πληθυσμού της κατεχόμενης Ευρώπης αποτέλεσε το θέμα του διεθνούς επιστημονικού συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Αυγούστου 2014 σε συνεργασία του Δήμου Νικολάου Σκουφά Άρτας και του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Εβδομήντα ένα χρόνια μετά την τραγική καταστροφή της κοινότητας του Κομμένου από τις κατοχικές δυνάμεις, Έλληνες και ξένοι ιστορικοί συνεισφέρουν με τις επιστημονικές εισηγήσεις τους στην μελέτη της ταραγμένης περιόδου 1939-1945. Γράφουν οι: Παναγιώτης Αμπεριάδης Δημήτρης Κ. Αποστολόπουλος Fabien Archambauld Loic Artiaga Μιχάλης Δεσύπρης Στράτος Ν.Δορδανάς Aleksandar Zivotic Isabella Insolvibile Βάιος Καλογρηάς Βασιλική Λάζου Έλλη Λεμονίδου Χρίστος Μάης Σταυρούλα Μαυρογένη Μαρία Παναγιωτοπούλου Ζέτα Παπανδρέου Ελένη Πασχαλούδη Ben Shepherd Δημήτρης Σκαλτσής Ηλίας Γ. Σκουλίδας Βαγγέλης Τζούκας Λάμπρος Α. Φλιτούρης.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στράτος Ν. Δορδανάς

Στράτος Ν. Δορδανάς (Συγγραφέας)

Ο Στράτος Δορδανάς γεννήθηκε το 1968 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Είναι διδάκτορας νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει ως ειδικός επιστήμονας στο τμήμα δημοσιογραφίας και μέσων μαζικής επικοινωνίας του Α.Π.Θ., ενώ από τις αρχές του 2006 διδάσκει στο τμήμα βαλκανικών σπουδών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των γερμανο-ελληνικών σχέσεων κατά τον 20ό αι., καθώς και σε ζητήματα σχετικά με την ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας την αναφερόμενη περίοδο. Ειδικεύεται στη δεκαετία του 1940, με έμφαση στη γερμανική κατοχή και στον εμφύλιο πόλεμο.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάιος Καλογρηάς (Συγγραφέας)

Ο Βάιος Καλογρηάς γεννήθηκε το 1974 στην Καρλσρούη της Γερμανίας ως παιδί Ελλήνων μεταναστών. Κατάγεται από την Ορμύλια Χαλκιδικής και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σπούδασε Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης. Το 2006 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς με θέμα "Κατοχή, Αντίσταση και Συνεργασία στη Μακεδονία 1941-1944" (υπό έκδοση). Πήρε μέρος στα συνέδρια του Δικτύου Μελέτης Εμφυλίων Πολέμων που διεξήχθησαν στη Σαμοθράκη (2004), την Πρέβεζα (2005) και την Αίγινα (2007). Άρθρα του δημοσιεύθηκαν στους τόμους "Οι Άλλοι Καπετάνιοι" (επιμ. Νίκος Μαραντζίδης, εκδ. Εστία) και "«Εχθρός» εντός των Τειχών" (επιμ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Χάγκεν Φλάισερ, εκδ. Ελληνικά Γράμματα).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Γ. Σκουλίδας (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Σκουλίδας είναι ιστορικός. Μετά την αποφοίτησή του από το 3ο Λύκειο Άρτας φοίτησε στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως υπότροφος ΙΚΥ, μεταξύ 1985-1989, και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του ιδίου Πανεπιστημίου (2001). Μεταξύ 2001-2008 δίδαξε με σύμβαση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο εκλέχθηκε τον Μάρτιο του 2008 επίκουρος καθηγητής, με γνωστικό αντικείμενο: "Ελληνική Ιστορία με έμφαση στις πολιτικές & πολιτισμικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες". Οι κυριότερες δημοσιεύσεις του είναι: - "Η Κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Νικολάου Πλαστήρα (1950-1952)", στο Ιστορικό & Πολιτικό Συνέδριο για το Νικόλαο Πλαστήρα (Καρδίτσα, Μάιος 1994), Καρδίτσα 1994, σ. 189-258. - "Ο Αναστάσιος Κουλουριώτης και το έργο του: συμβολή στη μελέτη των ελληνοαλβανικών σχέσεων (β΄μισό 19ου αι.)", Δωδώνη ΚΑ/1 (1992) [=1995], σελ. 221-248. - (σε συνεργασία με Β. Κολιό), "Βιβλιογραφία για την Ήπειρο: Νεότερη Ιστορία (1994)", στο "Ηπειρωτικά Χρονικά", τ. 32 (1997), σελ. 515-538. - (σε συνεργασία με κ.κ. Κ. Βακατσά, Β. Κολιό), "Ηπειρωτική βιβλιογραφία (1981-1994): Νεότερη και σύγχρονη Ιστορία", Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1998, σ. 381. - "Μετοικεσίες Αλβανοφώνων στον Ελλαδικό χώρο", στο "Ηπειρωτικά Χρονικά", τ. 33 (1998-99), σελ. 277-290. - "Portretizimi i shqiptareve ne Greqi ne vitet dhe te shekullit XIX: roli i shtypit", Perpjekja, Vit. VI, nr. 15-16 (1999), 114-119. - "Οι σχέσεις Ελλήνων και Αλβανών κατά το 19ο αιώνα: πολιτικές επιδιώξεις και θεωρήσεις (1875 - 1897)", Διδακτορική Διατριβή, Ιωάννινα 2001, σ. 336 και 4 χάρτες. - (γενική επιμέλεια), Margaret Hasluck, "Ο άγραφος νόμος στην Αλβανία", Μετάφραση: Εύα και Παναγιώτα Χατζηπαυλή, Ιωάννινα, Ισνάφι, 2003, σ. 259. - "The perception of the Albanians in Greece in the 1830s and 1840s; The Role of the Press", στο Stephanie Schwandner-Sievers - Bernd J. Fischer (eds.), "Albanian Identities. Myth and History", London, Hurst, 2002, pp.172-181. - "Τα Αλβανικά Αρχεία: Σύντομη μνεία σε έναν σχεδόν άγνωστο γείτονα", "Αρχειοτάξιο", τ. 8, 2006, σελ. 216-218.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λάμπρος Α. Φλιτούρης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαγγέλης Τζούκας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταυρούλα Μαυρογένη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Αμπεριάδης

Παναγιώτης Αμπεριάδης (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Αμπεριάδης γεννήθηκε στην Τρίπολη (Tirebolu) του Πόντου στα 1921. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών ήρθε με τους γονείς του στην Ελλάδα στα 1923 και μετά από σύντομη περιπλάνηση εγκαταστάθηκαν στο χωριό Σκοπός, στα ορεινά της Καβάλας. Στα 1947 τελείωσε αριστούχος τη Μέση Δημόσια Εμπορική Σχολή Καβάλας σε ηλικία 26 χρόνων. Γνωρίζει πέντε γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά, βουλγαρικά, τουρκικά και αρκετά καλά γερμανικά) και έχει μελετήσει την ιστορία του τόπου μας όσο ελάχιστοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Έχει συγγράψει σημαντικές ιστορικές μελέτες. Είναι συνεργάτης στο μεταφραστικό τμήμα του Ιστορικού & Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζέτα Παπανδρέου (Συγγραφέας)

Η Ζέτα Παπανδρέου είναι διδάκτωρ Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας (Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου). Έχει εκπονήσει Master στην Ιστορία και Διδακτική της Ιστορίας (Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών). Τα ερευνητικά πεδία με τα οποία ασχολείται είναι η διδασκαλία επίμαχων και τραυματικών ιστορικών γεγονότων (Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Γερμανική κατοχή και άσκηση αντιποίνων στην Ελλάδα) όπως, επίσης, και το θεωρητικό πλαίσιο της Διδακτικής της Ιστορίας. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε στη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με σκοπό την ενημέρωση και τον προβληματισμό τους σε ζητήματα που αφορούν την άσκηση αντιποίνων κατά τη διάρκεια της Κατοχής, τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα (1946 - 1949), τη μετανάστευση και το προσφυγικό. Είχε συμμετοχή στην εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα της Ιστορίας στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες γύρω από το αντικείμενό της και έχει δημοσιεύσει τα πορίσματα των ερευνών της σε πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Πασχαλούδη (Συγγραφέας)

Η Ελένη Πασχαλούδη είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Κ. Αποστολόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Κ. Αποστολόπουλος είναι διδάκτωρ του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρίστος Μάης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λάμπρος Α. Φλιτούρης (Επιμέλεια)


Βαγγέλης Τζούκας (Επιμέλεια)


Βασιλική Λάζου

Βασιλική Λάζου (Επιμέλεια)

Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο University of Essex στη Μ. Βρετανία, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο καθώς και Επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και της εφημερίδας Ντοκουμέντο . Είναι μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).

Στράτος Δαρδανάς (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
456
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.699 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση